Hoekschoppen nekken FC Groningen bij AZ.

Zaterdag 20 februari 2016 om 20:54

FC Groningen heeft zaterdagavond in Alkmaar de eerste uitnederlaag van 2016 geleden. Het verloor met 4-1 van AZ na een 2-0 ruststand en staat nu tiende op de ranglijst van de Eredivisie. Michael de Leeuw scoorde een eretreffer uit een benutte strafschop.

In de eerste helft kwam FC Groningen goed uit de startblokken. Binnen vijf minuten had Oussama Idrissi het eerste schot op het vijandelijke doel gelost. Zijn inzet ging echter rakelings voorlangs het doel van Rochet. Even later claimde Danny Hoesen een strafschop toen hem het voetbalballen beter werd door Stijn Wuytens. Aan de overzijde was het juist diezelfde Wuytens die de eerste mogelijkheid kreeg namens de thuisclub. En dan was er nog die dubieuze buitenspelsituatie waarbij Idrissi en De Leeuw in een twee tegen nul situatie op het AZ-doel afstormden, maar gevlagd en gefloten werd voor buitenspel.
Het tweede deel van de eerste helft was echter volledig voor de thuisclub. Het gevaar bij de ploeg van John van den Brom kwam echter niet voort uit uitgespeelde aanvallen, maar vrijwel volledig bij de standaardsituaties. Liefst acht hoekschoppen kreeg AZ te nemen en vrijwel zonder uitzondering leverden deze gevaar op. In de 24ste minuut liet doelman Sergio Padt een bal glippen en was clubtopscorer Vincent Janssen er als de kippen bij om de 1-0 in de kruising te werken.
Tien minuten later was het opnieuw raak bij een corner. Aanvoerder Henriksen legde in dit geval de bal klaar voor Ron Vlaar, die zijn 150ste optreden voor AZ luister bijzette met een treffer: 2-0. Even later ging het opnieuw mis en ontstond er opnieuw een standaardsituatie. Basisdebutant Juninho Bacuna had een overtreding begaan binnen de zestien en dus was een strafschop zijn deel. Henriksen had vanaf elf meter echter buiten Padt gerekend, die met zijn redding zorgde voor een 50% score op de zes penalty’s die hij te verwerken kreeg in de Eredivisie. Hedwiges Maduro zorgde vervolgens voor het wegwerken in de rebound. Vincent Janssen zag een tweede treffer tenslotte nog in rook opgaan, toen zijn treffer wegens buitenspel werd afgekeurd.
In de tweede helft stond Alexander Sorloth aan de aftrap in plaats van Jesper Drost, die in de kleedkamer achterbleef. Binnen vier minuten leek de wedstrijd gespeeld toen Haps en Dos Santos een combinatie opzetten door de rechterkant van de defensie en eerstgenoemde linksback zelf afrondde. Twee minuten na deze 3-0 bracht Michael de Leeuw met zijn benutte strafschop in de 51ste minuut toch weer wat hoop terug in het Groningse kamp.
Twintig minuten voor het besliste Henriksen het duel dan toch definitief en was het, opnieuw uit een strafschop, raak en 4-1. Albert Rusnak kwam bij die stand Simon Tibbling aflossen en met een gele kaart op zak werd ook Juninho Bacuna afgelost door Keziah Veendorp, die zijn debuut maakte in het eerste elftal van FC Groningen. Komende zaterdag gaat Groningen opnieuw voor een uitwedstrijd, dan bij FC Twente. Het huiswerk voor de komende week mag genoegzaam bekend zijn…
Padt; Bacuna (79’ Veendorp), Reijnen, Lindgren, Payne; Maduro, De Leeuw, Tibbling (72’ Rusnak); Idrissi, Hoesen, Drost (46’ Sorloth).
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Antonia, De Vos.
Opstelling AZ
Rochet; Johansson (79’ Luckassen), Vlaar, Wuytens, Haps; Van Overeem (68’ Ortiz), Henriksen, Rienstra; Jahanbakhsh, Janssen (75’ Mühren), Dos Santos.
Rest bank: Coutinho, Tankovic, Haye, Ouwejan.
Toeschouwers: 16.325
Scores: 24’ Jansen 1-0, 34’ Vlaar (Henriksen) 2-0; 49’ Haps (Dos Santos) 3-0, 51’ De Leeuw (strafschop) 3-1, 71’ Henriksen 4-1.
Bijzonderheid: 38’ strafschop Henriksen gestopt door Padt