string(9) "claudebot"

Hiariej: ‘Gemakkelijker voor de trainer’.

Vrijdag 24 oktober 2014 om 14:47

FC Groningen speelt zaterdagavond in Alkmaar tegen AZ. Sinds de oefenwedstrijd tegen Erfurt in Duitsland speelt de FC in een systeem met twee spitsen. Dit betekent extra steun voor spits Danny Hoesen in de aanvalslinie. Tom Hiariej speelde vorige week als centrale verdediger en heeft in het verleden meerdere malen laten zien multi-inzetbaar te zijn.

Hiariej begon het seizoen als rechtsback en speelde de nodige wedstrijden op die positie. Door een blessure ontbrak hij in de uitwedstrijd tegen Feyenoord en vorige week stond de speler uit de eigen jeugdopleiding -vanwege de schorsing van Johan Kappelhof- centraal achterin. De kans is aanwezig dat Hiariej zaterdag in Alkmaar op het middenveld speelt.
Geloof houden
“Natuurlijk is het lekkerder voor een speler om je op één positie te kunnen richten, maar ik heb het altijd al zo gehad,” zegt Hiariej. “Ik ben nu eenmaal zo en kan op meerdere posities spelen, dat maakt het ook wel weer gemakkelijker voor de trainer.”
FC Groningen doet het tot op heden niet goed in uitwedstrijden en het lukte vorige week in Euroborg niet om thuis tegen Excelsior de winst te pakken. “Qua puntenaantal is het niet heel slecht, maar feit is dat we niet in het linkerrijtje staan en dat qua voetbal zeker beter moet. We moeten ons blijven focussen en geloof houden in onszelf. Het seizoen is bovendien nog lang niet voorbij. We hebben het systeem wat aangepast waardoor het wat aanvallender is en er meer actie voor de goal komt.”
Combineren
Het systeem met twee spitsen betekent dat aanvaller Danny Hoesen meer mogelijkheden krijgt om voorin de combinatie te zoeken. “Ik heb in dit systeem meer spelers om me heen om te combineren en ik denk dat me dat beter ligt,” meent Hoesen. “Ik stond in het systeem met drie spitsen vaker op een eilandje terwijl ik meer van het combineren ben. Michael de Leeuw en ik voelen elkaar steeds beter aan en hopelijk gaat dat zich snel uitbetalen.”
Hoesen verwacht dat AZ fel aan de wedstrijd begint, maar ziet ook mogelijkheden voor de Trots van het Noorden. “AZ heeft vorige week een tikje gekregen door het verlies tegen PSV en zal er in een thuiswedstrijd alles aan doen om dit recht te zetten. Ze zullen er denk ik vol op klappen. Het is een ‘voetballende’ ploeg en tegen dat soort ploegen krijg je zelf ook de mogelijkheid om te voetballen. We moeten meer durf tonen ten opzichte van de vorige wedstrijden en zo kunnen we er wellicht een paar keer gevaarlijk uit komen.”
Doelpunten
Hoesen wist in de eerste negen competitiewedstrijden nog niet te scoren. De spits snapt dat het een onderwerp van gesprek is en wordt er dan ook vaak naar gevraagd. “Natuurlijk is het vervelend dat ik nog niet heb gescoord in de competitie, maar ik blijf er keihard aan werken en zal niet altijd op nul blijven staan. Ik ben altijd vrij nuchter geweest, ook als het goed gaat of als ik een winnende goal had gemaakt. Er wordt inderdaad wel vaak naar gevraagd. Ik kwam deze zomer over van Ajax en dan is het logisch dat mensen wat van me verwachten. Hopelijk volgen er binnenkort andere vragen.”

Gerelateerd nieuws.

23 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus