Groningen weet laatste strohalm niet te pakken.

Donderdag 05 november 2015 om 21:56

FC Groningen heeft donderdagavond in Euroborg met 1-0 verloren van FC Slovan Liberec. De Tsjechische ploeg ging met de drie punten aan de haal na een cornersituatie waarbij de bal via de rug van doelman Sergio Padt in het eigen doel terecht kwam. De overige twee wedstrijden zijn voor FC Groningen nu nog om de eer. Het bereiken van de knock-outfase is niet meer mogelijk.

FC Groningen startte aan de cruciale wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Europa League in een 4-3-3-formatie met Danny Hoesen in de spits. Hij keerde terug in de basiself ten opzichte van afgelopen zaterdag tegen PEC Zwolle. Michael de Leeuw zat de eerste van twee wedstrijden schorsing uit. Bryan Linssen nam de plek in de startopstelling in van Jesper Drost. Aan de kant van Slovan Liberec startte Ondrej Svejdik in de basis. Het omroepen van zijn naam leverde voor de wedstrijd een warm applaus op van de FC-supporters.
In de eerste helft waren de eerste plaagstootjes van de thuisclub. Lorenzo Burnet en Danny Hoesen kregen de eerste schietmogelijkheden, maar schoten nog niet tussen de palen. De Tsjechen lieten van zich horen door een schot van Marek Baros (geblokt) en aanvoerder David Pavelka (naast). Bryan Linssen was de eerste speler van de FC die tussen de palen mikte en doelman Tomas Koubek tot een redding dwong. De doelman zou ook uitgroeien tot de sterkste troef aan de zijde van de gasten.
Gele kaarten voor beide ploegen van de Poolse scheidsrechter zouden verder geen gevolgen hebben in de wedstrijd. Een kwartier na de pauze was FC Groningen weer de ploeg die sterk uit de startblokken kwam. Een trio hoekschoppen leverde kansen op voor Linssen en Kasper Larsen. Opnieuw was het de goalie die van zich deed spreken. Over en weer werd er gewisseld door de beide ploegen. Maar tot een echt slotoffensief leek het niet echt te komen.
De Tsjechen, met een schat aan Europese ervaring, bleven het meest geduldig en waren nota bene bij een standaardsituatie dodelijk. In de 81ste minuut stond Zdenek Folprecht kopte de bal tegen de paal en zag hoe de bal via de rug van Sergio Padt in het doel stuitte. Invaller Michael Rabusic was er anders nog wel als de kippen bij geweest om de rebound tot doelpunt te promoveren. Met nog acht reguliere minuten op de klok werd Hans Hateboer als stormram in de aanval ingebracht. Met Juninho Bacuna als invaller voor spits Danny Hoesen en de afwezigheid van Mimoun Mahi en Michael de Leeuw, kreeg Hateboer de voorkeur boven Dino Islamovic.
In de slotfase kreeg Linssen nog eens een flinke schotkans en werd het een eentonig verhaal met een redding van Koubek. In de vijf minuten extra tijd werd ook nog eens verdediger Kasper Larsen mee naar voren gestuurd en even later dook ook doelman Padt nog op in de zestien meter van zijn collega-doelman. De enige mogelijkheid na een slippertje van Koubek werd tenslotte onschadelijk gemaakt door buitenspel van Hans Hateboer.
En zo ging de Europese droom van 2015 in rook op. De twee resterende duels zijn nog slechts voor de eer, de punten en de premies. Komende zondag moet Groningen de rug rechten en het tweede blok van zeven duels in drie weken zien af te sluiten met een zege in Leeuwarden. Daar nemen de nummers 17, Cambuur, en 8 het tegen elkaar op in de twaalfde speelronde van de Eredivisie. Aanvang is 14.30 uur in het Cambuur-stadion.

Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen, Burnet; Maduro (78’ Drost), Rusnak, Tibbling (83’ Hateboer); Antonia, Hoesen (67’ Bacuna), Linssen.
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Tamata, Islamovic.