Groningen weet koploper Ajax niet te verrassen: 2-0 verlies.

Zaterdag 26 september 2015 om 21:39

FC Groningen heeft zaterdagavond in de Amsterdam ArenA met 2-0 verloren van koploper Ajax en is daarmee de zevende club op rij die niet scoorde in een Eredivisieduels in de hoofdstad. Voor de pauze scoorde Nemanja Gudelj. Tien minuten voor tijd bepaalde Viktor Fischer de eindstand.

In de zevende speelronde van de Eredivisie traden beide ploegen aan met basiselftallen die op diverse posities verschilden van de ploegen die midweeks de laatste-32 van het KNVB-bekertoernooi bereikten. Meest opvallende afwezige aan Groningen-kant was Michael de Leeuw, die rust kreeg met het oog op de komende uitduels met SC Braga en Vitesse. Jesper Drost was zijn vervanger. Backs Hans Hateboer en Abel Tamata zaten wel bij de selectie, maar zouden niet in actie komen. Lorenzo Burnet en Johan Kappelhof startten tegen hun oude club op de flanken.
De eerste helft van de wedstrijd verliep in een niet al te hoog tempo. Hoogtepunten waren dan ook op één hand te tellen. Sergio Padt moest in actie komen op een inzet van Arek Milik, voordat hij halverwege de eerste helft moest incasseren. Na een overtreding van Jesper Drost op Riechedly Bazoer maakte Nemanja Gudelj uit de daarop volgende vrije trap van zo’n twintig meter de 1-0.
Daarna kroop FC Groningen wel wat uit de schulp en kreeg Drost een schietkans en Albert Rusnak in gevaarlijke positie juist net geen schietkans. Amin Younes noopte Padt vlak voor de pauze nog tot een redding. In de tweede helft werd spits Danny Hoesen afgelost door clubtopscorer Mimoun Mahi. Het eerste deel van het tweede bedrijf was het even overleven voor de gastclub. Danny Klaassen schoot voorlangs en  Milik achtereenvolgens over, voorlangs en naast.
In de 65ste minuut wist Albert Rusnak een foutje van doelman Cillessen niet af te straffen en vijf minuten later werden de laatste twee wissels van Groningen ingebracht. Drost en Rusnak werden vervangen door Juninho Bacuna en Jarchinio Antonia. Groningen leek vervolgens juist het tempo en de regie over de wedstrijd over te nemen, maar toen was het invaller Viktor Fischer die tien minuten voor tijd de eindstand op 2-0 bepaalde.
Zo wist FC Groningen koploper Ajax niet te verrassen en staat de Trots van het Noorden nu op 10 punten uit zeven wedstrijden. Komende donderdagavond wordt in Portugal gespeeld tegen SC Braga in de tweede ronde van de Europa League-groep. Op zondagmiddag 4 oktober is het vervolgens een uitwedstrijd tegen Vitesse die vooraf gaat aan het vrije interlandweekeinde.

Padt; Kappelhof, Reijnen, Lindgren, Burnet; Maduro, Drost (71’ Bacuna), Tibbling; Linssen, Hoesen (46’ Mahi), Rusnak (72’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Hateboer, Tamata, Hiariej.