Groningen voor schier onmogelijke opgave.

Donderdag 26 mei 2011 om 22:19

FC Groningen heeft donderdagavond een forse nederlaag geleden. In Den Haag sloeg ADO keihard toe. Na de 2-1 van Jonas Ivens was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar mede door drie treffers van Jens Toornstra staat ADO na de 5-1 met anderhalf been in de Europa League. Zondag is de return in Euroborg om 12.30 uur.

FC Groningen trad in Den Haag aan in een opstelling die op twee plekken afweek van de winnende opstelling van afgelopen zondag tegen Heracles Almelo. Danny Holla kampte met heupklachten, terwijl Tim Sparv geschorst was. Maikel Kieftenbeld keerde terug van een schorsing terwijl ook Thomas Enevoldsen weer aan de aftrap stond. Petter Andersson was tijdig hersteld van misselijkheid, die hem op de afsluitende training nog aan de kant hield. Tim Matavz zat op de bank en was weer fit om een invalbeurt te maken.
In een winderig Kyocera Stadion kreeg Frantisek Kubik de eerste kans namens de thuisclub waarop Luciano een redding verrichte. Na negen minuten werd de wedstrijd voor twaalf minuten onderbroken omdat scheidsrechter Pieter Vink oordeelde dat de lichtmasten eerst maar eens moesten worden ontstoken om de wedstrijd voor hemzelf, zijn collega’s, de spelers en de toeschouwers beter zichtbaar te maken.
ADO Den Haag was na die onderbreking de sterkte ploeg en kreeg ook veruit de meeste kansen. Na ruim een kwartier was het Verhoek die voorlangs schoot. Drie minuten later kreeg Thomas Enevoldsen een kans. Na gele kaarten voor Kum en Ajilore kwam de thuisploeg in de 21ste minuut op voorsprong. Een steekbal van Radosavljevic werd door de volledig vrij staande Jens Toornstra tot 1-0 gepromoveerd.
Na een kans voor Lex Immers die van dichtbij op de benen van Luciano schoot, kreeg Tadic aan de overzijde een kans. Hij besloot laag over het gras in te schieten en daar lag nu juist Coutinho om de bal weg te werken. In de 33ste minuut kreeg Toornstra opnieuw een kans en vlak voor de pauze was er nog een mogelijkheid voor Lex Immers. Na de pauze kwam Virgil van Dijk als rechtsachter in de ploeg voor Maikel Kieftenbeld.
Na de ‘echte’ pauze kwam FC Groningen goed uit de startblokken. Dusan Tadic gaf voor op Thomas Enevoldsen die vervolgens zag hoe het schot van Leandro Bacuna van dichtbij de paal schampte. In de 53ste minuut werd een schot van Immers in de rebound door Toornstra langs Luciano geschoten: 2-0. Negen minuten later kwam Groningen terug in de wedstrijd. Na de tweede corner van de wedstrijd voor de FC, die werd afgeslagen, gaf Dusan Tadic de bal nogmaals voor en kopte Jonas Ivens de 2-1 binnen.
Zo leek het scenario verdacht veel op dat van de geen wedstrijd tegen Heracles Almelo. Drie minuten later paste de 3-1 van Immers die van buiten de zestien uithaalde ook nog in dat straatje. Maar in het vierde kwart van de wedstrijd liet Groningen het helemaal lopen. Petter Andersson werd afgelost door Tim Matavz, maar die kwam in de laatste twintig minuten niet in het spel voor.
In de 72ste minuut kwam de 4-1 tot stand uit een scrimmage. Lex Immers leverde de bal af voor de voeten van Toornstra, die de marge van dichtbij op drie bracht. In de 84ste minuut knalde Ramon Leeuwin tot overmaat van ramp van grote afstand ook nog de 5-1 tegen de touwen: 5-1. In de extra tijd bleef door een schot op de paal van Lex Immers een geheel onmogelijke opdracht de gasten bespaard, maar door de marge van vier heeft Groningen realistisch gezien alleen nog een theoretische kans om Europees voetbal te behalen. Aanvang is zondag 12.30 uur.

Luciano; Kieftenbeld (46’ Van Dijk), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Ajilore (81’ Metaj); Enevoldsen, Bacuna, Tadic, Andersson (70’ Matavz).
Rest bank: Van Loo, Metaj, Veldmate, Lachman, Mamedov.
Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Ammi, Kum, Derijck, Piqué, Leewin, Radosavljevic, Toornstra (93’ Van Duinen), Verhoek, Immers, Kubik (90’ Visser).
Rest bank: Zwinkels, Bosschaart, Supusepa, Gielisse, Brouwer.
Toeschouwers: 12.564
Scores: 21’ Toornstra (Radosavljevic) 1-0; 53’ Toornstra (rebound) 2-0, 64’ Ivens (Tadic) 2-1, 67’ Immers (-) 3-1, 72’ Toornstra (Immers) 4-1, 84’ Leeuwin (-) 5-1.