Groningen verspeelt winst tegen tien Roda JC’ers.

Zaterdag 06 augustus 2011 om 21:04

FC Groningen heeft zaterdagavond in de eerste speelronde van de Eredivisie met 2-1 verloren van Roda JC. In Kerkrade speelde de FC na de 0-1 van Leandro Bacuna bijna tachtig minuten met een man meer. In het laatste kwartier maakten Mark-Jan Fledderus en Sanharib Malki 1-1 en 2-1.

De sportieve subdoelen van FC Groningen werden eerder deze week geformuleerd op de persdag. Zo wil Pieter Huistra met zijn ploeg in uitwedstrijden net zo goed voor de dag komen als in de eigen Euroborg al een seizoen lang het geval was. Bovendien wil de FC de fitste ploeg van de Eredivisie zijn en blijven. In dat opzicht was het seizoen goed begonnen aangezien alleen de revaliderende Koen van de Laak ontbrak in de selectie. Daarnaast was Tim Sparv niet inzetbaar door een schorsing die de Fin opliep in de laatste competitiewedstrijd van afgelopen seizoen.
In het Parkstad Limburg Stadion begon FC Groningen zeer sterk aan de eerste helft. Roda JC werd totaal overrompeld door aanvallen van Dusan Tadic en Leandro Bacuna over links en rechts. In de achtste minuut scoorde Bacuna in buitenspelpositie. Wiljan Pluim stelde er aan de overzijde een schotje tegenover. Tim Matavz was dichtbij de openingstreffer maar mikte zijn inzet op het dak van het Limburgse doel.
In de twaalfde minuut ging er een subliem hakje van Tim Matavz op Nicklas Pedersen vooraf aan het meest bepalende moment van de eerste helft. Ruud Vormer vloerde de Deense aanvaller en kreeg daarvoor behalve een strafschop tegen ook nog eens de rode kaart. Nadat Leandro Bacuna de penalty had benut speelden de gasten de rest van de wedstrijd met een man meer.
FC Groningen kreeg diverse kansen om de score te verdubbelen. Bacuna had nog eens een schotkans, waarna Nicklas Pedersen in de rebound naast schoot via doelman Tyton van Roda. Tim Hiariej loste nog eens een diagonaal schot dat op de verre linkerpaal terecht kwam. Pedersen had niet door hoeveel tijd hij had om een mooie lob te produceren in een leeg doel. In het derde kwartier waren er kopballen voor Tim Matavz en Dusan Tadic op aangeven van respectievelijk Lorenzo Burnet en Nicklas Pedersen. De 0-1 stand bleef echter staan tot de rust.
Na de pauze ging Roda JC met drie verdedigers spelen en bleef de ploeg er in geloven. In de eerste twee minuten kregen Tim Matavz (gered) en Jonas Ivens (kopte tegen lat) nog dotten van kansen en even later schoot Matavz nog eens daar, maar daarna was het vreemd genoeg de thuisclub die in ondertal het heft in handen nam en in de stromende regen een daverende stunt voorbereidde. Laurant Delorge probeerde het eens van grote afstand, maar uiteindelijk was het een vrije trap op de rand van de zestien die het onheil over de FC afriep.
Mark-Jan Fledderus schoot de bal laag over het natte gras via de linkerkant van de muur in het FC-doel en zo moest Groningen op jacht naar een nieuwe goal om de drie punten alsnog mee te kunnen nemen. Met Petter Andersson, Thomas Enevoldsen en Suk Hyun-Jun binnen de ploeg liep het echter anders dan de 120 meegereisde FC-fans hadden gehoopt. Een voorzet van de rechterkant werd in de 88ste minuut bij toeval langs Van Loo gewerkt en zo mocht Roda JC de zege bijschrijven. FC Groningen kan zich volgende week in de eigen Euroborg herstellen in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.
Van Loo; Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Holla; Bacuna (77’ Andersson), Pedersen (84’ Enevoldsen), Tadic; Matavz (87’ Suk).
Rest bank: Luciano, Van Dijk, Johansson, Kappelhof.
Opstelling Roda JC
Tyton, Monteyne, Wielaert, Broekhof (46’ Biemans), Hempte, Delorge (71’ Malki), Vormer (12’ rood), Ramzi, Fledderus, Junker, Pluim (54’ De Beule).
Rest bank: Prus, Sutchuin, Hupperts, Staelens.
Toeschouwers: 12.650
Scores: 13’ Bacuna (strafschop) 0-1; 76’ Fledderus (vrije trap) 1-1, 88’ Malki 2-1.
Scheidsrechter: Wegereef
Assistenten: Goossens en Polman
Vierde official: Van den Kerkhof
Rode kaart: 12’ Vormer (doorgebroken speler)
Gele kaarten: 52’ Pedersen (overtreding op Fledderus), 79’ Kieftenbeld (overtreding op Ramzi), 89’ Burnet (overtreding op Junker)