Groningen verliest wedstrijd en Bizot tegen Twente.

Zondag 17 maart 2013 om 18:35

FC Groningen heeft zondagavond in Euroborg met 3-0 verloren van FC Twente. Op slag van rust scoorde Leroy Fer de 0-1. Na een rode kaart voor doelman Marco Bizot scoorde Dusan Tadic uit een strafschop 0-2 en in de slotfase maakte invaller Luc Castaignos 0-3. Na de dertiende nederlaag is de FC nu twaalfde van de Eredivisie.

In de aanloop naar het duel in de 27s te speelronde van de Eredivisie maakte kon FC-trainer Robert Maaskant niet beschikken over de geschorste Rasmus Lindgren. Door een blessure kon Oluwafemi Ajilore hem niet vervangen door het middenveld. Tim Sparv speelde daardoor voor het eerst sinds twee maanden weer eens vanaf de aftrap.
Selectie
In de warming-up van het duel bleek ook aanvoerder Kees Kwakman niet inzetbaar. Zijn plaats werd ingenomen door Nick Bakker, waardoor Timo Letschert op zijn beurt als achttiende aan de selectie werd toegevoegd. Bij FC Twente stond verdediger Douglas na een week disciplinaire schorsing gewoon weer in de basis. Aanvoerder Wout Brama ontbrak en werd vervangen door Joey Pelupessy. Bij de Tukkers keerde Nacer Chadli na een langdurige blessure terug bij de selectie.
Overwicht
Net als negen dagen geleden tegen NAC Breda had FC Groningen nu tegen FC Twente een groot deel van de wedstrijd prima onder controle. Tot aan de rust werd geen enkele kans weggegeven en de thuisploeg was zelf wel meermaals dreigend. Een rush van linksback Lorenzo Burnet die resulteerde in een schot voorlangs het doel van Twente was het voornaamste wapenfeit. Ook Andraz Kirm en Maikel Kieftenbeld (van afstand) deden in aanvallend opzicht van zich spreken.
Eén moment van onachtzaamheid leverde in de slotfase van de eerste helft een hoekschop op voor de gasten. Dusan Tadic passeerde met een weergaloze actie twee Groningers en forceerde een corner. Deze hoekschop werd genomen door Tadic en werd uiteindelijk door Leroy Fer verzilverd nadat Marco Bizot en Lorenzo Burnet op de doellijn moesten toezien hoe de bal over de lijn huppelde. Michael de Leeuw werd bij een poging tot uitverdedigen half onder de zoden gewerkt, maar deze overtreding werd niet geconstateerd door arbiter Kevin Blom.
Vuur
De ploegen gingen rusten met een 0-1 ruststand, die de verhoudingen niet goed weergaf. Na de pauze zette Groningen de lijn voort en wist de ploeg tot een handvol schotkansen te komen in het eerste kwartier. Een foutief vlagsignaal voor een ingooi wakkerde een vuurtje op de tribunes aan en in die fase hing de gelijkmaker ook in de lucht. Beide ploegen brachten na ruim een uur verse krachten in de personen van David Texeira en Luc Castaignos. Tien minuten later kwamen respectievelijk Filip Kostic en Nacer Chadli nog binnen de lijnen. Bij Groningen begonnen de krachten wat weg te vloeien en bij Twente nam juist de hoop op de eerste zege van 2013 toe.
Strafschop
In de 78ste minuut was een doorbraak van Luc Castaignos de beslissing in de wedstrijd. Hij werd door doelman Marco Bizot ten val gebracht en Blom bestrafte de Groningen-goalie met rood en een strafschop tegen. Nadat Luciano da Silva de plek had ingenomen van Lorenzo Burnet knalde Dusan Tadic de strafschop binnen: 0-2. In de slotfase was Tadic ook betrokken bij de derde goal van de Tukkers. Hij gaf de assist op Castaignos die de eindstand bepaalde op 0-3. Tadic was eerder in de heenwedstrijd met twee goals en twee assists ook al betrokken bij de vier Twentse goals in de Grolsch Veste (4-1 destijds) en werd enkele minuten voor tijd nog vervangen door Jerson Cabral.
Door de nederlaag is NAC Breda FC Groningen op de ranglijst gepasseerd en staat de FC twaalfde met 30 punten uit 27 duels. Na de komende interlandperiode, over twee weken, is Willem II de volgende tegenstander. Het duel wordt in Tilburg gespeeld. Op zondag 7 april staat in Euroborg vervolgens de noordelijke derby tegen Heerenveen op het programma.

Bizot (78’ rood); Magnasco, Van Dijk, Bakker, Burnet (79’ Luciano); Kieftenbeld, De Leeuw, Sparv (73’ Kostic); Bacuna, Zeefuik (65’ Texeira), Kirm.
Rest bank: Luciano, Kappelhof, Texeira, Kostic, Schet, Letschert, Van Nieff.
Opstelling FC Twente
Mihaylov, Breukers, Douglas, Braafheid, Schilder, Fer, Pelupessy (71’ Chadli), Janssen, Hölscher, Bulykin (63’ Castaignos), Tadic (88’ Cabral).
Rest bank: Plattel, Bjelland, Wisgerhof, Gutiérrez.
Toeschouwers: 21.330
Scores: 45+1’ Fer (Tadic) 0-1; 80’ Tadic (strafschop) 0-2, 87’ Castaignos (Tadic) 0-3.