Groningen vergeet karwei eerder af te maken.

Zondag 20 november 2011 om 16:40

In Euroborg heeft FC Groningen vanmiddag met 2-1 gewonnen van VVV-Venlo. David Texeira scoorde vlak na rust de winnende treffer tegen tien Venlonaren. In de slotfase kwam de FC evenwel nog goed weg toen de Limburgers de paal troffen. Na de zesde zege van het seizoen blijft Groningen zevende op de ranglijst.

In een uitverkocht stadion begon FC Groningen voor de derde achtereenvolgende wedstrijd in dezelfde basisformatie. De thuisploeg kwam sterk uit de startblokken en kreeg een mogelijkheid in de persoon van Petter Andersson. Toch waren het de gasten die via een aanval over de linkerkant op voorsprong komen. Na een pass van Rogier Molhoek schudde Yanic Wildschut de FC-defensie van zich af en schoot hij even later de 0-1 tegen de touwen.
Evenwicht
Daarmee werd de opdracht voor de FC er niet makkelijker op. Nu waren er immers twee treffers nodig om de drie punten in eigen huis te houden. Na een klein halfuur spelen kreeg de jarige Dusan Tadic een mogelijkheid en werd hij daarbij door rechtsback Andrea Mei onreglementair gehinderd, volgens het oordeel van scheidsrechter Braamhaar. Laatstgenoemde bestrafte de overtreding met rood en een strafschop.
Deze buitenkans  van elf meter werd door clubtopscorer Leandro Bacuna onberispelijk tegen de touwen gewerkt en zo waren de ploegen met een uur te spelen weer in evenwicht. In doelpunten althans, want FC Groningen had een numerieke meerderheid. VVV-trainer Glen De Boeck haalde vervolgens rechtsbuiten Robert Cullen naar de kant en bracht rechtsachter Michael Timisela als zijn vervanger. Nog voor de pauze kreeg Lorenzo Burnet een aardige kopkans en Maikel Kieftenbeld de eerste gele kaart van het duel.
Felicitaties
In de zesde minuut van de tweede helft kwam FC Groningen op voorsprong. Assistkoning Tadic gaf de bal op een presenteerblaadje aan spits David Texeira die zijn derde treffer van de competitie binnen knalde: 2-1. Texeira haastte zich om als eerste zijn landgenoot Matias Jones te omhelzen en vierde het doelpunt vervolgens met al zijn ploeggenoten en bewaarde daarbij aangever Tadic tot vlak voordat VVV voor de derde keer mocht aftrappen.
Bij FC Groningen kwam Danny Holla voor de derde achtereenvolgende keer als invaller binnen de lijnen. Kieftenbeld maakte plaats. Ook VVV wisselde nog een keer: Musa voor Linssen. In de 69ste minuut kreeg Groningen de grootste kans op een derde treffer toen Tadic in de rebound van een schot van Danny Holla net langs de verkeerde kant van de linkerpaal mikte.
Vuurpijl
In de laatste twintig minuten leek FC Groningen op twee gedachten te hinken. De wedstrijd controleren of toch de marge proberen op te hogen naar een veiliger aantal van twee. De controle leek toch de overhand te krijgen en uit de vele afstandsschoten werd de FC ook niet meer gevaarlijk. Toen Nwofor als derde invaller binnen de ploeg was gekomen rook VVV zowaar nog een stuntje. Uchebo, die werd gewisseld, had van Virgil van Dijk even tevoren nog een schotkans cadeau gekregen.
Een ‘vuurpijl’ vanuit de verdediging van VVV werd vier minuten voor tijd door Tom Hiariej verkeerd uit de lucht opgepikt, stuitte door en bracht zijn doelman Van Loo hevig in de problemen. De goalie was ver uit zijn doel gekomen en wist tot zijn opluchting dat twee verdedigers hem rugdekking gaven. In plaats van meteen te schieten, koos Musa voor een halve slalom richting de FC-verdedigers om vervolgens via de buitenkant van de rechterpaal naast te schieten. Het publiek in Euroborg, dat zich 86 minuten lang redelijk op de vlakte had gehouden, reageerde heftig en gelukkig schrok de ploeg op dat moment ook even weer wakker.
Gedeeld vierde
De slotminuten en de vier minuten extra tijd verliepen moeizaam. Bij FC Groningen was elke vorm van beweging opeens ver te zoeken, maar gelukkig voor de thuisploeg hadden de Limburgers heel veel moeite gedaan om te vertragen zodat er uiteindelijk weinig tijd meer over was voor het creëren van meer kansen op de gelijkmaker. Brian van Loo moest zich in de slotfase nog even later behandelen en Danny Holla kreeg het nog met Marcel Meeuwis aan de stok.
Vlak voor half vijf op zondagmiddag 20 november mocht Groningen de zesde zege van het seizoen bijschrijven. Op de vierde tot en met de achtste plek van de ranglijst staan nu Ajax, Feyenoord, Heerenveen, Groningen en Vitesse allen met 21 punten uit dertien duels. Komende zaterdag gaat de FC op bezoek bij de nummer 2, PSV dat zeven punten meer heeft verzameld.

Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens, Burnet; Kieftenbeld (58’ Holla), Sparv; Bacuna, Andersson, Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Jones, Pedersen, Kappelhof, Keurntjes, Bos.
Opstelling VVV-Venlo
De Vogt, Mei (29’ rood), De Regt, Yoshida, Fleuren; Meeuwis, Linssen (68’ Musa), Molhoek, Cullen (38’ Timisela), Uchebo (85’ Nwofor), Wildschut.
Rest bank: Udegbe, Kruysen, Verbeek, Emenike.
Toeschouwers: 21.622 (uitverkocht)
Scores: 16’ Wildschut (Molhoek) 0-1, 30’ Bacuna (strafschop) 1-1; 51’ Texeira (Tadic) 2-1.
Scheidsrechter: Braamhaar
Officials: Brink, Lobbert en Heida
Rode kaart: 29’ Mei (overtreding op Tadic)
Gele kaarten: 39’ Kieftenbeld, 91’ Holla en Meeuwis