Groningen vecht zich naar punt tegen Twente.

Woensdag 12 augustus 2015 om 20:41

FC Groningen heeft woensdagavond in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. Renato Tapia opende voor de rust de score. In de slotfase van de tweede helft maakte Michael de Leeuw op aangeven van invaller Danny Hoesen de 1-1. Zondag volgt voor Groningen de uitwedstrijd tegen PSV.

In Euroborg werd 76 uren later dan oorspronkelijk gepland de wedstrijd FC Groningen – FC Twente alsnog gespeeld in de eerste speelronde van de Eredivisie. De thuisspelende FC had er al een officiële oefenwedstrijd op zitten tegen PSV en voor FC Twente was het de eerste echte testcase in de nieuwe voetbaljaargang. Op voorhand gaven beide coaches elkaar ongeveer gelijke kansen.
Voorafgaand aan de wedstrijd was er een prachtig eerbetoon aan clubicoon Piet Fransen, die op 2 augustus 2015 overleed op 79-jarige leeftijd. Op zijn eigen tribune, de Piet Fransen Tribune, kwam een indrukwekkend doekwerk naar beneden met de beeltenis van de voormalige middenvelder van GVAV en FC Groningen met daarnaast de tekst ‘Voor altijd Mr. FC Groningen’. De ruim 21.000 toeschouwers waaronder 500 Twentenaren gaven massaal gehoor aan het verzoek een minuut lang te applaudisseren voor zijn verdiensten.
In de eerste twintig minuten van de wedstrijd ging FC Groningen, net als anderhalve week terug in de ArenA, flink tekeer. Al in de eerste minuut had ‘debutant’ Bryan Linssen de kans zijn ploeg op voorsprong te brengen en vervolgens was de linksbuiten nog tweemaal gevaarlijk voor het doel van Nick Marsman. Ook Jarchinio Antonia deed nog een duit in het zakje.
Halverwege het eerste bedrijf luwde de storm en herpakten de gasten zich wat, zonder zelf ook maar één uitgespeeld kans te creëren. Het was dan ook een standaardsituatie waaruit de uitploeg scoorde. Aanvoerder Hakim Ziyech mikte een hoekschop ‘precies pas’ op het hoofd van Renato Tapia, die tegen de verhoudingen in de 0-1 aantekende met de rake kopbal. Het was ook de stand waarmee beide ploegen gingen rusten.
Halverwege de tweede helft werd Bryan Linssen afgelost door Jesper Drost en kwam Albert Rusnak voor een periode van ruim tien minuten meer aan de linkerkant te spelen. Het was een fase dat Groningen via een enorme scrimmage voor het doel van de Overijsselnaren zomaar op een voorsprong had kunnen komen. Met kunst- en vliegwerk bleven de gasten echter op de been.
Met nog een klein kwartier op de klok ging Groningen nog aanvallender spelen. Rusnak en Tom Hiariej werden afgelost door Mimoun Mahi en Danny Hoesen, die als extra spits naar Michael de Leeuw kwam te spelen. Deze wisseling beleefde na zes minuten zijn ultieme succes. Op het moment dat de zon net doorbrak op de Piet Fransen Tribune was het Danny Hoesen die zijn medespits Michael de Leeuw in de gelegenheid stelde de 1-1 binnen te schieten.
De Leeuw had tot dan toe één andere mogelijkheid gekregen en vond toen nog Marsman op zijn pad. Hoesen, die zijn kruit in de Johan Cruijff Schaal nog droog had gehouden, was net als De Leeuw meteen in zijn eerste optreden van het seizoen betrokken bij de belangrijke treffer. Twee minuten na de gelijkmaker had Eric Botteghin nog de ultieme kans op de winnende treffer. De Braziliaan zag een voorzet van links echter via zijn dijbeen over het Twente-doel suizen.
Na vier minuten extra tijd en met Abel Tamata die nog lelijk door zijn enkel ging, kwam er een einde aan de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2015/2016. Beide ploegen hielden er een punt aan over, net als afgelopen seizoen. En dus blijft de zege uit 2007 van Groningen op Twente ook de enige ooit in Euroborg. Op woensdag 23 september moet daar in het bekertoernooi verandering in komen. Komende zondag, 16 augustus, gaat FC Groningen op bezoek bij PSV. Aanvang is dan 12.30 uur in het Philips Stadion. PSV begon de competitie met een 2-2 gelijkspel bij ADO Den Haag.

Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Tamata; Tibbling, Rusnak (78’ Mahi), Hiariej (78’ Hoesen); Antonia, De Leeuw, Linssen (67’ Drost).
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Burnet, Bacuna.