Groningen spoelt nare smaak weg in Breda: 4-5; hattrick De Leeuw.

Zondag 17 mei 2015 om 16:51

FC Groningen heeft de thuisnederlaag van afgelopen week tegen PEC Zwolle zondagmiddag in Breda weggespoeld met een doelpuntrijke overwinning op NAC. Na een 2-3 tussenstand werd het in het Rat Verlegh Stadion liefst 4-5. Michael de Leeuw scoorde driemaal en werd daarmee nummer 3 op de topscorerslijst van de Eredivisie. Tjaronn Chery en Danny Hoesen maakten de andere twee FC-treffers.

In Breda stond voor FC Groningen de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen op het programma. Een wedstrijd waarin de FC de achtste plek definitief moest zien veilig te stellen. Bij een gelijke of ruimere winst dan Willem II kon die plek worden afgedwongen. Een nederlaag zou in het aller slechtste scenario nog een twaalfde plek tot gevolg kunnen hebben. Zaak dus om optimaal voorbereid aan de start te staan in Breda. Bijzondere aandacht ging bij Groningen nog uit naar de tweestrijd tussen Michael de Leeuw en Tjaronn Chery die beiden met veertien competitietreffers aan de laatste speelronde begonnen.
En die onderlinge strijd tussen de beide clubtopscorers was ook direct het verhaal van de eerste helft. De eerste twee schotpogingen van de kant van de gasten waren voor Tjaronn Chery. Michael de Leeuw vond het net al in de elfde minuut op aangeven van Hans Hateboer, die rechtsback stond waar Johan Kappelhof de plaats van linksachter innam door het ontbreken van Lorenzo Burnet. Vijf minuten na de 0-1 was het echter alweer gelijk. Guyon Fernandez schoot binnen op aangeven van Jeffrey Sarpong.
De FC kwam acht minuten later alweer op voorsprong. Nu was Albert Rusnak die De Leeuw bediende bij de 1-2. Duurde de eerste voorsprong nog vijf minuten, nu stond de marge van één slechts twee minuten op het scorebord. Het was opnieuw Sarpong die de voorzet gaf en nu Tighadouini die de 2-2 kon aantekenen. De gelijke stand stond eerder bij 0-0 elf minuten op het bord, de 1-1 acht minuten en de 2-2 vervolgens slechts vijf minuten. Toen was het De Leeuw die op aangeven van Chery de 2-3 aantekende.
De gehele eerste helft was FC Groningen virtueel op de achtste plaats van de ranglijst blijven staan. Aan het begin van de tweede helft was Willem II in Leeuwarden echter op een 2-0 voorsprong gekomen, waardoor de FC op doelsaldo een plek zou kunnen zakken. Bij Groningen was inmiddels Jarchinio Antonia in het veld gekomen voor Mimoun Mahi. Bij NAC Breda waren de wisselmogelijkheden na een uur al op toen Robert Maaskant de derde wissel in zijn ploeg toepaste.
Precies halverwege de tweede helft bracht een rake vrije trap van Tjaronn Chery de FC weer op de achtste plaats van de ranglijst. Met zijn vijftiende competitietreffer van het seizoen kwam Chery bovendien weer ééntje dichterbij voor de zeventien van De Leeuw. Drie minuten later was het Adnane Tighadouini die een vrije trap nota bene dwars door de muur van FC Groningen wist te schieten: 3-4. En zo was het opnieuw stuivertje wisselen met Willem II op de virtuele ranglijst.
Een kwartier voor tijd mikte Mads Seuntjens een bal op de rechterpaal. Het mocht al een waarschuwing heten voor de gelijkmaker die een minuut later door Guyon Fernandez werd binnengekopt door NAC Breda: 4-4. Enkele minuten later voorkwam doelman Peter van der Vlag dat achtereenvolgens Tighadouini en in de rebound invaller Joey Suk een doelpunt konden scoren. Dat was maar goed ook, want inmiddels had FC Twente in Heerenveen de leiding genomen en daarmee de tiende plek in de virtuele ranglijst ingenomen.
Drie minuten voor tijd maakte invaller Danny Hoesen de slotfase weer bijzonder spannend. Rond hetzelfde moment dat Hoesen op aangeven van Rasmus Lindgren de 5-4 binnen schot kreeg de FC ‘hulp’ vanuit Leeuwarden, waar SC Cambuur de achterstand terugbracht tot 1-2. Dat was daar ook de eindstand. Doordat Vitesse in eigen huis niet wist te winnen van FC Utrecht, eindigde Groningen uiteindelijk drie plekken achter de Arnhemmers. En dat betekende ook nog eens zeer goed nieuws met betrekking tot de ranglijst die de verdeling van TV-gelden voor het komende seizoen bepaalt.
Voor FC Groningen is het de negende keer in tien seizoenen dat een plek in het linkerrijtje werd behaald en dat mag een prestatie van formaat heten. Daarnaast behaalde de FC de eerste hoofdprijs met het winnen van de KNVB-beker en in dat licht sloot Groningen het seizoen met de 5-4 zege in Breda in stijl af. Voor de Bredanaars wacht nog een zware strijd om handhaving, waarin VVV-Venlo vanaf vrijdag de eerste horde is. FC Groningen speelt een dag later, zaterdag 23 mei, om half drie een oefenwedstrijd in Foxhol, tegen FVV.

Van der Vlag, Hateboer, Botteghin, Lindgren, Kappelhof; Mahi (46’ Antonia), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (72’ Hoesen); Chery, De Leeuw.
Rest bank: Padt, Van Nieff, Hiariej, Van der Velden, Bacuna.
Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, De Roover, Marcellis, Drost, Amieux; Sarpong (38’ Seuntjens), De Zeeuw (46’ Suk), Matic, De Kamps (61’ Swerts), Tighadouini, Fernandez.
Rest bank: Babos, Borahsasar, Zschusschen, Ligeon.
Toeschouwers: 16.500
Scores: 11’ De Leeuw (Hateboer) 0-1, 16’ Fernandez (Sarpong) 1-1, 24’ De Leeuw (Rusnak) 1-2, 26’ Tighadouini (Sarpong) 2-2, 31’ De Leeuw (Chery) 2-3; 68’ Chery (vrije trap) 2-4, 71’ Tighadouini (vrije trap) 3-4, 76’ Fernandez (Amieux) 4-4, 87’ Hoesen (Lindgren) 4-5.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Van Dongen, Vandeursen en Bax
Gele kaarten: 57’ Lindgren (overtreding op Fernandez)