string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen slaat viermaal toe in laatste kwart.

Zaterdag 21 september 2013 om 21:55

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 4-1 gewonnen van RKC Waalwijk. De thuisploeg sloeg viermaal toe in het laatste kwart van de wedstrijd. Oud-FC’er Jonas Ivens kreeg namens RKC al in de 37ste minuut een rode kaart.

In Euroborg moest FC Groningen deel noodgedwongen in een flink gewijzigde samenstelling aantreden tegen RKC Waalwijk. Zo waren Tjaronn Chery en Timo Letschert geschorst. Hun plekken in het elftal werden ingenomen door Tom Hiariej en debutant William Ekong. Krisztian Adorjan keerde terug van een schorsing en nam de plek in van Andraz Kirm. Ook Género Zeefuik stond voor het eerst aan de aftrap ten faveure van de geblesseerde Rasmus Lindgren. Nick van der Velden verhuisde daarbij nog van de aanval naar het middenveld. Bij RKC Waalwijk stond oud-FC’er Jonas Ivens in de startopstelling van oud-FC-speler en huidige RKC-trainer Erwin Koeman.
In de eerste helft van de wedstrijd begon FC Groningen met de juiste intenties en werd duidelijk dat de FC in eigen huis voor de winst wilde gaan. De tegenstander uit Waalwijk was echter gekomen om met name de bal tegen te houden en slaagde daar gedurende de eerste helft ook prima in. De FC kreeg geen uitgespeelde kansen en moest het hebben van enkele afstandsschoten. RKC wist in de eerste helft nota bene het houtwerk achter Marco Bizot te raken, toen Remy Amieux vanaf de achterlijn op de linkerpaal knalde.
Het moment van het eerste bedrijf was de rode kaart van Jonas Ivens, die ver van de eigen goal een overtreding ‘van achteren’ beging op Género Zeefuik en al na 37 minuten moest inrukken. Een klein uur kon FC Groningen met een numerieke meerderheid op jacht naar de eerste goal. Het duurde echter nog uit een halfuur voordat die bevrijdende eerste treffer viel. Michael de Leeuw stond op het moment van de rode kaart overigens al als vervanger van de geblesseerde Maikel Kieftenbeld binnen de lijnen.
Na de pauze werd debutant William Ekong afgelost door linksback Lorenzo Burnet en verhuisde Giliano Wijnaldum naar het centrum van de verdediging. Bij RKC was verdediger Frank van Mosselveld in de ploeg gekomen voor Peter Jungschläger. In de tweede helft kwam FC Groningen steeds meer en meer in de wedstrijd en kreeg Michael de Leeuw de eerste grote kans namens de thuisclub. Hij kon de bal ogenschijnlijk binnenlopen, maar zag deze aan zich voorbij stuiten.
Mickaël Tavares mocht na een overtreding op Filip Kostic blij zijn dat arbiter Dennis Higler hem niet zijn tweede gele kaart gaf. Trainer Erwin Koeman was verstandig en wisselde hem even later. Beide ploegen hadden zo na een uur spelen al twee wissels gebruikt. In de 68ste minuut brak Nick van der Velden de ban, toen hij op aangeven van Género Zeefuik de 1-0 in de rechterbovenhoek krulde. Twee minuten later was het Zeefuik zelf die de 2-0 kon binnenkoppen en net als Van der Velden nu op drie competitietreffers staat.
Drie minuten na de 2-0 kwam de tegentreffer van RKC als een donderslag bij heldere hemel. Een voorzet van Amieux vanaf rechts werd binnen gewerkt door Aurélien Joachim: 2-1. De opluchting die drie minuten lang in Euroborg had gehangen, maakte plaats voor een onzekere fase van een kleine twintig minuten. Bij RKC kwam invaller Jean-David Beauguel binnen de lijnen en bij FC Groningen maakte Richairo Zivkovic zijn opwachting.
In de vijf minuten extra tijd was het Groningen dat toch nog tweemaal toesloeg. Krisztian Adorjan maakte op aangeven van Eric Botteghin een mooie actie en rondde vervolgens prachtig met buitenkant rechts af. Ook hem viel een bierdouche vanaf de Z-side ten deel. Michael de Leeuw die uit een vrije trap van Nick van der Velden de 4-1 binnenschoot, hield het wel droog en zocht zijn juichmoment meer in de richting van de eigen dug-out. Met de tweede zege in drie thuisduels op zak, gaat Groningen komend weekend op bezoek bij Twente, dat de Twentse derby bij Heracles met 3-0 won.
Opstelling FC Groningen
Bizot; Kappelhof, Botteghin, Ekong (46’ Burnet), Wijnaldum; Kieftenbeld (29’ De Leeuw), Van der Velden, Hiariej; Adorjan, Zeefuik (91’ Zivkovic), Kostic.
Rest bank: Luciano, Ben Moussa, Kirm, Magnasco.
Opstelling RKC Waalwijk
Seda; Apau, Van Weert, Ivens (37’ rood), Amieux, Tavares (60’ Anderson), Duits, Braber, Jungschläger (42’ Van Mosselveld), Castelen (74’ Beauguel), Joachim.
Rest bank: Van Dijk, Van Hoevelen, Slager, Ubbink.
Toeschouwers: 18.306
Scores: 68’ Van der Velden (Zeefuik) 1-0, 70’ Zeefuik (-) 2-0, 73’ Joachim (Amieux) 2-1, 92’ Adorjan (Botteghin) 3-1, 95’ De Leeuw (Van der Velden) 4-1.
Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Jansen, Janson en Honig
Rode kaart: 37’ Ivens (overtreding op Zeefuik)
Gele kaarten: 2’ Tavares, 50’ Kappelhof, 91’ Beauguel

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’