Groningen krijgt loon naar werken tegen Vitesse.

Zaterdag 22 maart 2014 om 20:55

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 3-1 gewonnen van Vitesse. Richairo Zivkovic openende de score. Bij rust was het 1-1. Nick van der Velden en Tjaronn Chery voerden de score op naar 2-1 en 3-1.

In Euroborg was alles en iedereen toe aan een overwinning. Met de ene zege tegen Go Ahead Eagles op zak, was Groningen in de aanloop naar de 29ste speelronde nog de minst presterende ploeg in het aantal punten en aantal gescoorde doelpunten in het jaar 2014. Vitesse stond voorafgaand aan de wedstrijd op de derde plek van de ranglijst en verspeelde pas afgelopen week de titelkansen door een nederlaag bij PSV.
Wisselingen
Noodgedwongen moest trainer Erwin van de Looi op het middenveld Yoëll van Nieff wegens een schorsing vervangen. Hij werd afgelost door Rasmus Lindgren. Achterin bleef de defensie ongewijzigd. Eric Botteghin werd vrijdagochtend vrijgesproken door de tuchtcommissie na een onterechte rode kaart in de wedstrijd ervoor. Voorin maakte Andraz Kirm plaats voor Filip Kostic.
In de eerste helft hadden beide ploegen een gevaarlijke man in hun midden. Aan de kant van Vitesse was dat Christian Atsu die zijn directe tegenstander Lorenzo Burnet een lastige eerste helft bezorgde. Aan de andere kant was het Richairo Zivkovic die gelegenheidsverdediger Marko Vejinovic het leven zuur maakte. Niet toevallig waren het ook Atsu en Zivkovic die handenvol kansen kregen in het eerste bedrijf.
Schoten
In de eerste helft werd liefst vijftien maal op doel geschoten door beide ploegen. In de tweede helft kwamen daar nog eens zes schoten bij. De 21 ballen ‘tussen de palen’ leverden een seizoenrecord op. Maar ook afgelopen seizoen haalde geen enkele wedstrijd een dergelijk aantal schoten ‘op doel’. Voor de duidelijkheid worden hierbij de inzetten naast en over het doel niet meegerekend.
Richairo Zivkovic mocht na tien minuten de score openen toen hij uit een steekbal van Johan Kappelhof de defensie van Vitesse met als sluitstuk Piet Velthuizen omspeelde en 1-0 binnen schoot. Diezelfde Zivkovic kreeg enkele mogelijkheden op meer, maar vond nu telkens de Vitesse-goalie op zijn pad. Marco Bizot werd gepasseerd nadat Atsu in de 39ste minuut Burnet de snel af was: 1-1.
Vol door
In de tweede helft bleef FC Groningen er vol voor gaan. Bij cornersituaties houdt Vitesse  steevast drie spelers bij de middellijn waardoor er minder spelers in de zestien meter hun duels uitvechten. De lengte van de FC en de aanwezige ruimte betaalde zich bij de tweede goal uit. Na enkele gevallen van toeval kwam de bal voor de voeten van Nick van der Velden die bij de tweede paal ook via die paal tussen diverse spelers door de bal in het doel mikte: 2-1.
Dat was in de 56ste minuut. Zeven minuten later waren de rollen van aangever en afmaker andersom en leverde Van der Velden de bal in bij Tjaronn Chery, die nu eens niet keihard of van afstand schoot, maar zeer geplaatst onder doelman Velthuizen in de rechterbenedenhoek: 3-1. Daarmee was de wedstrijd nog niet definitief in de knip. Er moest immers nog bijna een halfuur gespeeld worden. Maar Vitesse wist de spanning ook niet terug in de wedstrijd te brengen.
Debuut
Sterker nog; FC Groningen speelde de wedstrijd keurig uit. Andraz Kirm kwam Van der Velden nog aflossen en Kirm had pech dat bij een schotpoging de bal net verkeerd opstuitte. Género Zeefuik kwam de maker van de eerste treffer nog aflossen en bij het ingaan van de extra tijd kwam Arjen Hagenauw, topscorer van Jong FC Groningen, zijn debuut maken in het eerste elftal. Een heuglijk feit op een heugelijke avond in Euroborg.
FC Groningen heeft zijn plekje in het linkerrijtje weer heroverd op SC Cambuur en Groningen heeft met 36 punten en vijf duels te gaan nog alle kansen om PEC Zwolle te achterhalen. Volgende week volgt een bezoek aan PSV in Eindhoven en een week later is het PEC Zwolle-FC Groningen. Als Groningen de lijn van vanavond weet door te trekken, kan het nog een hele leuke aprilmaand worden.

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet, Kieftenbeld, Chery, Lindgren, Van der Velden (71’ Kirm), Zivkovic (85’ Zeefuik), Kostic (91’ Hagenauw).
Rest bank: Van der Lei, Adorjan, Cijntje, Wijnaldum.
Opstelling Vitesse
Velthuizen, Van der Struijk (31’ Leerdam), Kashia, Vejinovic, Achenteh, Labyad (72’ Traoré), Pröpper, Qazaishvili, Atsu, Havenaar (72’ Djurdjevic), Piazón.
Rest bank: Room, Mori, Van Aanholt, Bosz.
Toeschouwers: 19.787
Scores: 10’ Zivkovic (Kappelhof) 1-0, 39’ Atsu (Kashia) 1-1, 56’ Van der Velden (Chery) 2-1, 63’ Chery (Van der Velden) 3-1.