Groningen komt één goal tekort voor Europees voetbal.

Zondag 15 mei 2011 om 16:42

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 0-0 gelijkgespeeld tegen PSV en zal zich daardoor voor de zesde achtereenvolgende keer opmaken voor het spelen van play-offs. Donderdag is de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Zondag speelt de FC in Euroborg tegen de nummer 8 van de ranglijst.

In Euroborg had geen van beide ploegen in de laatste speelronde iets aan een gelijkspel. Een tegenovergesteld scenario van de salonremise uit 2003 hadden beide ploegen dan ook voor ogen. Beide ploegen moesten vol voor de winst gaan. Maar zoals dat wel vaker het geval is, had dit geen spetterend begin van de wedstrijd tot gevolg. De voor Groningen zo belangrijke wedstrijd Utrecht-AZ kende al vlug een 2-0 tussenstand en dat deed de stemming in het stadion duidelijk goed.
Leandro Bacuna zorgde in de openingsfase een aantal keren voor gevaar en in een van de gevallen raakte doelman Andreas Isaksson daarbij zelfs geblesseerd aan het bovenbeen. Cassio Ramons loste de Zweed na een klein halfuur af. Halverwege de eerste helft werd Stanislav Manolev de gebeten hond bij het Groninger publiek. Na een sliding van Thomas Enevoldsen liet de rechtsback zich zeer overdreven tegen de vlakte vallen, rolde hij een aantal keren door maar was hij er als de kippen bij toen Enevoldsen hiervoor een gele kaart had gekregen.
Het incident zorgde even voor een opleving op de tribune, maar de wedstrijd kabbelde in de eerste helft vooral voort. In de tweede helft was Otman Bakkal een verse kracht bij PSV en was het Petter Andersson die het vuren opende. In de 55ste minuut kreeg Ola Toivonen vervolgens een wereldkans maar schoof hij de bal rechts naast het doel. Balverlies van een overmoedige Granqvist was daaraan vooraf gegaan. Het was wel het moment dat de wedstrijd eindelijk ontbrandde en een zenuwslopend halfuur zich voltrok.
In de 56ste minuut was het Leandro Bacuna die een schot loste en twee minuten later raakte een schot van Maikel Kieftenbeld de lat boven Cassio. Toen Enevoldsen in de herkansing datzelfde deed, had assisitent-scheidsrechter Marco Buijk de vlag opgestoken wegens buitenspel. AZ kwam in Utrecht rond die tijd terug tot 2-1, maar de FC liet zich daardoor niet afleiden. Petter Andersson kreeg een schotkans en Tom Hiariej ging op de bon bij scheidsrechter Braamhaar na een overtreding op Jeremain Lens.
Halverwege de tweede helft kwam Tim Matavz binnen de lijnen en begon daarmee het slotoffensief. Tim Sparv werd bestraft wegens een charge op Atiba Hutchinson, Stef Nijland kwam in de ploeg bij PSV, Hutchinson kreeg een gele kaart voor een overtreding op Sparv, Virgil van Dijk kwam een kwartier voor tijd als stormram voorin en een minuut later kwam PSV met tien man te staan toen Hutchinson zich voor de tweede maal vergreep aan Sparv.
Nadat Leandro Bacuna op de bon was gegaan, kreeg Tom Hiariej in de 83ste minuut een bal ingespeeld van Virgil van Dijk. Hiariej zag hoe de PSV-doelman redding bracht. Een minuut later werd een kopbal van Granqvist gekeerd en drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd schoot Bakkal een kans naast. Tim Matavz was in de 89ste minuut nog dichtbij de 1-0 maar mikte in de handen van Cassio. In de laatste minuut mocht ook Norair Mamedov nog invallen, maar meer kansen kwamen er niet in de drie minuten extra tijd.
Zo werd FC Groningen wel geholpen door de 5-1 zege van FC Utrecht op AZ, maar won het zelf niet. De vijfde plek op de ranglijst is een feit en juist dit jaar wordt in Nederland gestreden om vijf in plaats van zes Europese tickets. De komende twee weken is FC Groningen verzekerd van het thuisvoordeel. Als met Heracles Almelo afgerekend wordt, zal de reis op donderdag 26 mei gaan naar Den Haag of Kerkrade. Op zondag 29 mei krijgt de FC dan in Euroborg een herkansing om alsnog Europees voetbal af te dwingen.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (89’ Mamedov), Sparv; Enevoldsen (67’ Matavz), Andersson (77’ Van Dijk), Tadic; Bacuna.
Rest bank: Van Loo, Holla, Ajilore, Veldmate.