string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen geduldig naar nieuwe zege.

Zondag 12 september 2010 om 18:35

Voor de derde keer op rij heeft FC Groningen een duel in de Eredivisie gewonnen. FC Utrecht werd zondag in de namiddag in de slotfase verslagen. Andreas Granqvist benutte een strafschop: 1-0. Groningen staat na vijf speelronden op de vierde plek van de ranglijst en is nog altijd ongeslagen.

FC Groningen had in de aanloop naar de wedstrijd voor het eerst in ruim drie jaar een volledig fitte selectie ter beschikking. In de basisopstelling had trainer Pieter Huistra de voorkeur gegeven aan Nicklas Pedersen boven de clubtopscorer van afgelopen seizoen, Tim Matavz, in de spits. Leandro Bacuna speelde daardoor als aanvallende middenvelder. De rest van het basisteam was ongewijzigd ten opzichte van de winnende ploeg tegen Willem II.
De thuisploeg kwam traditioneel snel uit de startblokken en kreeg in de eerste vijf minuten meteen een aantal mogelijkheden, waarbij Leandro Bacuna met een afstandsschot het dichtst bij een treffer was. Ricky van Wolfswinkel, de topscorer van FC Utrecht, was de gevaarlijkste man aan de zijde van de gasten. In de eerste helft kreeg hij twee keer een mogelijkheid in de schoot geworpen door verdedigende missers. Beide keren was doelman Luciano da Silva attent en kon hij een treffer voorkomen.
Vijf minuten voor het einde van de eerste helft, juist na een fase dat Utrecht iets meer initiatief had, kreeg Nicklas Pedersen dé kans op de 1-0. Een voorzet van zijn landgenoot Thomas Enevoldsen was precies op maat, maar Pedersen mikte de bal juist aan de verkeerde kant van de rechterpaal. Vlak voor de thee probeerde Thomas Enevoldsen het nog eens van afstand. Twee hoekschoppen volgden, waarvan de laatste niet meer genomen hoefde te worden omdat de rust was aangebroken.
Na de onderbreking kreeg FC Utrecht zijn kans op een treffer. In de 63ste minuut haalde Van Wolfswinkel echter opnieuw niet de trekker over. Hij schoot nu over Luciano, Andreas Granqvist en het doel van Groningen. Daarna begon het wisselen der beide ploegen. Bij FC Utrecht kwam Erixon Danso voor Gianluca Nijholt en bij Groningen kwam Tim Matavz in de ploeg voor Leandro Bacuna die overigens met lichte ribklachten speelde.
Met nog ruim een kwartier op de klok was er de eerste van liefst vier gele kaarten voor Utrecht. Van Wolfswinkel werd bestraft voor een fopduik en mocht blij zijn dat arbiter Wegereef hem niet meteen een tweede gele kaart in de maag splitste wegens zijn hevige protest. Tom Hiariej en Tim Sparv hadden al eerder schoten op doel gelost, voordat Nicklas Pedersen nu het doel aan de overzijde van het veld op een haar na miste.
Nadat Mihai Nesu een gele kaart had gekregen voor een overtreding op Maikel Kieftenbeld, kwam Koen van de Laak in de ploeg als vervanger van Thomas Enevoldsen. FC Groningen bleef druk uitoefenen op de defensie van de gasten en dat werd uitbetaald in de 84ste minuut. Tim Matavz werd binnen de zestien meter gevloerd door Michael Silberbauer en zo kreeg de thuisclub een buitenkansje op de winnende goal.
Aanvoerder Andreas Granqvist legde als vaste nemer aan vanaf elf meter en knalde de 1-0 tegen de touwen. De ontlading in Euroborg was uiteraard groot. In de slotfase kwam Utrecht tijd tekort om de achterstand nog te kunnen wegwerken en slaagde Groningen er niet in om nog van de extra ruimte te profiteren. Na drie minuten extra tijd zat het erop en mocht FC Groningen opnieuw drie punten bijschrijven. Als nummer 4 gaat Groningen nu de zesde speelronde in. Daarin is promovendus Excelsior de tegenstander. Aanvang op zaterdag 18 september in Euroborg is 18.45 uur.
Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld (90’ Ajilore), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen (81’ Van de Laak), Bacuna (67’ Matavz), Tadic; Pedersen.
Bank: Van Loo, Garcia, Metaj, Veldmate.
Opstelling FC Utrecht
Vorm, Cornelisse, Nesu, Duplan, Silberbauer, Van Wolfswinkel, Schut, Maguire (88’ De Kogel), Lensky, Nijholt (64’ Danso), Wuytens.
Bank: Sinouh, Oar, Van der Maarel, Vorstermans, Sarota.
Toeschouwers: 21.353
Score: 85’ Granqvist (strafschop) 1-0
Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Meenhuis en Strijker
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 74’ Van Wolfswinkel (fopduik), 80’ Nesu (overtreding op Kieftenbeld), 84’ Silberbauer (overtreding op Matavz), 89’ Cornelisse (aanmerkingen op de leiding)

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’