Gewoon hetzelfde liedje bij PSV.

Zaterdag 26 november 2011 om 22:54

FC Groningen heeft zaterdagavond in Eindhoven niet voor een stunt kunnen zorgen. Sterker nog, de FC kreeg met 6-1 op de broek. De grootste nederlaag van deze voetbaljaargang. Invaller Nicklas Pedersen scoorde de eretreffer (4-1) vlak na de pauze.

In Eindhoven trad FC Groningen aan met dezelfde basiself als de afgelopen wedstrijden en had het de insteek de recordkampioen van de 21ste eeuw voor het eerst sinds de oprichting van FC Groningen in 1971 pootje te lichten. Gesteund door liefst 500 fans vanuit Groningen had Leandro Bacuna in de achtste minuut van de wedstrijd bijna doelman Isaksson de bal afgesnoept, maar verdween de bal na een sliding over de zijlijn. In de veertiende minuut opende Kevin Strootman de score. De middenvelder, terug na een schorsing, liep door het centrum van de verdediging en opende de score.

In de zestiende minuut maakte Maikel Kieftenbeld een overtreding op rechtback Manolev die hem behalve op geel ook op een wedstrijd schorsing kwam te staan. Halverwege de eerste helft kreeg Tim Matavz zijn eerste mogelijkheid tegen zijn oude club, maar mikte hij over het doel. Na een halfuur spelen maakte Dries Mertens er 2-0 van. De buitenspeler maakte een einde aan een periode van 542 minuten zonder doelpunten. Zes minuten later maakte Labyad er met een kluts door de FC-defensie 3-0 van. Nog voor de pauze schoten Strootman en Mertens over het Groninger doel.

Meteen na de pauze paste Pieter Huistra een dubbele wissel toe. Maikel Kieftenbeld en David Texeira moesten het veld ruimen en werden vervangen door Danny Holla en Nicklas Pedersen. Binnen twee minuten had Wijnaldum de score verhoogd naar 4-0, maar even later deed Nicklas Pedersen iets terug. Na drie minuten schoot hij de 4-1 binnen. Het was het begin van een periode waarin Pedersen met een schot, een valpartij binnen de zestien en Tadic met een vlammend schot even voor gevaar zorgde in de Eindhovense zestien.

In de 55ste minuut scoorde Tim Matavz op aangeven van Wijnaldum de 5-1 en nadat Lorenzo Burnet naast en Nicklas Pedersen over hadden geschoten, was het verzet van Groningen definitief gebroken. Invallers Lens, Derijck aan PSV-zijde en Matias Jones aan Groningen-zijde maakten hun opwachting, voordat Ola Toivonen in de 72 ste minuut de eindstand op 6-1 bepaalde. Tot vreugde van het thuispubliek naar Jan Vennegoor of Hesselink acht minuten voor tijd nog zijn opwachting en mocht Tim Matavz onder luid applaus naar de kant.

Zo was er voor Groningen ook in de 33ste editie geen winst te behalen in de lichtstad. FC Groningen zal het komende zaterdag in de thuiswedstijd tegen NEC doen zonder Maikel Kieftenbeld, die is geschorst wegens zijn vijfde gele kaart. Voor de winterstop volgen daarna nog duels met Vitesse (uit) en FC Utrecht (thuis). Na dat drieluik is het seizoen precies op de helft. Eerstvolgende ontmoeting is over zeven dagen in Euroborg. Er zijn nog kaarten te koop voor dit duel.
Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens, Burnet; Kieftenbeld (46′ Holla), Sparv; Bacuna (70′ Jones), Andersson, Tadic; Texeira (46′ Pedersen).
Rest bank: Etemadi, Kappelhof, Keurntjes, Bos.
Opstelling PSV
Isaksson, Manolev, Bouma, Marcelo, Strootman, Toivonen, Matavz (82′ Vennegoor), Wijnaldum, Mertens, Labyad (65′ Lens), Willems (70′ Derijck).
Rest bank: Sinouh, Engelaar, Lens, Ibrahim, Derijck, Vennegoor, Ritzmaier.
Toeschouwers: 35.000
Scores: 14′ Strootman 1-0, 30′ Mertens 2-0, 36′ Labyad 3-0; 47′ Wijnaldum 4-0, 48′ Pedersen 4-1, 55′ Matavz 5-1, 72′ Toivonen 6-1
Scheidsrechter: Makkelie
Officials: Van Roekel, Droste en Sanders
Gele kaarten: 16′ Kieftenbeld, 76′ Marcelo