string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Gevoelstemperatuur na de pauze boven nul.

Vrijdag 03 december 2010 om 22:52

FC Groningen heeft vrijdagavond in Euroborg met 4-1 gewonnen van Vitesse. Alle doelpunten vielen in een tweede helft om warm van de worden. Andreas Granqvist, Tim Matavz, Petter Andersson en Tim Sparv scoorden namens de thuisclub. Domper was de blessure die Koen van de Laak in de zevende minuut al opliep.

De basisopstelling van FC Groningen verschilde op twee posities met die van afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen Roda JC. Danny Holla en Petter Andersson vervangen Tom Hiariej en Leandro Bacuna in de startformatie. Holla speelde ook in de tweede helft in Kerkrade al. Voor Andersson was het zijn eerste basisplaats in bijna twee jaar. Opmerkelijk genoeg raakte een van zijn teamgenoten na zeven minuten geblesseerd. Koen van de Laak verdraaide zijn rechterknie en moest per brancard het veld verlaten.
Zo stond Thomas Enevoldsen opeens al in de negende minuut binnen de lijnen. Er volgde daardoor al vrij snel nog een tactische wissel in de ploeg van Groningen. Dusan Tadic begaf zich namelijk vooral op de rechterflank terwijl Enevoldsen vooral van links kwam. Behalve een doelpoging van Tim Matavz kreeg FC Groningen in de beginfase niet veel mogelijkheden om te scoren.
Vitesse was rond de twintigste minuut tot dan toe het dichtst bij een treffer. Ismail Aissati schoot echter tegen de onderkant van de lat van het doel van Luciano da Silva. Daarna begon Groningen meer grip te krijgen op de tegenstander en was er na een halfuur een waar offensief. De belangrijkste kans in die fase was een kopbal van Tim Matavz die over de lat mikte. De eerste gele kaart was voor aanvoerder Slobodan Rajkovic van Vitesse.
In de slotfase van de eerste helft kreeg Dalibor Stevanovic een schot dat een meter naast het doel van Luciano langs ging. Ook Genaro Snijders kreeg nog een mogelijkheid, maar schrok van de ver uit zijn doel gekomen FC-goalie. Zo waren er kansen over en weer, maar was de stand bij de thee 0-0. Diezelfde thee was het beste aan de thuisploeg besteed. Want na de pauze werd dezelfde strijdlust nog eens gecombineerd met een stukje meer vernuft.
Zo gebeurde het dat de FC steeds dreigender werd. Allereerst al door een schot van Dusan Tadic en vervolgens toen diezelfde Tadic na een rush binnen de zestien meter werd gevloerd door Gino Felixdaal. Het slachtoffer juichte vlak nadat hij ten val gebracht was richting de Noord-tribune en kon dat een minuut later opnieuw doen toe Andreas Granqvist zijn zesde strafschop van het seizoen binnen roste: 1-0.
Doordat iedereen het advies had opgevolgd handschoenen te dragen, was het applaus doorgaans wat dof. Het geschreeuw werd des te harder toen Thomas Enevoldsen een minuut na de 1-0 binnen de zestien ten val kwam. Deze keer vond Ben Haverkort het geen overtreding. Dit tot ongenoegen van de Groningers. Toch duurde het niet lang voordat de FC de voorsprong kon verdubbelen. Binnen tien minuten schoot een Vitesse-verdiger de bal via de voet van Tim Matavz in de linkerkruising: 2-0. Met zijn achtste treffer kwam Matavz weer naast Granqvist in de topscorerslijst.
Maikel Kieftenbeld had even daarvoor een tegenslag te verwerken gekregen. De gele kaart die hij kreeg, betekent namelijk dat hij de volgende thuiswedstrijd tegen AZ niet mag meedoen. De vijfde van het seizoen levert namelijk een automatische schorsing op. Drie minuten na de 2-0 werd de score zelfs nog hoger. Tim Matavz leverde de bal in bij Petter Andersson, die na een paar voorbereidende bewegingen de bal richting rechterkruising krulde: 3-0. Daarmee beloonde hij zichzelf in de wedstrijd waarin hij na bijna twee jaar weer zijn opwachting maakte.
Het grote wisselen begon bij die marge van drie treffers. Marcus Pedersen was de eerste invaller bij de gasten. Tom Hiariej loste vervolgens Danny Holla af, voordat Marco van Ginkel in de ploeg kwam. Even later zag Tim Matavz een mogelijke tweede treffer afgekeurd wegens buitenspel. Even later had hij bovendien nog een counterkans, maar greep de Vitesse-defensie in. In dezelfde minuut dat Nacer Barazite bij Vitesse in de ploeg kwam, deden de Arnhemmers wat terug. Invaller Pedersen nam een voorzet van Nemanja Matic prachtig ineens op de slof en scoorde daarmee 3-1.
De vooraansluitingstreffer, zoals de Duitsers zouden zeggen, kreeg echter geen vervolg. Want twee minuten later besloot Fredrik Stenman een voorzet eens af te leggen op de rand van de zestien, in plaats van voor te krullen. Tim Sparv stond perfect gereed voor een afstandsknal en de 4-1. Het bleek bijna het slotakkoord van de wedstrijd. Want de applauswissel voor Petter Andersson, die werd vervangen door Oluwafemi Ajilore, was het echte slotakkoord. De reeks van acht thuiszeges op rij kan volgende week een vervolg krijgen als AZ op 12 december te gast is in Euroborg.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (71’ Hiariej), Sparv; Van de Laak (9’ Enevoldsen), Andersson (84’ Ajilore), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Veldmate, Lachman.
Opstelling Vitesse
Room; Aissati, Stevanovic, Matic, Snijders (79’ Bazarite), Kashia, Büttnet, Rajkovic, Pröpper (72’ Van Ginkel), Felixdaal, Pluim (67’ Pedersen).
Rest bank: Delac, Van der Struijk, Kingston, Caldirola.
Toeschouwers: 22.099 (uitverkocht)
Scores: 53’ Granqvist (strafschop), 62’ Matavz 2-0, 66’ Andersson (Matavz) 3-0, 79’ Pedersen (Matic) 3-1, 81’ Sparv (Stenman) 4-1
Scheidsrechter: Haverkort
Grensrechters: Van Dongen en Gerritsen
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 36’ Rajkovic, 53’ Felixdaal, 62’ Kieftenbeld

Gerelateerd nieuws.

23 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard