Gelijkspel in noordelijke derby tegen Cambuur.

Zondag 08 november 2015 om 16:47

FC Groningen heeft zondagmiddag in Leeuwarden een 2-0 achterstand goedgemaakt tegen SC Cambuur. Johan Kappelhof en Jesper Drost scoorden na de pauze 2-1 en 2-2. Na het gelijkspel in de twaalfde speelronde staat Groningen op de achtste plek. Over twee weken volgt De Graafschap-uit.

In Leeuwarden trad aan met drie andere basisspelers in vergelijking met afgelopen donderdag. Zo begonnen Jarchinio Antonia, Hedwiges Maduro en Danny Hoesen op de bank en ontbrak Lorenzo Burnet wegens disciplinaire redenen. In de basis stonden daardoor Hans Hateboer, Abel Tamata en Jesper Drost. Ook aanvoerder Michael de Leeuw was terug na de Europese schorsing die hem ook in Marseille nog een keer aan de kant zal houden.
Voor de thuisploeg die nog altijd zonder competitie-overwinning was, begon de wedstrijd zoals gehoopt. Binnen een kwartier had Martijn Barto de bal twee keer in het mandje liggen en stond een 2-0 tussenstand op de borden. Een scenario waar FC Groningen gezien de afgelopen twee seizoenen en alle waarschuwingen vooraf nu juist geen zin in had. Het vervolg van de eerste helft was Groningen in de persoon van Michael de Leeuw tweemaal koppend dichtbij een treffer. Bryan Linssen raakte met een boogbal vanaf de achterlijn nog de lat.
In de tweede helft was het voor FC Groningen zaak de achterstand snel te halveren en daarin slaagden de gasten toen Johan Kappelhof bij een cornersituatie de 2-1 binnen kopte. Dat gebeurde in de 52ste minuut. Een doldwaze fase brak aan in de 57ste minuut toen de doelpunttune al door het Cambuur-stadion galmde na de derde treffer van Barto. De treffer werd echter nog wegens buitenspel afgekeurd en binnen een minuut profiteerde Groningen van de onduidelijkheid. Jesper Drost schoot de bal prachtig in de rechterkruising: 2-2.
Invaller Jarchinio Antonia, die Simon Tibbling verving in de rust, was in het restant van de wedstrijd nog het dichtst bij een winnende treffer. Waar de aanvaller thuis tegen PEC Zwolle nog door kramp gehinderd werd in een dergelijke situatie, kwam hij nu wel tot een schot maar trof hij oud-FC’er Leonard Nienhuis op zijn pad. In het restant van de wedstrijd had Groningen de meeste aanspraak op drie punten, maar kwam het ook met invaller Danny Hoesen niet verver dan enkele mogelijkheden op kansen. Of het moet al de uittrap van Sergio Padt zijn geweest die zag hoe zijn uittrap via een stuit vlak langs de paal van Nienhuis ging.
Met het eerste punt op Leeuwardse bodem sinds de terugkeer van Cambuur in de Eredivisie mocht Groningen zich op basis van de vroege achterstand en de bijna-3-1 nog gelukkig prijzen. Een overwinning had echter wel tot de mogelijkheden behoord als Antonia zijn kans had verzilverd. Na twaalf speelronden staat Groningen achtste met 18 punten. Over twee weken gaat de FC op bezoek bij hekkensluiter De Graafschap. De komende periode gaan internationals Tibbling, Rusnak en Hateboer op pad. De rest van de ploeg heeft komende week een lang weekend vrijaf om zich op te laden voor het laatste blok van wedstrijden in 2015.
Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Tamata; Tibbling (46’ Antonia), Drost, Kappelhof; Linssen (88’ Hoesen), De Leeuw, Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Bijl, Maduro, Bacuna.
Opstelling SC Cambuur
Nienhuis; Anderson (67’ Houtkoop), Peersman, Dammers, Van der Laan; Bakker, Van der Streek, Overgoor; Narsingh (75’ Rosheuvel), Barto, Byrne.
Rest bank: Zeinstra, Masek, Steblecki, Monteiro, El Baad.
Toeschouwers: 9.813
Scores: 9’ Barto (Byrne) 1-0, 13’ Barto (Anderson) 2-0; 52’ Kappelhof (Linssen) 2-1, 58’ Drost (Antonia) 2-2.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Goossens, Van Dongen en Van den Kerkhof
Gele kaarten: 57’ Padt, 58′ Byrne 71’ Hateboer, 73’ Dammers, 79’ De Leeuw