Gelijkmaker Suk nu wel goed voor punt.

Zondag 23 oktober 2011 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. In de tweede helft maakte invaller Suk Hyun-Jun de gelijkmaker na een doelpunt van Ola John in de eerste helft. Na tien speelronden staat Groningen nu op de negende plaats met 14 punten.

In Euroborg werden voorafgaand aan het duel de namen van de Zuid- en Noordtribune bekendgemaakt. Nadat Piet Fransen ‘zijn eigen’ Oost-tribune onthuld zag, maakte ‘mister GVAV’ de namen bekend. De Familietribune zal voortaan Koeman Tribune heten, vernoemd naar vader Martin en zijn zoons Erwin en Ronald. De Noordtribune heet vanaf heden Tonny van Leeuwen Tribune, naar de legendarische doelman die in het Stadion Oosterpark juist de Zuid-tribune naar zich vernoemd kreeg.
Keerpunt
In dezelfde opstelling als tegen Heracles Almelo begon FC Groningen aan de wedstrijd tegen de Tukkers. De geblesseerden Thomas Enevoldsen, Kees Kwakman en Koen van de Laak waren nog niet van de partij bij de thuisclub. Danny Holla keerde terug bij ‘de achttien’ ten faveure van Tim Keurntjes. In de openingsfase kreeg Groningen de eerste mogelijkheden met David Texeira, Dusan Tadic (beiden naast) en Leandro Bacuna (kopbal), terwijl FC Twente het meeste balbezit had.
De twintigste minuut van de wedstrijd was cruciaal voor de eerste helft. Een boogballetje op Petter Andersson werd door de captain van FC Groningen ontvangen in een positie vrij voor doelman Nikolay Mihaylov van de Tukkers. De Zweed had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot rechtdoor en zocht het doel daarbij net iets te hoog. In de tegenaanval was het voor de kampioen van 2010 wel raak. Een lage schuiver van Ola John richting linkerbenedenhoek werd door doelman Brian van Loo onvoldoende van richting veranderd: 0-1.
Brutaler
Het restant van de eerste helft leek Twente de voorsprong te koesteren en moest FC Groningen langzaam de tik te boven komen. In de laatste tien minuten voor de pauze kreeg de thuisploeg nog een paar hoekschoppen, maar echt gevaarlijk werd de ploeg van Pieter Huistra niet echt meer. In de tweede helft moest zijn collega Co Adriaanse tweemaal wisselen. Peter Wisgerhof en Emir Bajrami werden afgelost door Rasmus Bengtsson en Willem Janssen.
Duidelijk was al snel dat Groningen een stuk brutaler uit de kleedkamer was gekomen. Na een drietal gevaarlijke corners van Twente probeerden Maikel Kieftenbeld en Petter Andersson het van afstand en na tien minuten kwam Suk Hyun-Jun zijn ploeggenoot Leandro Bacuna aflossen als rechtsbuiten. De Zuid-Koreaan had in Almelo acht dagen tevoren een achterstand ongedaan gemaakt en zorgde ook nu voor onrust in een Twentse defensie.
Reclamebord
Na tien minuten bracht hij de stand in evenwicht. Een schot van David Texeira, dat ogenschijnlijk niet eens op doel gericht was, werd door Mihaylov naar zijn linkerzijkant getikt en daar was Suk er als de kippen bij om de 1-1 binnen te schuiven. Dat de Zuid-Koreaan inmiddels al helemaal is ingeburgerd in het hoge noorden, beeldde hij uit door voor de ‘Z-side’ te trachten een reclamebord ‘volledig middendoor’ te trappen, zoals Pé en Rinus dat bezingen in hun voetbalhit. Vervolgens kwamen er nog diverse ‘high fives’ en een vreugdedans van zo’n vijftig meter aan te pas.
Twente wisselde vervolgens topscorer Janko voor de door de Twente-fans veelvuldig bezongen Nacer Chadli waarna reserve-aanvoerder Wout Brama een enorme kopkans kreeg maar de bal met zijn hoofd voorlang schampte. Bij FC Groningen kwam Tom Hiariej in de ploeg voor aanvoerder Petter Andersson en met nog zo’n negen minuten op de klok kreeg Roberto Rosales de eerste en enige gele kaart van arbiter Reinold Wiedemeijer, die het duel vrij eenvoudig in goede banen kon leiden.
Herstel
In de laatste tien minuten toonde Groningen lef door op jacht te gaan naar de winnende treffer, maar was het Twente dat daarvan driemaal bijna wist te profiteren. Brian van Loo verrichte in de slotfase evenwel geweldige reddingen op inzetten van Ola John, Nacer Chadli en een afstandsschot van Denny Landzaat en zo kon Groningen na 93 minuten een punt bijschrijven. In de slotseconde werd een rake kopbal van Texeira op aangeven van Kieftenbeld overigens nog wegens buitenspel afgekeurd.
De gelijkmaker van Suk tegen Heracles Almelo was nog niet voldoende gebleken voor een punt, maar zijn tweede officiële treffer leverde het veertiende wedstrijdpunt op voor FC Groningen. Komende zondag speelt de FC opnieuw thuis, dan tegen Feyenoord dat vierde staat op de ranglijst en daarmee vijf plekken hoger dan Groningen.
Trainers
De trainers van beide ploegen gaven na afloop hun visie op het duel. Adriaanse: “We speelden tegen Groningen dat zelfvertrouwen had na de thuiszege op Ajax en we hebben zelf drie dagen geleden nog gespeeld voor de Europa League. Van dat laatste hebben we geen last gehad, want we hadden het duel in de laatste twintig minuten kunnen beslissen. Beide ploegen waren in de eerste helft het meest gevaarlijk over hun linkerkant.”
“We hebben in de tweede helft veel kansen gehad om het af te maken en hadden ook een strafschop verdiend. Bovendien was de tegengoal niet nodig geweest omdat het schot waarschijnlijk naast was gegaan, maar onze doelman moest beslissen in een ‘split second’.”
Pieter Huistra zag zijn ploeg voor en na de pauze heel anders voor de dag komen: “We slaagden erin Twente niet te laten opbouwen en druk te zetten, maar waren vervolgens zelf niet in staat de bal vast te houden. We waren te nerveus en met te weinig lef. Vlak na een grote kans voor onszelf viel de goal aan de overkant op een manier die jammer is.”
“Na de rust hebben we de schroom van ons af gegooid en zijn we op basis van strijd teruggekomen in de wedstrijd. In de slotfase zag je dat de organisatie af en toe wegviel omdat het veel kracht gekost had. En Brian van Loo kon zich in die fase positief onderscheiden door en paar reddingen te maken. Zo hielp hij ons toch aan een punt. Bij ons is er genoeg potentie en kwaliteit om naar een hoger niveau te kunnen groeien en daarmee gaan we volgende week tegen Feyenoord weer verder.”

Van Loo; Kappelhof, Van Dijk, Ivens, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (56’ Suk), Andersson (77’ Hiariej), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Johansson, Holla, Jones, Hiariej, Bos.