string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Fikse afstraffing in Leeuwarden.

Zaterdag 17 augustus 2013 om 20:30

FC Groningen heeft zaterdagavond in het Cambuur Stadion met 4-1 verloren van SC Cambuur. Na een 3-0 stand bij rust scoorde invaller Michael de Leeuw de 3-1, waarna de Leeuwarders de eindstand op 4-1 bepaalden. Na drie duels heeft FC Groningen zes punten.

De wedstrijd in het Cambuur Stadion begon tachtig seconden te vroeg en die symboliseerden de drang die de thuisclub had om deze confrontatie met de medekoploper en buurman te spelen. In de voorgaande twee duels had Groningen nog geen schot op doel geproduceerd, maar nu was het al binnen twee minuten raak. Na een inzet van Marcel Ritzmaier was het Michiel Hemmen die gebruik maakte van een bal die op de rug van Eric Botteghin was terechtgekomen: 1-0.
Het was ook de eerste keer in drie wedstrijden dat FC Groningen op achterstand kwam. De ploeg van trainer Erwin van de Looi leek zich moeilijk te herpakken. Want het bleef Cambuur dat de lakens uitdeelde. Erik Bakker schoot eerst een bal recht in de handen van Marco Bizot en kreeg binnen het eerste kwartier nog een dot van een kans, maar kon de bal niet binnen glijden.
Bij de vierde kans was het wel raak. Een schitterende combinatie tussen Hemmen en Bakker, werd afgerond door laatstgenoemde die de bal in de verre hoek langs Bizot krulde: 2-0. Na de eerste gele kaart van de wedstrijd, voor Timo Letschert, was het Andraz Kirm die met het eerste schot van Groninger zijde letterlijk de bal uit het stadion schoot. Nadat Michael de Leeuw in de ploeg was gekomen voor David Texeira leek Groningen de stand naar de kleedkamer te willen brengen. Dat ging echter niet door, want in de ene minuut extra tijd kopte Ramon Leeuwin uit een hoekschop van Oebele Schokker de 3-0 binnen.
Na vijf minuten in de tweede helft deed FC Groningen wat terug. Een voorzet van Nick van der Velden van de rechterkant werd ingekopt door Michael de Leeuw, die daarmee de derde scorende invaller in drie duels werd: 3-1. In de 59ste minuut was De Leeuw dichtbij de aansluiting maar kopte hij uit een voorzet van Filip Kostic nipt naast. Op dat moment was de maker van 1-0, Michiel Hemmen, geblesseerd vervangen door Martijn Barto.
Giliano Wijnaldum kreeg na aanvoerder Rasmus Lindgren als derde Groninger geel omdat hij arbiter Bas Nijhuis erop attendeerde dat hij weigerde op te treden tegen voortdurend spelbederf van de thuisclub. Beide clubs pasten hun tweede wissel toe. Zo kwam topscorer Richairo Zivkovic bij Groningen voor Andraz Kirm en werd Oebele Schokker afgelost door Oliver Feldballe. Even later knalde rechtsback Wout Droste tegen de spelverhouding in, de 4-1 tegen de touwen.
Zo was Groningen weer terug bij af en begon de tijd te dringen. Twee goals in veertig minuten of drie goals in twintig minuten is een wereld van verschil. Bij de thuisclub werd Erik Bakker vervangen door oud-Groninger Mart Dijkstra en waren daarmee de wissels voor trainer Dwight Lodeweges verbruikt. Erwin van de Looi maakte geen gebruik van zijn derde wisselmogelijkheid. Tot doelkansen kwamen beide ploegen niet meer. De vier minuten extra tijd waren voor Cambuur dan ook puur een verlenging van een feestelijke avond.
FC Groningen gaat komend weekend op bezoek bij die andere promovendus, Go Ahead Eagles. In Deventer zal de FC uit een ander vaatje moeten tappen. Het duel begint zondagmiddag 25 augustus om 12.30 uur in De Adelaarshorst.
Opstelling FC Groningen
Bizot; Kappelhof, Letschert, Botteghin, Wijnaldum; Van der Velden, Lindgren, Chery; Kirm (67’ Zivkovic), Texeira (35 De Leeuw), Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Magnasco, Ekong, Kieftenbeld, Adorjan.
Opstelling SC Cambuur
Nienhuis; Droste, Leeuwin, Van der Laan, Bijker; El Makrini, Bakker (75’ Dijkstra), Ritzmaier; Lukoki, Hemmen (55’ Barto), Schokker (68’ Feldballe).
Rest bank: Zeinstra, Pereira, Brands, Van Moorsel.
Toeschouwers: 9.820
Scores: 2’ Hemmen (rebound) 1-0, 21’ Bakker (Hemmen) 2-0, 30’ Leeuwin (Schokker) 3-0; 50’ De Leeuw (Van der Velden) 3-1, 69’ Droste (Bakker) 4-1
Scheidsrechter: Nijhuis
Overige officials: Van de Ven, Schaap en Mulder
Gele kaarten: 27’ Letschert (overtreding op Hemmen), 53’ Lindgren (aanmerkingen op de leiding), 62’ Wijnaldum (aanmerkingen op de leiding), 76’ Bijker (overtreding op Van der Velden)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard