FC wint en houdt de nul.

Zaterdag 17 september 2011 om 20:48

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 2-0 gewonnen van Excelsior. De ploeg van trainer Pieter Huistra kwam voor de pauze op voorsprong door Dusan Tadic. Vlak na de pauze maakte Petter Andersson 2-0. Doelman Brian van Loo hield met zijn verdediging voor het eerst dit seizoen de nul.

Na drie wedstrijden zonder overwinning was het voor FC Groningen zaak tegen hekkensluiter Excelsior de weg omhoog in te zetten. Het geboden spel in de eerste vier wedstrijden was bij vlagen prima geweest, alleen er werden teveel punten gemorst. In de derby tegen Heerenveen was een doelpunt vlak voor rust het breekpunt. Tegen de Rotterdammers was het zaak drie punten te pakken en bovendien nu eens geen doelpunten tegen te krijgen.
Het tweede deel van die opdracht verliep prima. Behoudens een kleine onoplettendheid in de beginfase en een mogelijkheid voor Mitchell te Vrede, hoefde doelman Brian van Loo zich weinig zorgen te maken. Pas ver in de tweede helft kregen de gasten enkele schotkansen, die zonder uitzondering keurig onschadelijk werden gemaakt door de doelman. Vorig seizoen hield FC Groningen in 34 duels acht maal de nul. In de zesde speelronde had Brian van Loo zijn eerste ‘clean sheet’ te pakken. En hoe lullig hij afdroop na Groningen-AZ, hoe was hij nu de gevierde man.
Want Van Loo stond nota bene aan de basis van de eerste treffer. Een lange bal van achteruit werd door Daan Smith verkeerd beoordeeld een David Texeira was er als de kippen bij om de bal tegen het lichaam van doelman Wesley de Ruiter te mikken. In de rebound was Dusan Tadic zeer alert en de Serviër tekende zin eerste seizoenstreffer aan: 1-0 na 41 minuten. In de voorgaande minuten had Petter Andersson een kopkans gehad en was Leen van Steensel bij Excelsior geblesseerd afgelost door Rheda Djellal. Verder maakte een hevige regenbui van ruim een kwartier het voetballen er niet makkelijker op.
Na de pauze kwam Groningen werkelijk als een wervelwind uit de startblokken. Een kopbal van Andersson op de lat, op aangeven van Tim Sparv en een schot van Leandro Bacuna (naast) gingen vooraf aan de tweede treffer, die in de 51ste minuut viel. Een lage voorzet van links met Dusan Tadic werd door Texeira half geraakt en kwam voor de voeten van aanvoerder Andersson die de 2-0 aantekende.
Deze marge was in de eerste drie speelronden nog niet altijd een zekerheid voor de overwinning, maar deze keer hield de FC wel stand. De score had rond de zestigste minuut fors hoger kunnen oplopen als Texeira (3x), Andersson en Bacuna iets meer geluk in de afwerking hadden gehad. Oud-FC’er Joost Broerse moest er op de doellijn nog eens reddend aan te pas komen en doelman De Ruiter stond ook zin mannetje.
In het laatste kwartier kwam Excelsior nog eens gevaarlijk voor het doel maar tikte Niels Vorthoren de bal naast toen hij in botsing kwam met Maikel Kieftenbeld. En er was nog een schot van Roland Alberg. David Texeira kreeg de grootste kans in de 79ste minuut maar hoefde niet te balen dat hij naast schoot, omdat hij bij de voorzet van Dusan Tadic buitenspel zou hebben gestaan.
Andersson werd acht minuten voor tijd gewisseld voor Danny Holla en vijf minuten later was er een ovatie voor David Texeira, die dus bij beide doelpunten betrokken was en nog pech had bij de vier kansen die hij zelf kreeg. Zijn landgenoot Matias Jones mocht zijn debuut maken in Euroborg. De drie punten en de nul tegengoals leveren vertrouwen op voor de komende duels. Voor de volgende interlandperiode speelt de FC tegen AZ (aanstaande donderdag, uit voor de beker), De Graafschap (zondag 25 september, uit) en Ajax (zondag 2 oktober, thuis).

Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna, Andersson (83’ Holla), Tadic; Texeira (88’ Jones).
Rest bank: Luciano, Ivens, Kappelhof, Keurntjes, Bos.