FC wint doelpuntenfestijn in Venlo.

Zaterdag 30 oktober 2010 om 20:49

FC Groningen heeft zaterdagavond in Venlo de tweede uitzege van het seizoen geboekt. In De Koel werd het 3-5 na een 1-2 ruststand. Tim Matavz scoorde twee van de vijf treffers. Dusan Tadic gaf opnieuw twee beslissende voorzetten.

In Limburg startte FC Groningen in dezelfde basisopstelling als afgelopen woensdag in Euroborg. Uitsluitend in de beginfase van het duel tussen de nummers 17 en 5 van de ranglijst had Groningen moeite met de thuisclub. Binnen vijf minuten had VVV-Venlo al vijfmaal van dichtbij kunnen vuren op het doel van Luciano. De Braziliaanse goalie had na een van de scrimages ook nog een blessurebehandeling moeten ondergaan.
Uitgerekend uit de eerste uitbraak van Groningen-zijde was het raak voor de groen-witte subtopper. Een diepe pass van Dusan Tadic werd door Tim Matavz – op het randje van buitenspel gestart – op waarde geschat en keurig langs doelman Dennis Gentenaar geschoven: 0-1. Lang kon de FC niet van de eerste voorsprong genieten, want vier minuten later lag de bal er aan de overkant ook in. Terwijl Dusan Tadic geblesseerd op het veld lag, profiteerde Balazs Toth die van afstand de bal via onderkant lat binnen poeierde: 1-1.
Een kwartier later nam FC Groningen opnieuw een voorsprong. Een aanval die over de linkerkant werd opgezet, werd verplaatst naar de rechterkant. Daar stond rechtsback Maikel Kieftenbeld klaar om een pasklare voorzet af te leveren. Hij mikte op het hoofd van oud-VVV’er Garcia die keurig de bal binnen kopte: 1-2. Een minuut later had Groningen de marge kunnen vergroten in een aanval van vier Groningers tegen twee VVV’ers, maar stond doelman Gentenaar de eerste competitietreffer van Dusan Tadic in de weg.
Na de pauze kwam het gevaar in de eerste vijf minuten opnieuw van de thuisclub. Op de rand van de zestien zette Danny Holla een blok op Ahmed Musa, die daarbij ten val kwam. Arbiter Wiedemeijer beoordeelde het als een strafschop, die vervolgens werd benut door Achmed Ahahaoui: 2-2. Na een korte opleving van de thuisploeg was het vijf minuten later toch definitief gedaan met VVV-Venlo. Een pass Garcia werd onder druk van Tim Matavz in eigen doel gewerkt door Ferry de Regt: 2-3.
Zes minuten later had de wedstrijd opnieuw in het slot gekund toen eerst Matavz en vervolgens Thomas Enevoldsen konden afvuren op het vijandelijke doel. VVV stelde er enkele ongevaarlijke afstandsschoten tegenover. Precies halverwege de tweede helft leek Groningen de wedstrijd te beslissen. Dusan Tadic reageerde op een bal terwijl scheidsrechter Meenhuis ten onrechte vlagde voor buitenspel van Matavz. Tadic liep vervolgens door een vond de FC-spits, die zijn tweede van de avond aantekende: 2-4.
Een kwartier voor tijd verruimde FC Groningen de marge zelfs naar drie. Fredrik Stenman gaf een voorzet van links over de achterlijn en net als drie dagen tevoren gleed invaller Koen van de Laak van dichtbij binnen bij de tweede paal: 2-5. Jan van Dijk zette er twee invallers bij en zag hoe Yoshida en Uchebo vier minuten voor tijd elkaar koppend de bal toespeelden, waarna laatstgenoemde de 3-5 aantekende.
Een knotsgekke slotfase met kansen voor Toth (van afstand over) en Uchebo (van dichtbij tegen Luciano) van de thuisploeg en nog diverse uitbraken van de gasten leverde geen verandering meer op in de score. Na vier minuten extra tijd mocht FC Groningen op die manier de tweede uitzege van het seizoen 2010/2011 bijschrijven. Komende zaterdag speelt de FC in Euroborg een thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (79’ Ajilore), Sparv; Enevoldsen (70’ Van de Laak), Garcia (84’ Bacuna), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Andersson, Veldmate, Lachman.
Opstelling VVV-Venlo
Gentenaar; De Regt, Timisela, Paauwe, Nkume, Leemans (76’ Yoshida), Ahahaoui, Toth, Chula, Boymans (79’ Uchebo), Musa (74’ Viana).
Rest bank: Begois, Fleuren, Pequeira, Kruijsen.
Toeschouwers: 8.000
Scores: 8’ Matavz (Tadic) 0-1, 12’ Toth 1-1, 27’ Garcia (Kieftenbeld) 1-2; 50’ Ahahaoui (strafschop) 2-2, 55’ De Regt (eigen doelpunt) 2-3, 66’ Matavz (Tadic) 2-4, 75’ Van de Laak (Stenman) 2-5, 86’ Uchebo (Yoshida) 3-5.
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Grensrechters: Meenhuis en Diks
Vierde official: Van de Graaf
Gele kaarten: 44’ Garcia (overtreding op Chula), 52’ Sparv, 54’ Leemans (overtreding op Garcia), 62’ Holla (overtreding op Chula)