string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC verliest thuis van PSV.

Zondag 26 augustus 2012 om 18:37

FC Groningen heeft zondagavond in Euroborg met 3-1 verloren van PSV. Bij rust stonden de Eindhovenaren met 1-0 voor. Vlak voor het einde van de tweede helft scoorde Mitchell Schet de eretreffer. FC Groningen staat na drie duels met één punt op de zestiende plek van de ranglijst.

In Euroborg stond de FC zo’n 170 uur na het laatste fluitsignaal van Groningen-Willem II weer aan de aftrap, tegen een andere Brabantse tegenstander. PSV mag een stuk hoger worden aangeslagen en was zeker gezien twee recente 5-0 zeges de favoriet in het duel. Bij FC Groningen stonden drie andere spelers aan de aftrap dan afgelopen weekend.
Emil Johansson, Maikel Kieftenbeld en David Texeira maakten plaats voor Lorenzo Burnet, Johan Kappelhof en Michael de Leeuw. Laatstgenoemde maakte zijn competitiedebuut in het groen-wit. Trainer Robert Maaskant vond PSV het beste te bestrijden met een 4-4-2 formatie en dus een versterkt middenveld. Bovendien speelde Tim Sparv niet als centrale verdediger, maar op zijn ‘vertrouwde’ middenveld.
Steekbal
In de eerste fase van de wedstrijd tastten de beide ploegen elkaar langdurig af en waren de doelkansen spaarzaam. Jetro Willems loste het eerste schot op doel (redding Luciano) en later probeerde Michael de Leeuw het van afstand (voorlangs). Przemyslaw Tyton moest voor het eerst serieus in actie komen op een inzet van Género Zeefuik, die van dichtbij de goalie op zijn weg vond. In de 38ste minuut was het Atiba Hutchinson die na een foute pass op het middenveld van Groningen en een steekbal van Dries Mertens de openingstreffer kon binnen stiften: 0-1.
In de enige minuut van de toegevoegde tijd van de eerste helft was Leandro Bacuan het dichtst bij de gelijkmaker. Hij schoot een vrije trap perfect richting de linkerbovenhoek maar trof de lange armen van Tyton. Na de pauze hadden de middenvelder van PSV duidelijk moeite met het aandringen van FC Groningen en werden Mark van Bommel en Kevin Strootman beiden op de bon geslingerd. Een schot van Virgil van Dijk belandde via Wilfred Bouma met een enorme boog op het PSV-doel.
Man of the Match
Daarna werd er door beide trainers gewisseld. Tim Matavz werd met een respectvol applaus naar de kant begeleid en vervangen door Luciano Narsingh. Bij FC Groningen werd de moegestreden Michael de Leeuw naar de kant gehaald. Hij zou door de fans van de FC worden verkozen tot Essent Man of the Match. In zijn plaats kwam de Man of the Match van afgelopen week, David Texeira. Vier minuten later gooide PSV de wedstrijd in het slot. Een te moeilijke verdedigende oplossing van Van Dijk was de inleiding voor de 0-2, die door Kevin Strootman bij Mertens op een presenteerblaadje werd gelegd.
Daarna werd Mertens afgelost door Memphis Depay die na een soloactie in de 84ste minuut de 0-3 binnenschoot. In de tussentijd was Suk Hyun-Jun in de plaats gekomen voor Stefano Magnasco. De Zuid-Koreaan – vorig jaar nog tweemaal trefzeker tegen PSV – kon echter weinig uitrichten in krap vijftien minuten. Na een invalbeurt voor Georginio Wijnaldum en een geel kaart voor Mitchell Schet, schoot laatstgenoemde een minuut voor tijd op aangeven van David Texeira de eretreffer nog binnen: 1-3.
Zestiende
Ondanks de nederlaag steeg FC Groningen een plekje op de ranglijst van de Eredivisie. Behalve Roda JC heeft nu ook NAC Breda een minder doelsaldo dan de FC dat inmiddels met acht doelpunten wel de meest gepasseerde defensie is van de Eredivisie. De ploeg van Robert Maaskant heeft door de late treffer van Schet wel de reeks in stand gehouden dat in alle wedstrijden sinds de start van de voorbereiding minimaal één keer is gescoord.
Na drie speelronden zijn er nog acht ploegen in de Eredivisie die nog geen wedstrijd gewonnen hebben. Dat kwam slechts tweemaal eerder in de historie voor. De laatste keer, in 1996/1997 behoorde FC Groningen destijds ook tot dat gezelschap. Destijds won FC Groningen pas in de achtste speelronde voor het eerst, maar eindigde de ploeg alsnog op de veilige tiende plaats. Deze keer is het te hopen dat in de vierde speelronde al succes geboekt kan worden. ADO Den Haag, dat zaterdag de eerste zege pakte, is komende vrijdag in Den Haag de volgende tegenstander. Aanvang 20.00 uur.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Magnasco (80’ Suk), Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Bacuna, Sparv, De Leeuw (68’ Texeira), Kwakman; Schet, Zeefuik.
Rest bank: Bizot, Ivens, Johansson, Kieftenbeld, Hiariej.
Opstelling PSV
Tyton; Hutchinson, Marcelo, Bouma, Willems; Van Bommel, Toivonen, Strootman; Lens (86’ Wijnaldum), Matavz (65’ Narsingh), Mertens (77’ Depay).
Rest bank: Waterman, Derijck, Van Ooijen, Ritzmaier.
Toeschouwers: 20.728
Scores: 38’ Hutchinson (Mertens) 0-1; 72’ Mertens (Strootman) 0-2, 84’ Depay (-) 0-3, 89’ Schet (Texeira) 1-3.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Lobbert, Langkamp en Sanders
Gele kaarten: 49’ Van Bommel (overtreding op Kwakman), 54’ Strootman (overtreding op Burnet), 87’ Schet (overtreding op Van Bommel)
Overige statistieken
Balbezit: 50%-50%
Schotel op doel: 7-14
Overtredingen: 22-20
Hoekschoppen: 4-9
Buitenspel: 0-2
Vrije trappen: 22-22

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’