FC vanaf de stip naar derde thuiszege.

Zaterdag 09 februari 2013 om 21:49

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 2-1 gewonnen van RKC Waalwijk. In de eerste helft kwam RKC op voorsprong uit een strafschop. Género Zeefuik scoorde vanaf elf meter voor de pauze de gelijkmaker en na rust de winnende treffer.

In de 22ste speelronde was FC Groningen er alles aan gelegen om weer een positieve draai aan het seizoen te geven. Na de uitzege van vorige week op AZ moest de basiself van FC Groningen op één plek worden aangepast. De geschorste Leandro Bacuna werd vervangen door Henk Bos, die daarmee zijn debuut in de basis maakte. Trainer Erwin van de Looi, die de geschorste Robert Maaskant verving, kon verder niet beschikken over de geblesseerden Mitchell Schet en Luciano da Silva.
Volle bak
Terwijl aanvoerder Kees Kwakman de toss deed, gooiden tien overige basisspelers elk twintig sjaals de tribunes in. Een blijk van waardering voor iedereen die vanavond aanwezig was in Euroborg. Op alle vier tribunes raakten de kaarten door diverse acties nagenoeg uitverkocht. En zo was het toeschouwersaantal na Feyenoord (competitie) en Ajax (beker) voor de derde keer dit seizoen meer dan 22.000 in Euroborg.
Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd. Bij RKC Waalwijk had trainer Erwin Koeman in vergelijking met de vorige wedstrijd diverse wisselingen moeten doorvoeren. Doelman Jeroen Zoet en middenvelder Sander Duits ontbraken door een schorsing. Daardoor startte Arjan van Dijk onder de lat en speelde Imad Najah op het middenveld.
Strafschoppen
In de 24ste minuut weerde Kees Kwakman een voorzet richting zijn gezicht in een reflex af. Arbiter Pieter Vink zag er een beweging van arm richting bal in en lede de bal op de stip. Het buitenkansje werd feilloos benut door Robert Braber. En zo stond de thuisclub ondanks de goede bedoelingen met 1-0 achter.
De groen-witte ploeg reageerde goed en kwam na de tegentreffer beter in de wedstrijd te zitten. Na een goede actie van Henk Bos werd ook in het andere strafschopgebied hands gemaakt. Género Zeefuik nam plaats achter de bal en zorgde in de 32ste minuut voor de gelijkmaker: 1-1. Zijn eerste officiële competitiedoelpunt in Euroborg.
Gele kaarten
Rasmus Lindgren kreeg vijf minuten voor rust zijn vierde gele kaart in vier duels sinds zijn terugkeer bij FC Groningen. Hij staat daarmee in recordtempo ‘op scherp’ en zal bij een volgende gele kaart automatisch geschorst worden. Met 47 gele kaarten heeft FC Groningen als team na vanavond Heracles en Heerenveen voor laten gaan. Beide clubs voeren de lijst nu samen aan met 48 gele prenten. Overigens kreeg FC Groningen minimaal één gele kaart  sinds 20 november 2011. In 44 duels staat de teller nu op 93.
Vlak voor de pauze kreeg clubtopscorer Michael de Leeuw nog een kans uit de draai. Ook in de ene minuut extra tijd was De Leeuw op aangeven van Rasmus Lindgren nog eens in schotpositie. In de eerste fase van de tweede helft kreeg RKC kansen in de persoon van Teddy Chevalier, die de beste van de twee op de lijn gered zag door Kees Kwakman.
Charme
In de 62ste minuut scoorde FC Groningen. Rasmus Lindgren schoot een vrije trap via de onderkant van de lat raak. Grensrechter Peter Janson stond opgesteld ter hoogte van de ‘vijf meter’ en constateerde geen doelpunt. De wereldvoetbalbond FIFA heeft – als allerlaatste van de grote wereldsporten – helaas nog steeds het standpunt dat tv-beelden niet worden toegelaten.
Het is volgens de FIFA de ‘charme’ van de sport en het blijft voorlopig ter beoordeling van slechts vier paar ogen, terwijl honderdduizenden mensen binnen enkele seconden via herhalingen kunnen constateren dat de arbitrage gefaald heeft. Het zou bij cruciale beslissingen als doelpunten en grove overtredingen zoveel rechtvaardiger zijn om een videoscheidsrechter te laten ingrijpen. Deze zou binnen enkele seconden op deze belangrijke momenten kunnen ingrijpen en op die manier zorgen voor een eerlijker verloop van de wedstrijd. Het blijft toekomstmuziek.
Gerechtigheid
Aan de kant van RKC Waalwijk vindt vervolgens een opmerkelijke wissel plaats. Niet het feit dat Kaapverdiaan Guy Ramos invalt voor Frank van Mosselveld is vreemd. Maar wel dat Ramos na een halve minuut alweer kan inrukken omdat hij Michael de Leeuw binnen de zestien heeft gevloerd. Het moet zo ongeveer de snelste rode kaart ooit zijn geweest in de Eredivisie. Zeefuik mag opnieuw aanleggen en schuift ook zijn tweede van de avond binnen. Nu toch echt 2-1 op de borden. Gerechtigheid. Met zijn drie doelpunten staat Zeefuik nu tweede op de clubtopscorerslijst.
Bij RKC probeert trainer Koeman het nog met invalbeurten van Nourdin Boukhari en Rodney Sneijder. Aan de kant van FC Groningen brengt Van de Looi na David Texeira ook Maikel Kieftenbeld. Essent Man of the Match Género Zeefuik en Rasmus Lindgren gaan beiden onder luid applaus naar de kant. Na drie minuten extra tijd mag FC Groningen de derde thuiszege bijschrijven en dat wordt uitbundig gevierd door spelers en fans. FC Groningen heeft nu 26 punten uit 22 duels. Verdeelde die punten precies gelijk over de 11 thuis- en uitduels. Zondag 17 februari volgt een bezoek aan Vitesse in Gelredome. Eerder dit seizoen waren de Arnhemmers nog met 3-0 te sterk in Euroborg.
Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Ajilore, De Leeuw, Lindgren (88’ Kieftenbeld); Kirm, Zeefuik (87’ Texeira), Bos.
Rest bank: Van der Lei, Sparv, Bakker, Ben Moussa, Van Nieff.
Opstelling RKC Waalwijk
Van Dijk; Bandjar, Drost, Van Mosselveld (67’ Ramos; 68’ rood), Van Peppen; Martina, Najah (84’ Sneijder), Braber; Jozefzoon, Chevalier, Lieder (74’ Boukhari).
Rest bank: Van den Kieboom, Zeldenrust, Stans, Barroilhet.
Toeschouwers: 22.328
Scores: 24’ Braber (strafschop) 0-1, 32’ Zeefuik (strafschop) 1-1; 69’ (strafschop) Zeefuik 2-1.