FC thuis onderuit tegen ADO Den Haag.

Zondag 08 december 2013 om 16:39

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. Na een 1-0 achterstand bij rust werd het 2-1 voor ADO Den Haag. Johan Kappelhof bracht de FC in het laatste kwartier nog op gelijke hoogte, maar even later scoorde ADO de winnende. Ondanks de nederlaag staat Groningen na zestien duels vijfde op de ranglijst.

In Euroborg ging FC Groningen na de twee gelijke spelen in de voorgaande thuisduel op jacht naar een overwinning in eigen huis. Bij FC Groningen keerde Tjaronn Chery terug in de basis ten koste van Michael de Leeuw en werd de geschorste Stefano Magnasco vervangen door Timo Letschert. ADO-trainer Maurice Steijn had zijn ploeg ook op enkele plekken aangepast. Oud-FC’er Danny Holla was door een blessure afwezig, terwijl Mitchell Schet op de bank begon.
Rebound
Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de eerder deze week overleden Nelson Mandela. De wedstrijd tussen de nummers 5 en 16 van de ranglijst kwam vervolgens moeizaam op gang. De gasten losten het eerste schot van de wedstrijd, dat werd gevolgd door een scrimmage-situatie voor het doel van ADO Den Haag.
Schoten van Filip Kostic en Richairo Zivkovic gingen vooraf aan een vlammende uithaal van Maikel Kieftenbeld, waarna Zivkovic in de rebound van dat laatste schot net een stapje te laat kwam. Na ruim een halfuur kwam ADO Den Haag op voorsprong, door Michiel Kramer, die nog een schorsing van vier duels boven het hoofd hangt maar door het aangetekende beroep vandaag wel in actie mocht komen: 0-1.
Gelijkmaker
Vlak voor de pauze leek Richairo Zivkovic nog eens op snelheid te ontsnappen, maar trok Mathias Gehrt aan de noodrem, ten koste van een gele kaart. Zo stond na 45 minuten een nipte achterstand op het bord voor de thuisploeg. Na een uur spelen paste de Groningse technische staf een dubbele wissel toe. Middenvelders Tom Hiariej en Tjaronn Chery werden afgelost door Krisztian Adorjan en Michael de Leeuw.
FC Groningen zette vervolgens een tandje bij en kreeg van arbiter Gözübüyük twee gele kaarten. Timo Letschert en Krisztian Adorjan gingen op de bon. Ondanks de komt van twee verse krachten, bleef ADO Den Haag lange tijd op de been. De druk werd pas echt te hoog in de 79ste minuut toen Johan Kappelhof van afstand uit een rebound de 1-1 binnen schoot. Doelman Gino Coutinho kreeg vlak na de treffer een gele kaart.
Domper
David Texeira stond tijdens de 1-1 al klaar om in te vallen en kwam nu alsnog in de ploeg, die op jacht was naar de overwinning. Vier minuten na de gelijkmaker keek Groningen echter alweer tegen een achterstand aan. Op aangeven van Ricky van Haaren werkte Tom Beugelsdijk bij een cornersituatie de 1-2 binnen.
Johan Kappelhof ging vervolgens nog op de bon nadat hij even tevoren een lage voorzet op de paal achter Coutinho uiteen had zien spatten. Het was een kans op een nieuwe gelijkmaker. David Texeira kreeg even later ook nog een prima kans, maar wist na een voorzet van de linkerkant de bal totaal niet te raken. Ondanks vier minuten extra tijd was en bleef het 1-2 en was de eerste thuisnederlaag voor FC Groningen een feit.
Komende zondag gaat FC Groningen nog wel altijd als de nummer 5 van de ranglijst op bezoek de nummer 4, Feyenoord. Duidelijk is in ieder geval dat de eerste competitiehelft zal worden afgesloten in het linkerrijtje van de ranglijst. Groningen heeft nu 24 punten uit zestien duels. Op donderdag 19 (beker) en zondag 22 (competitie) december wordt tweemaal gespeeld tegen huidige de hekkensluiter, NEC.

Bizot, Letschert (80’ Texeira), Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum, Hiariej (60’ Adorjan), Kieftenbeld, Chery (60’ De Leeuw), Kirm, Zivkovic, Kostic.
Rest bank: Luciano, Ekong, Burnet, Lindgren.
Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Zuiverloon, Wormgoor, Beugelsdijk, Meijers, Van Haaren, Malone, Bakker, Gehrt, Van Duinen, Kramer (75’ Alberg).
Rest bank: Meeuwissen, Supusepa, Gouriye, Schet, Buwalda, Cabral.
Toeschouwers: 18.831
Scores: 32’ Kramer (Gehrt) 0-1, 79’ Kappelhof (-) 1-1, 83’ Beugelsdijk (Van Haaren) 1-2.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Strijker, Lapar en Van den Heuvel
Gele kaarten: 45’ Gehrt, 60’ Letschert, 65‘ Adorjan, 80‘ Coutinho, 84‘ Kappelhof, 93‘ Alberg.