FC speelt gelijk tegen Osasuna.

Donderdag 02 augustus 2012 om 23:48

FC Groningen heeft donderdagavond in Rolde met 2-2 gelijkgespeeld tegen het Spaanse Osasuna. De ruststand was 1-1. Namens de Groningers scoorden Género Zeefuik en Virgil van Dijk. Het was de voorlaatste wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe Eredivisieseizoen.

Op Sportpark Boerbos van VV Rolder Boys kwam FC Groningen binnen de lijnen met een ploeg die ook op zondag 12 augustus zou kunnen starten in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Voor dat duel zijn Michael de Leeuw en Johan Kappelhof geschorst. Trainer Robert Maaskant had niet de beschikking over de geblesseerden Matías Jones en Lorenzo Burnet.
Donderdagavond liet hij zestien spelers in actie komen waarvan twaalf minimaal één helft. Zo begon Luciano da Silva als doelman en Stefano Magnasco, Virgil van Dijk, Tim Sparv en Emil Johansson als verdedigingslijn. Verder speelden Oluwafemi Ajilore, Kees Kwakman en Leandro Bacuna in de eerste helft als middenvelders. Mitchell Schet, Género Zeefuik en David Texeira waren de aanvaller. Na de pauze kwam Maikel Kieftenbeld in de plaats van  Texeira en schoof Bacuna een linie naar voren.
In de eerste helft had FC Groningen het duel aardig onder controle en waren de schotkansen dan ook voor de Nederlanders. Zo probeerde Bacuna het tweemaal van afstand en loste Zeefuik een schot. Toch waren het de Spanjaarden die op voorsprong kwamen. In de 41ste minuut beging Sparv – binnen de zestien – namelijk een overtreding op één der Spanjaarden en gaf arbiter Danny Makkelie een strafschop. Luciano keerde de inzet van zestien meter van Masoud, maar zag hoe de bal in tweede instantie wel binnen viel: 0-1.
Dat gebeurde drie minuten voor het aanbreken van de pauze. Twee minuten later was het Johansson die de achterlijn haalde en zag hoe zijn lage voorzet totaal verkeerd werd uitverdediging en vervolgens door Zeefuik in het Spaanse doel kon worden gekopt: 1-1. Het was nog niet het laatste wapenfeit van de eerste helft. Makkelie, die Sparv geel gaf bij het veroorzaken van de strafschop, slingerde in de eerste 45 minuten al drie spelers van Osasuna op de bon. Na de pauze zou het er niet vriendelijker op worden.
Nadat de 4-1 in gele kaarten in het voordeel van de ploeg uit Pamplona was geworden, beging Schet een overtreding in de zestien en wees Makkelie opnieuw naar de stip. Deze keer wist Timor de buitenkans in één keer te verzilveren. Na een gele kaarten voor beide ploegen, werd Schet in de zestien van de tegenstander bestraft voor een fopduik en werd het 3-5 in waarschuwingen. Vlak nadat Michael de Leeuw als tweede invaller binnen de lijnen was gekomen, scoorde Virgil van Dijk in twee instanties na een pass van Maikel Kieftenbeld: 2-2.
De zesde gele kaart voor de Spanjaarden luidde een heet laatste kwartiertje in. Na nog eens drie wissels aan de zijde van FC Groningen moest Osasuna de extra tijd spelen met een man minder. Sejudo, met al geel op zak, nam wraak op Johansson en kon na enig duw- en trekwerk door beide ploegen inrukken. Na het laatste fluitsignaal waren de gemoederen meteen gesust. Drie kwartier na de wedstrijd werd er door de bezoekers nog eens flink gejuicht voor de Olympische gouden medaille van Groninger Ranomi Kromowidjojo op de 100 meter vrije slag zwemmen in Londen.
Komende zondag sluit FC Groningen in Roden de oefencampagne af de traditionele oefenpot tegen provinciegenoot SC Veendam. Dit duel begint om 14.30 uur. Het sportpark opent om 13.30 uur. Kaarten kosten 9 euro voor volwassenen en 5 euro voor jeugd tot en met 12 jaar.
Luciano; Magnasco (87’ Kappelhof), Van Dijk, Sparv, Johansson; Ajilore (68’ De Leeuw), Kwakman (87’ Hiariej); Schet (83’ Suk), Bacuna, Texeira (46’ Kieftenbeld); Zeefuik.
Rest bank: Bizot, Ivens, Kostic, Van Moorsel, Keurntjes, Bos.
Scoreverloop: 42’ Masoud 0-1, 44’ Zeefuik 1-1; 50’ Timor (strafschop) 1-2, 69’ Van Dijk 2-2.
Scheidsrechter: Makkelie
Rode kaart: 90’ Cejudo
Gele kaarten FC: Sparv, Zeefuik en Schet