string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC sluit kalenderjaar af met thuiszege.

Zaterdag 17 december 2011 om 22:50

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 1-0 gewonnen van FC Utrecht. David Texeira was na precies een uur spelen de matchwinner in het laatste duel van 2011. De competitie wordt 22 januari hervat met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

In de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2011 stonden bij FC Groningen exact dezelfde elf spelers binnen het veld als de week tevoren in Arnhem, waar de FC met 0-0 gelijk speelde. Behalve Thomas Enevoldsen liggen de geblesseerden op koers om over vijf weken weer kandidaat te zijn voor de wedstrijdselectie.
In de tiende minuut van de wedstrijd kreeg FC Groningen de eerste kans in de persoon van Petter Andersson, die zijn inzet gekeerd zag door doelman Rob van Dijk. David Texeira schoot even later keihard in het gezicht van verdediger Van der Hoorn. Daarna kreeg Virgil van Dijk een vrije trap te nemen, die werd gekeerd door achternaamgenoot Van Dijk en schoot Andersson nogmaals van dichtbij tegen de Utrecht-goalie.
In de negentiende minuut was het Anouar Kali die de grootste kans kreeg namens de gasten, maar over het doel van Luciano mikte. Een minuut later schoot aanvoerder Andersson de bal naast aan de overzijde van het veld. Ook David Texeira kreeg de bal er na een klein halfuur niet in. Lorenzo Burnet moest even later op de doellijn assistentie verlenen aan zijn doelman. En aan de overzijde kwam Utrecht juist weer goed weg na een scrimmage.
Trainer Pieter Huistra over de eerste helft: “We wilden er vanaf het begin bovenop zitten, maar dat lukte eigenlijk pas na tien minuten. We kregen zelf een aantal kansen en Utrecht kreeg er ook één of twee. Het was een wonder dat het na de eerste helft nog 0-0 stond.”
Na de pauze was het aantal kansen wat minder en werd het op een zeer lastig te bespelen grasmat moeilijker om vloeiende combinaties te maken. De strijd en duelkracht was bij FC Groningen een stuk meer aanwezig en ook de wil om die goal te maken. Een kopbal van Texeira opende het vuren. De laatste pass van Petter Andersson, die op het punt stond gewisseld te worden, was een gouden en werd door Texeira tot zijn zevende treffer van het seizoen gepromoveerd: 1-0 na precies een uur spelen.
Bij FC Groningen kwam Leandro Bacuna binnen de ploeg voor de moegestreden Andersson en tien minuten later kwam Nicklas Pedersen bij de thuisploeg Danny Holla aflossen. Op dat moment had ook Utrecht-trainer Jan Wouters – die een blessurelijst van acht spelers kende – al driemaal gewisseld. Groningen liet zich mede door wat tactische omzettingen een fase verder wegdrukken, maar vergat in de slotfase ook in de personen van Texeira en Dusan Tadic de wedstrijd eerder in het slot te gooien.
Zo bleef het tot de derde minuut van de extra tijd spannend, maar was de afloop nu beter dan in de vorige thuiswedstrijd tegen NEC. FC Groningen staat precies op de helft van de competitie op de achtste plek en heeft de posities vijf tot en met zeven ook nog nadrukkelijk in het vizier. Na de winterstop wordt op zondag 22 januari hervat met een thuiswedstrijd tegen de nummer 11, Heracles Almelo in Euroborg. Aanvang 14.30 uur.
Huistra: “Na de pauze werden we slordig in de opbouw. Na de goeie goal van Texeira zag je bij ons toch weer de bekende reflex en waren we even van slag toen Utrecht met een extra man voorin gingen spelen. Aan de zijkanten moeten de vleugelverdedigers het dan oplossen, maar die bleven op de eigen man doordekken. Dat heeft me van de zijkant één of twee jaar van m’n leven gekost, maar het is daarna toch goed gekomen. We hadden kansen de score hoger te laten uitvallen. Maar ik ben tevreden met de drie punten en de durf, het lef en de vreugde die we vandaag hebben laten zien. We staan op een aardige positie en met de blessures die na de winterstop terugkomen gaan we zeker nog meedoen!”

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Andersson (61’ Bacuna), Holla (70’ Pedersen), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Keurntjes, Bakker, Bos. Coach: Pieter Huistra.
Opstelling FC Utrecht
Van Dijk, Bovenberg, Van der Hoorn (68’ Vorstermans), Schut, Van der Maarel, Sarota (61’ Lilipaly), Kali, Sneijder, Duplan, Demouge, Takagi (52’ Gerndt).
Rest bank: Cummins, Zullo, De Kogel, Boldewijn. Coach: Jan Wouters.
Toeschouwers: 22.020 (uitverkocht)
Scoreverloop: 60’ Texeira (Andersson) 1-0
Scheidsrechter: Gözübüyük
Officials: Olde Olthof, Diks en Bekebrede
Gele kaarten: 37’ Sparv (overtreding op Sneijder),  40’ Van der Maarel (overtreding op Andersson), 76’ Bovenberg (hands)

Gerelateerd nieuws.

8 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard