FC pakt vierde thuiszege in slotseconden.

Zaterdag 23 februari 2013 om 21:54

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 1-0 gewonnen van PEC Zwolle. De winnende treffer viel in de derde minuut van de extra tijd in de tweede helft en was de achtste seizoenstreffer van Michael de Leeuw.

In Euroborg stond FC Groningen voor de derde achtereenvolgende wedstrijd met dezelfde basiself binnen de lijnen. De elf die twee weken terug in Euroborg met 2-1 van RKC Waalwijk wonnen en die afgelopen weekend in Arnhem met 2-0 onderuit gingen bij Vitesse. PEC Zwolle won vorig weekend nog thuis van Feyenoord (3-2).
Vaatje
De eerste helft van de wedstrijd tegen PEC Zwolle was van de kant van de thuisclub niet het gehoopte vervolg op de vorige thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Het voorgenomen strijdplan werd niet goed ten uitvoer gebracht en Groningen mocht van geluk spreken dat Zwolle dat niet aanvoelde en brutaler ging spelen. Met kansjes voor Mateusz Klich, Género Zeefuik en Lorenzo Burnet kwam na exact 45 minuten een einde aan een ‘bloedeloze’ eerste helft. Na de pauze zou Groningen echt uit een ander vaatje moeten tappen.
Storm
In de eerste minuten van de tweede helft legde FC Groningen, spelend richting de Z-side, een zeer aanvallende fase op de mat. PEC Zwolle kwam hevig onder druk te staan en er waren grotere en minder grote kansen voor Género Zeefuik en Andraz Kirm. Met reddingen van doelman Diederik Boer en een dosis geluk bleef de defensie met daarin oud-Groningers Darryl Lachman en Joost Broerse op de been. Zwolle-trainer Art Langeler had Furdjel Narsingh gebracht waarna Robert Maaskant Leandro Bacuna inbracht voor Henk Bos.
Tussenfase
Het middelste gedeelte van de tweede helft ging de storm wat liggen en begon Zwolle te azen op een treffer uit de snelle tegenstoot of spelhervatting. Arne Slot kwam bij de gasten in de ploeg en een klein kwartier voor tijd was het David Texeira die collega-spits Zeefuik kwam aflossen in de punt van de Groningse aanval. Groningen-aanvoerder Kees Kwakman kreeg een schotkans van dichtbij en diverse spelers, waaronder Michael de Leeuw, probeerden het van een afstandje.
Offensief
In het slotoffensief dook ook verdediger Virgil van Dijk geregeld op in de zestien van de tegenstander en bleef de thuisploeg alle risico’s nemen, of ‘alles of niets’ spelen, zo u wilt. Het ging in de slotfase bijna mis toen clubtopscorer Denni Avdic opdook voor doelman en ‘Essent Man of the Match’ Marco Bizot. Eerder was Avdic ten koste van een gele kaart al eens afgestopt door Kwakman. De Zwollenaar wist het doel echter niet te vinden. In de derde minuut van de extra tijd kwam de winnende treffer uit een ingooi van Leandro Bacuna, die via twee Zwolle-spelers voor de voeten van Michael de Leeuw kwam. De Leeuw bedacht zich niet en knalde de bal in de linkerbovenhoek: 1-0.
Ontlading
Een explosie van gejuich ontstond achter het doel en de goal werd uitbundig gevierd met de supporters. Vlak na de aftrap floot scheidsrechter voor het eindsignaal en volgde een ereronde van de spelers van de thuisclub. Het tijdens de wedstrijd nog geregeld luidruchtige bezoekersvak was nu muisstil. PEC Zwolle speelt woensdag in de halve finale van de beker, thuis tegen PSV. FC Groningen gaat – als de nieuwbakken nummer 9 van de ranglijst – zondag 3 maart op bezoek bij Roda JC in Kerkrade. Dat duel begint om 14.30 uur.

Bizot, Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Ajilore, De Leeuw, Lindgren; Kirm, Zeefuik (77′ Texeira), Bos (62′ Bacuna).
Rest bank: Luciano, Kieftenbeld, Sparv, Schet, Bakker.