FC pakt drie punten in nat Euroborg.

Zondag 17 augustus 2014 om 18:57

FC Groningen heeft ook de eerste thuiswedstrijd van dit Eredivisie-seizoen gewonnen. Heracles Almelo werd in een regenachtig Euroborg met 3-1 verslagen. Voor de Trots van het Noorden scoorden; Tjaronn Chery, Michael de Leeuw en Yoëll van Nieff. Door de winst is de FC samen met drie andere ploegen na twee speelronden nog zonder puntverlies in de Eredivisie.

De basisopstelling van trainer Erwin van de Looi was gelijk aan het team dat vorige week in Deventer van Go Ahead Eagles won. Het betekende dat Tjaronn Chery en Eric Botteghin hun honderdste Eredivisiewedstrijd speelden. Vanuit de Beloften maakten Arjen Hagenauw en Burak Saban wederom deel uit van de wedstrijdselectie.

FC Groningen begon sterk voor eigen publiek en creëerde binnen twee minuten de eerste kans van de wedstrijd. Tom Hiariej stuurde Nick van der Velden weg die op zijn beurt spits Danny Hoesen wist te vinden. Hoesen schoot, maar raakte de bal door het effect niet geheel vol waardoor deze voorlangs het doel over de achterlijn ging.

Zes minuten later was er een soortgelijke situatie. Van der Velden speelde Hoesen in de diepte aan, deze keer hield de aanvaller goed het overzicht en legde af op een vrijstaande Chery die de bal in het lege doel kon schuiven. Met een 1-0 voorsprong en twee goede kansen binnen tien minuten was de start voortvarend te noemen.

Rasmus Lindgren moest zich na ruim een half uur laten vervangen. De Zweed had eerder een bal verkeerd op het hoofd gekregen en daardoor problemen met het zicht. Zijn vervanger, Michael de Leeuw, stond nog geen twee minuten in het veld alvorens hij de voorsprong verdubbelde. Maikel Kieftenbeld vond zijn maatje via een steekbal door het midden. De Leeuw nam de bal in de loop mee en maakte rustig af, 2-0. Heracles kon tot dan toe geen vuist maken en creëerde geen grote kansen gedurende de eerste helft.

Na de rust waren de gasten via Iliass Ben Hassani wel direct gevaarlijk. De middenvelder kon na ruim tien minuten spelen de aansluitingstreffer maken voor de ploeg uit Almelo. Ben Hassani mocht het strafschopgebied in dribbelen en van dichtbij schoot hij de bal met zijn linkerbeen langs keeper Sergio Padt.

FC Groningen stelde direct orde op zaken via een prachtige vrije trap van Yoëll van Nieff. De Trots van het Noorden had een vrije bal gekregen nadat Jarchinio Antonia vanaf links, met de bal aan de voet, bijna de gehele breedte van het veld had overgestoken en rechts van het midden onreglementair werd tegengehouden. Van Nieff krulde de vrije trap, na een uur spelen, van ongeveer twintig meter over de muur in het doel en bracht de marge terug op twee doelpunten verschil, 3-1.

In het laatste half uur pareerde Padt nog enkele ballen van Heracles en kwam FC Groningen er nog een paar keer gevaarlijk uit via de omschakeling. Scoren deden beide ploegen niet meer, al had De Leeuw daar in blessuretijd nog alle kans toe. Zijn inzet, uit een voorzet van Antonia verdween echter naast het doel. FC Groningen gaat volgende week zondag op bezoek bij ADO Den Haag, een week later staat de thuiswedstrijd tegen Ajax op het programma.

Opstelling FC Groningen:
Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff (`64 Van der Laan); Kieftenbeld, Chery, Lindgren (`33 De Leeuw); Van der Velden (`83 Hateboer), Hoesen, Antonia.
Rest bank: Van der Vlag, Saban, Islamovic en Hagenauw.
Opstelling Heracles:
Telgenkamp; Schenkeveld, Aktaou, Sibum (`46 Pelupessy), Bel Hassani, Avdic, Linssen, Zomer, Tannane (’63 Gyasi), Fledderus, Te Wierik.
Rest bank: Fij, Bruns, Weghorst, Cziommer en Engberink.
Toeschouwers: 19.324
Scores: `8 Chery (Hoesen) 1-0, `35 De Leeuw (Kieftenbeld) 2-0, ’57 Ben Hassani (Avdic) 2-1, `61 Van Nieff (vrije bal) 3-1.
Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Steegstra, Goossens en Sanders.
Gele kaart: Van der Laan, Schenkeveld.