string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC onderuit in provinciestrijd.

Zondag 21 oktober 2012 om 17:02

Een uur lang was er geen vuiltje aan de lucht voor FC Groningen, maar daarna sloeg thuisploeg sc Heerenveen genadeloos toe in de eerste noordelijke derby van het seizoen 2012/2013. Eindstand was uiteindelijk 3-0.

De editie van de wedstrijd in het Lenstra Stadion in het Friese dorp was er weer eens één waarvan de voorpret voor de Groningen vele malen groter was en de kater tien keer zo groot zal zijn. In de beginfase nam het al vier duels ongeslagen Groningen het initiatief en kwam de FC via de zijkanten veelvuldig door. Een redding van Luciano op een inzet van Finnbogason was eigenlijk het enige grote gevaar dat de thuisclub stichtte in de eerste 45 minuten.
Na een gele kaart van Kirm wegens vasthouden van de latere uitblinker Raviv van la Parra kregen achtereenvolgens Kees Kwakman (schot) en Virgil van Dijk (kopbal) kansen na spelhervattingen. Jeffrey Gouweleeuw stelde daar een tweetal diagonale afstandsschoten tegenover. Ramon Zomer was de eerste Fries die op de bon ging bij arbiter Pol van Boekel.
Na de pauze kwamen de twee elftallen ongewijzigd uit de kleedkamer. Het eerste kwartier viel er nog weinig te beleven maar nadat de klok ‘het uur’ had gepasseerd, besliste de thuisclub de wedstrijd binnen enkele minuten. Eerst was er de goal van Rajiv van la Parra die een knappe ‘glijdende’ voorzet van De Ridder binnen kon schuiven. Enkele minuten en twee gele kaarten later, lag de bal op de penaltystip voor Luciano da Silva.
De doelman had een overtreding gemaakt op De Ridder en arbiter Van Boekel oordeelde dat de straf een penalty en gele kaart tegen moest zijn voor Luciano. Deze buitenkans werd door de IJslander Alfred Finnbogason benut en zo stond Groningen pardoes met 2-0 achter. Trainer Robert Maaskant reageerde met een dubbele wissel en bracht Filip Kostic en Sukk Hyun-Jun voor Schet en Sparv.
Het mocht de gasten weinig baten. Pas nadat het leed nog erger was geworden, Van la Parra had uit een rebound de eindstand op 3-0 bepaald en Paco van Moorsel in het veld was gekomen, wist Groningen nog enkele schoten te produceren. Invallers Suk, Kostic en Van Moorsel gaven echter alle drie te weinig kracht mee aan hun inzetten.
Door de nederlaag is FC Groningen uit het ‘linkerrijtje’ gezakt en is het na negen speelrondes koploper van het rechterrijtje, ofwel tiende. Komende vrijdag gaat Groningen op bezoek bij de huidige nummer 6 van de ranglijst, FC Utrecht dat vier punten meer heeft dan de 11 van FC Groningen. Het duel in Utrecht in de tiende speelronde begint om 20.00 uur.
Opstelling FC Groningen
Luciano; Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, Sparv (70′ Kostic); Schet (70′ Suk), De Leeuw, Kirm; Zeefuik (84′ Van Moorsel).
Rest bank: Bizot, Ivens, Burnet, Ajilore.
Opstelling sc Heerenveen
Nordfeldt; Van Anholt, Gouweleeuw, Zomer, Raitala; Kums, Djuricic (84′ Kum), Marecek; De Ridder (79′ Pappa); Finnbogason, Van la Parra.
Rest bank: Vandenbussche, El Akchaoui, Amoah, De Roon, Tannane.
Toeschouwers: 26.000
Scores: 61′ Van la Parra (De Ridder) 1-0, 65′ Finnbogason (strafschop) 2-0, 83′ Van la Parra (rebound) 3-0.
Scheidsrechter: Van Boekel
Officials: Gerritsen, De Vree, Van den Heuvel
Gele kaarten: 18′ Kirm (overtreding op Van la Parra), 24′ Bacuna (overtreding op Van la Parra), 35′ Zomer (op Kieftenbeld); 64′ Van la Parra (overtreding op Schet), 64′ Luciano (overtreding op De Ridder), 70′ Kostic (vasthouden)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard