FC onderuit in Philips Stadion.

Zondag 18 april 2010 om 16:40

FC Groningen heeft zondagmiddag in Eindhoven na een 1-1 ruststand met 3-1 verloren van PSV. Door de zege van Roda JC kan Groningen zich pas op de laatste speeldag, zondag 2 mei, plaatsen voor de play-offs.

In Eindhoven zat doelman Luciano, na enkele weken afwezigheid door een knieblessure, weer op de bank. Fredrik Stenman was nog niet fit genoeg gebleken. Nicklas Pedersen moest in de basis plaatsmaken voor Tim Sparv die aan de aftrap stond in het duel in de 33ste speelronde.
Groningen kwam zeer scherp uit de startblokken. In de derde minuut van de wedstrijd joeg Keon van de Laak goed door aan de linkerkant van het strafschopgebied. Na inmenging van Thomas Enevoldsen kwam de bal via de kluts bij topscorer Tim Matavz die zijn twaalfde seizoenstreffer achter doelman Isaksson schoot; 0-1
In de negende minuut werd een doelpunt van Otman Bakkal wegens buitenspel afgekeurd. Een kleine tien minuten later had Balasz Dzsudzsak de gelijkmaker op zijn schoen, maar schoot hij nipt over de lat. In de 25ste minuut scoorde de jonge Zakaria Labyad op aangeven van Nordin Amrabat de bal wel binnen: 1-1.
Even dreigde FC Groningen te worden overlopen en kwam ook het Eindhovense publiek achter de ploeg in wat voor PSV het laatste thuisduel van de competitie was. Een minuut na de gelijkmaker werd opnieuw een doelpunt van PSV afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase van de eerste helft moest Brian van Loo nog eens reddend optreden na een inzet van Dzsudzsak.
In de tweede helft was het vervolgens wel raak voor de Hongaar die een vrije trap op de rechter punt van de zestien meter in een keer in de rechterkruising mikte: 2-1. Hij kreeg een gele kaart omdat hij zijn shirt uittrok bij het juichen en werd even later afgelost door Ola Toivonen.
Tom Hiariej deed daarna van zich spreken en mikte nipt over de lat. Otman Bakkal vond aan de overkant van de voet van Van Loo. Goran Lovre kwam vervolgens Oluwafemi Ajilore aflossen in het laatste halfuur. Labyad dwong Van Loo nog eens tot een redding en Tim Matavz deed dat aan de overzijde met de PSV-goalie.
Nicklas Pedersen kwam met twintig minuten te gaan in de ploeg voor Leandro Bacuna en FC Groningen ging op zoek naar de gelijkmaker. Tot echte kansen kwam het echter niet meer. Wel waren er nog enkele dreigende kopballen uit hoekschopsituaties. Zes minuten voor tijd gooide Labyad het duel in het slot toen hij een terugkaats van de paal van dichtbij verzilverde: 3-1.
Net als in de eertse helft werd ook in de tweede helft geen tijd toegevoegd. FC Groningen heeft zich door de zege van Roda JC nog steeds niet definitief geplaatst voor de play-offs. Een overwinning op Sparta op 2 mei biedt daarvoor oplossing. De Rotterdammers bereiden zich al wel voor op de play-offs, maar dan voor lijfsbehoud.

Van Loo; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Blind; Sparv, Van de Laak, Enevoldsen, Ajilore (59′ Lovre); Bacuna (70′ Pedersen), Matavz.
Rest bank: Luciano, Koc, Lachman, Olijve.
Opstelling PSV
Isaksson, Manolev, Ooijer, Salcido, Pieters, Bakkal, Afellay (74′ Simons), Engelaar, Labyad, Amrabat (83′ Wuytens), Dzsudzsák (52′ Toivonen).
Rest bank: Cassio, Rodriguez, Vukovic, Marcellis.
Toeschouwers: 34.100
Scores: 3′ Matavz (-) 0-1, 25′ Labyad (Amrabat) 1-1; 48′ Dzsudzsak (vrije trap) 2-1, 84′ Labyad (rebound) 3-1.
Scheidsrechter: Makkelie
Gele kaarten: 50′ Dzsudzsak (shirt uittrekken)