FC nipt onderuit bij koploper PSV.

Zondag 15 maart 2015 om 16:42

FC Groningen heeft zondagmiddag in Eindhoven met 2-1 verloren van aanstaand landskampioen PSV. Vlak voor de pauze scoorde Eric Botteghin de gelijkmaker en bepaalde hij de ruststand op 1-1. Na de negende competitienederlaag staat de FC nu elfde op de ranglijst van de Eredivisie.

FC Groningen begon in Eindhoven met een elftal dat op één plek gewijzigd was ten opzichte van de basis van vorige week, toen Dordrecht in Euroborg werd verslagen. Op rechtsback kwam Johan Kappelhof in de ploeg voor de geblesseerde Hans Hateboer. Verder speelde Mimoun Mahi aanvallend aan de rechterkant, terwijl Albert Rusnak juist vanaf de linkerkant begon. Nick van der Velden startte opnieuw in de spits omdat Danny Hoesen zich vrijdag helaas ziek had moeten melden.
In de beginfase was FC Groningen zoals voorgenomen scherp en kwam het ook enkele keren dreigend voor het doel van PSV. Een schot van Nick van der Velden en een kopballetje van Eric Botteghin ging vooraf aan de eerste schotmogelijkheid van Jetro Willems, die van buiten de zestien hard en diagonaal voorlangs schoot. Een rollertje van Tjaronn Chery na een voorzet van Johan Kappelhof en een inzet voorlangs na een voorzet van Albert Rusnak gingen vooraf aan een tegentreffer.
Want in de elfde minuut maakte PSV de eerste treffer van de wedstrijd. Luuk de Jong nam een bal aan binnen de zestien en stelde captain Georginio Wijnaldum in staat de openingstreffer binnen te krullen: 1-0. Vanaf dat moment had FC Groningen het een periode lastig tegen de aanstaande landskampioen. In de 26s te minuut kreeg de uitploeg ook nog een strafschop tegen toen Johan Kappelhof in de ogen van scheidsrechter Dennis Higler een overtreding beging op Wijnaldum. De inzet werd echter gestopt door doelman Sergio Padt.
In de rebound was het Memphis Depay die als eerste bij de bal was. Hij was echter ruim te vroeg ingelopen en dus werd zin treffer afgekeurd en bleef de marge op één. Dat leek PSV dan weer enigszins uit het evenwicht te brengen en Groningen rook dat er vanmiddag wat te halen zou kunnen zijn in het Philips Stadion. Diverse ‘momentjes’ tot dreiging gingen vooraf aan een hoekschop in de 43ste minuut voor de FC. Albert Rusnak plantte die op het hoofd van centrale verdediger Eric Botteghin die perfect  binnenkopte, buiten het bereik van Zoet: 1-1.
In de tweede helft bleef Groningen ook schijnbaar moeiteloos op de been en was de wedstrijd een stuk minder open dan in het eerste bedrijf. Rasmus Lindgren kreeg de derde gele kaart van de wedstrijd toen hij Wijnaldum vloerde en daarmee een gevaarlijke uitval onderbrak. Wijnaldum was ook degene die het eerste schot van de tweede helft loste. Zijn inzet ging voorlangs. Precies halverwege het tweede bedrijf kreeg scoorde PSV net als de FC uit een standaardsituatie. Luuk de Jong kopte een bal richting de jonge verdediger Isimat, die uit de draai 2-1 aantekende.
Het restant van de wedstrijd bleef spannend tot en met de tweede minuut van de extra tijd. Bij FC Groningen kwamen achtereenvolgens Jarchinio Antonia, Juninho Bacuna en Dino Islamovic de aanvallende gelederen versterken en steeds loerde de uitploeg op een snelle uitbraak. Die kwam er niet en ook de thuisploeg wist in het restant nog weinig doelgevaar te stichten. Zo bleef de stand 2-1 en duikelt de FC drie plekken op de ranglijst, waarop het na 27 speelronden elfde staat. Komende zondag is FC Twente te gast in Euroborg. Aanvang is dan opnieuw 14.30 uur.
Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet; Mahi (67’ Antonia), Tibbling, Kieftenbeld (86’ Islamovic), Rusnak; Chery, Van der Velden (78’ Bacuna).
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Payne, Van Nieff.
Opstelling PSV
Zoet; Brenet, Bruma, Isimat, Willems, Wijnaldum, Hendrix (83’ Maher), Guardado, Narsingh, De Jong, Depay.
Rest bank: Pasveer, Rekik, Locadia, Vloet, Hiljemark, Tamata.
Toeschouwers: 34.000
Scores: 11’ Wijnaldum (De Jong) 1-0, 43’ Botteghin (Rusnak) 1-1; 66’ Isimat (De Jong) 2-1
Bijzonderheid: 27’ Padt stopt strafschop De Jong
Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Van Zuilen, Van Dongen en Van den Kerkhof
Gele kaarten: 17’ Brenet (hands), 26’ Kappelhof (overtreding op Wijnaldum), 56’ Lindgren (overtreding op Wijnaldum), 72’ Hendrix (overtreding op Antonia), 73’ Kieftenbeld (overtreding op Willems)