FC met overmacht langs SC Veendam.

Zaterdag 16 juli 2011 om 19:38

FC Groningen heeft zaterdagmiddag in het Oost-Groningse Mussel met 4-0 gewonnen van provinciegenoot SC Veendam. Voor de pauze scoorde de FC al driemaal. Drie van de doelpunten werden gescoord uit hoekschoppen. Jonas Ivens, Tim Sparv, Nicklas Pedersen en Oluwafemi Ajilore maakten de treffers.

De tijd dat een nederlaag van FC Groningen in de derby in de traditionele wedstrijd tijdens de voorbereiding garant staat voor een succesvol seizoen, lijkt voorbij. Vanmiddag toonde FC Groningen met name voor de pauze de klasse van een subtopper in de Eredivisie tegen een ploeg in de Jupiler League.
Daarbij moet worden aangetekend dat SC Veendam, de ploeg van trainer Gert Heerkes, na vier amateurploegen als tegenstander in Mussel voor het eerst tegen een profclub oefende in de voorbereiding. Voor FC Groningen was het alweer de vierde wedstrijd tegen een profclub. Bovendien kon trainer Pieter Huistra – op Koen van de Laak, Suk Hyun-Jun en Thomas Enevoldsen na – beschikken over een fitte selectie.
Na tien minuten in de eerste helft was het uitvallen van Petter Andersson echter een tegenvaller. De Zweed had in de warming-up al last van een blessure gekregen en dus maakte Nicklas Pedersen na tien minuten warmlopen al vlot zin opwachting als aanvallende middenvelder. Vijf minuten later was het eerste doelpunt achter doelman Ben Meedendorp. Jonas Ivens kopte een hoekschop van Dusan Tadic binnen: 1-0.
Na 24 minuten viel de tweede treffer opnieuw uit een hoekschop. Tim Sparv schoot deze keer op aangeven van assistkoning Tadic de bal tegen het net: 2-0. Enkele minuten voor rust schoot Jonathan Opoku de bal langs Luciano da Silva maar stond de Veendammer buitenspel. In de tegenaanval was het FC Groningen dat de score vergrootte. Tim Matavz was na voorbereidend werk van Johan Kappelhof en Tadic de aangever voor Nicklas Pedersen, die kon binnenschuiven: 3-0.
Na de pauze had Groningen de mogelijkheid om na de eerste wissel nog eens negenmaal te wisselen, terwijl de selectie van Veendam lang niet zo breed is. De vele personele wisselingen zorgden voor de Eredivisionist echter voor iets minder vastigheden. Het tempo van de wedstrijd zakte iets en Veendam kon zelfs enkele speldenprikjes uitdelen. Twintig minuten voor tijd zorgde Oluwafemi Ajilore met een kopbal uit een hoekschop van Leandro Bacuna voor de 4-0 eindstand.
Even later liep Anco Jansen nog tegen een gele kaart op na een onbesuisde actie. Verder verliep het duel onder leiding van arbiter Braamhaar in een gebroederlijke sfeer. FC Groningen maakt zich via Ankaragücü, Hamburger SV en FC Volendam verder op voor de Eredivisie, terwijl Veendam nog duels met Cambuur, Feyenoord en Emmen voor de boeg heeft voordat het echte werk begint.
Luciano; Kappelhof (76’ Luis Pedro), Ivens (46’ Ajilore), Kwakman (76’ Bakker), Burnet (61’ Johansson); Holla (68’ Kieftenbeld), Sparv (68’ Hiariej); Bacuna, Andersson (10’ Pedersen; 71’ Batbay), Tadic (61’ Bos); Matavz (76’ Van Dijk).
Toeschouwers: 2.100
Scores: 15’ Ivens (Tadic) 1-0, 24’ Sparv (Tadic) 2-0, 42’ Pedersen (Matavz) 3-0; 70’ Ajilore (Bacuna) 4-0
Scheidsrechter: Braamhaar
Gele kaart: 74’ Jansen