FC laat winst glippen tegen Feyenoord.

Zondag 07 oktober 2012 om 18:56

FC Groningen heeft zondag in eigen stadion met 2-2 gelijk gespeeld tegen Feyenoord. De Groningers leken lange tijd drie punten over te houden aan het duel met de Rotterdammers, maar moesten in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de gelijkmaker incasseren.

FC Groningen startte zondagmiddag in de volgepakte Euroborg in dezelfde opstelling als vorige week zondag, toen Roda JC met 3-2 werd verslagen. Nuanceverschil was wel dat de ploeg de opdracht had meegekregen om met name de zijkanten onder controle te krijgen en meer dynamiek in het spel te brengen.
Dat was tijdens de ontmoeting met Feyenoord dan ook prettig merkbaar. De thuisploeg zette vroeg druk, waarbij de veelvuldig opkomende Bacuna voor de nodige power zorgde. Desondanks keek de thuisploeg al snel tegen een achterstand aan. Na een doorkopballetje van Pellé dook Cissé in de 9e minuut op links de ruimte in en liet een voorzet los die door Bacuna nipt werd aangeraakt. Het bleek voor de bal net voldoende om via de twee paal binnen te vallen: 0-1.
Gelijkmaker
Lang kon Cissé echter niet van zijn goal genieten, de doelpuntenmaker verdween meteen met een spierblessure van het veld. Hij werd vervangen door Wesley Verhoek. FC Groningen liet zich niet van de wijs brengen en bleef de aanval zoeken, met het nodige resultaat. Zeker toen Genéro Zeefuik na een vlot lopende aanval op de kop van de zestien onderuit werd gehaald door Terence Kongolo. De Feyenoord-verdediger ontving geel, waarna Bacuna zich achter de bal zette en dwars door de muur raak schoot: 1-1.
Drie minuten later had de tweede Groningse treffer op het bord kunnen staan. Helaas kon de jarige Michael de Leeuw een doorkopbal van Zeefuik net niet de juiste richting geven. Zijn inzet verdween naast de paal.
Rood
Diezelfde Zeefuik eiste in de 26e minuut andermaal een hoofdrol voor zich op. De sterk spelende spits draaide handig weg bij zijn directe tegenstander Kongolo, die daarop aan de noodrem trok. Een tweede gele kaart en dus rood was het gevolg. En zo kwam FC Groningen voor de derde wedstrijd op rij tegen tien man te staan.
Door de ondertalsituatie was Feyenoord genoodzaakt iets achteruit te plooien, terwijl de thuisploeg juist de weg naar voren zocht. Dat resulteerde in enkele mogelijkheden, zoals in de 35e minuut toen Michael de Leeuw redelijk vrij kon inkoppen. Keeper Lamprou bracht echter redding. In de blessuretijd was de Griek echter kansloos toen Virgil van Dijk een hard schot van Maikel Kieftenbeld met de hak trefzeker tot doelpunt promoveerde: 2-1.
Tweede helft
Na de thee veranderde er weinig aan het spelbeeld. Feyenoord had niet al te veel te brengen en FC Groningen ging op jacht naar de derde treffer. Dat leidde in eerste instantie niet tot grote kansen. Mede door veelvuldig oponthoud en blessurebehandelingen. Tegenvaller daarbij was het uitvallen van Genéro Zeefuik. De spits moest in de 60e minuut geblesseerd van het veld en werd vervangen door David Texeira.
De Uruguayaan stond amper in het veld of hij had de FC in veilige haven kunnen schieten. Na een snelle uitbraak en een prima voorzet van Andraz Kirm, verdween zijn inzet echter naast de paal. Een minuutje later veerde Euroborg opnieuw op toen Kirm vanaf rechts naar binnen trok en een draaiend schot plaatste. Doelman Lamprou bracht redding.
Zuur einde
Na opnieuw een kans voor Michael de Leeuw, die nipt over schoot, en een vliegend schot van Maikel Kieftenbeld kantelden de verhoudingen enigszins. Ronald Koeman bracht met Vilhena en Achahbar twee verse aanvallers, terwijl Paco van Moorsel de moegestreden Mitchell Schet kwam vervangen. FC Groningen moest iets terug, maar leek de drie punten toch in eigen huis te kunnen houden. Totdat de 90e minuut aanbrak, waarin Bruno Martins Indi een afgeslagen bal in een keer in de rechterhoek knalde: 2-2. Een enigszins zuur einde van een enerverende voetbalmiddag.
Door het gelijkspel blijft FC Groningen voor de vierde wedstrijd op rij ongeslagen. Komend weekend ligt de competitie stil vanwege interlandverplichtingen. Volgende afspraak is derhalve op 21 oktober als in Friesland de derby tegen Heerenveen op het programma staat.
Luciano, Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, De Leeuw, Sparv; Schet (88’ Van Moorsel), Zeefuik (60’ Texeira), Kirm.
Rest bank: Bizot, Ajilore, Burnet, Bos, Magnasco
Opstelling Feyenoord
Lamprou, Janmaat, Kongolo (26’ rood), Martins Indi, Nelom; Leerdam, Immers, Clasie (70’ Vilhena); Schaken (89’ Achahbar), Pellè, Cissé (13’ Verhoek).
Rest bank: Franken, Vormer, Ramsteijn, Elabdellaoui
Toeschouwers: 22.174
Scores: 9’ Cissé (Pellè) 0-1,  14’ Bacuna (vrije trap) 1-1, 45’ Van Dijk (Kieftenbeld) 2-1, 90’ Martins Indi (afgeslagen bal) 2-2.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Officials: Goossens, Meenhuis, Koekoek
Gele kaarten: 13’ 26’ Kongolo (overtreding op Zeefuik) 45’ Immers (overtreding op Kieftenbeld), 73’ Janmaat (overtreding op Schet) 79’ Martins Indi (opstootje) 79’ Michael de Leeuw (opstootje) 85’ Kieftenbeld (overtreding op Verhoek)
Rode kaarten: 26’ Kongolo (2 x geel)