FC laat pas na rust tanden zien en voorkomt afgang.

Zaterdag 27 april 2013 om 20:41

FC Groningen heeft zaterdagavond met 5-2 verloren van PSV. In Eindhoven was de stand bij rust reeds 5-0. Michael de Leeuw scoorde beide treffers op aangeven van Andraz Kirm. Ondanks de zeperd blijft Groningen achtste op de ranglijst.

In Eindhoven moest trainer Robert Maaskant noodgedwongen twee wissels doorvoeren in zijn elftal. Door de schorsingen van Virgil van Dijk en Rasmus Lindgren stonden Timo Letschert en Oluwafemi Ajilore in de basis. Michael de Leeuw keerde terug in de basisopstelling na een schorsing.

In het eerste kwartier was Dries Mertens van PSV betrokken bij liefst drie doelpunten van de thuisclub. Eerst assisteerde hij oud-FC’er Tim Matavz (1-0) en vervolgens ging Mertens over de knie bij Stefano Magnasco. De strafschop werd door Mertens zelf benut: 2-0. In de dertiende minuut gaf Mertens de voorzet op Jeremain Lens die er 3-0 van maakte.

Na een klein halfuur werd rechtsbuiten David Texeira naar de kant gehaald en met Maikel Kieftenbeld het middenveld versterkt. In de laatste vijf minuten van de eerste helft ging het opnieuw mis. Mark van Bommel scoorde na een onderschepping 4-0, hoewel er een overtreding van de thuisclub aan vooraf leek te gaan. In de slotminuut maakte Lens uit een herkansing zijn tweede van de avond: 5-0.

In de tweede helft liet FC Groningen dan toch zijn tanden zien. Kansen voor Andraz Kirm en Leandro Bacuna en gele kaarten voor Burnet en Kieftenbeld gingen vooraf aan een doelpunt van Michael de Leeuw op assist van Kirm. Na ruim een uur spelen ging ook Lorenzo Burnet nog eens alleen op PSV-keeper Boy Waterman af en werd zijn inzet gekeerd door de doelman.

Nadat Strootman al was vervangen door Wijnaldum kwam halverwege de tweede helft Memphis Depay in de ploeg voor Lens, die tweemaal scoorde. Met een kwartier te gaan bracht clubtopscorer Michael de Leeuw de achterstand terug tot 5-2. Opnieuw was Kirm de aangever. Zo was de nederlaag nog enigszins dragelijk geworden. Komend wekeend gaat de FC op bezoek bij VVV-Venlo. Het duel begint zondag 5 mei om 12.30 uur.

Bizot; Magnasco, Letschert, Kwakman, Burnet; Bacuna, De Leeuw, Ajilore; Texeira (28’ Kieftenbeld), Zeefuik, Kirm.
Rest bank: Luciano, Kappelhof, Sparv, Kostic, Van Moorsel, Christovao.

Opstelling PSV
Waterman, Hutchinson, Marcelo, Bouma, Willems, Van Bommel (86’ Hiljemark), Toivonen, Strootman (58’ Wijnaldum), Lens (69’ Depay), Matavz, Mertens.
Rest bank: Tyton, Pieters, Engelaar, Derijck.

Toeschouwers: 34.000
Scores: 3’ Matavz (Mertens) 1-0, 6’ Mertens (strafschop) 2-0, 13’ Lens (Mertens) 3-0, 41’ Van Bommel (-) 4-0, 45’ Lens (-) 5-0; 56’ De Leeuw (Kirm) 5-1, 75’ De Leeuw (Kirm) 5-2.

Scheidsrechter: Bossen
Overige officials: Schaap, Steegstra, Manschot
Gele kaarten: 44’ Ajilore (overtreding op Mertens), 53’ Burnet, 54’ Kieftenbeld