FC in slotfase onderuit bij Ajax.

Donderdag 06 februari 2014 om 23:08

FC Groningen is er niet in geslaagd een resultaat mee te nemen uit de Amsterdam ArenA. Zeven minuten voor tijd scoorde de koploper de winnende goal: 2-1. Vlak voor de pauze had Filip Kostic de stand in evenwicht gebracht na een benutte strafschop van Lasse Schöne.

In de basisopstelling waren er zoals verwacht drie wisselingen te bespeuren. Krisztian Adorjan, Stefano Magnasco en Tom Hiariej moesten wijken voor Yoëll van Nieff, Lorenzo Burnet en Andraz Kirm. In de beginfase van de wedstrijd leek FC Groningen, net als zaterdag in de eerste helft, weer overlopen te worden. Bojan Krkic miste in de twaalfde minuut een dot van een kans. Hij schoot van dichtbij voorlangs.
In de 27ste minuut maakte Eric Botteghin vlak binnen de zestien meter een lichte overtreding op Krkic. De aanraking met de knie van de Amsterdammer werd door scheidsrechter Gözübüyük bestraft met een strafschop, die vervolgens door Lasse Schöne werd benut: 1-0. Rond de 34ste minuut kregen Klaassen (lat), Krkic (redding van de lijn) en Schöne (vrije trap op de lat) kansen op de tweede Amsterdamse treffer.
Vier minuten voor de pauze was het echter Filip Kostic die op aangeven van Michael de Leeuw de 1-1 binnen krulde via de binnenkant van de linkerpaal. In de tweede helft golfde de wedstrijd op en neer en hadden beide ploegen grote kansen om op een voorsprong te komen. In de beginfase van de tweede helft had Giliano Wijnaldum eerst de derde en laatste gele kaart van Groningen gekregen.
Na negen minuten raakte Tjaronn Chery de lat. Even later was het Kostic die, deze keer als rechtsbuiten, gevaarlijk doorkwam maar geen afmaker trof voor het doel. Het publiek in de ArenA begon ontevreden te worden na ruim een uur spelen en de thuisploeg paste een dubbele wissel toe. De invallers Poulsen en Sigthorsson zouden in de slotfase hun stempel drukken op het duel.
Eerst was het echter Chery die een lobje vlak rechts naar het doel van de Amsterdammers plaatste en daarmee verzuimde de Groningers op voorsprong te zetten. Aan de overzijde van het veld was het invaller Sigthorsson die de paal raakte. Bij de gasten kwam Richairo Zivkovic in de ploeg voor clubtopscorer De Leeuw, die na zijn gele kaart in de eerste helft al enkele keren ‘met vuur speelde’.
Zivkovic mikte tien minuten voor tijd nog tegen de deklat met een van richting veranderd schot. Drie minuten later was het wel raak voor de regerend landskampioen. Een verre voorzet vanaf links van Poulsen kon door Sigthorsson van dichtbij worden ingekopt: 2-1. Met invaller Género Zeefuik voor Yoëll van Nieff ging Groningen opnieuw op jacht naar de gelijkmaker.
In de absolute slotfase werd invaller Zeefuik ook nog vastgehouden in het strafschopgebied. Deze overtreding werd niet waargenomen en dus kwam in de 2-1 stand geen verandering meer. Komende zondagmiddag wordt in Euroborg de eerste van een vijftal thuiswedstrijden binnen het tijdsbestek van één maand gespeeld. Op basis van het geboden spel in de tweede helft, kan behoorlijk wat spektakel worden verwacht vanaf 16.30 uur op zondag 9 februari. Dan is Heerenveen de volgende tegenstander.

Bizot; Burnet, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Chery, Kieftenbeld, Van Nieff (86’ Zeefuik); Kostic, De Leeuw (75′ Zivkovic), Kirm.
Rest bank: Van der Lei, Magnasco, Lindgren, Hiariej, Adorjan, Zeefuik.
Opstelling Ajax
Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Riedewald (66′ Poulsen), Klaassen, Blind, Serero (74′ Duarte), Schöne, De Jong (66′ Sigthorsson), Krkic.
Rest bank: Van der Hart, Van der Hoorn, Fischer, Denswil.
Toeschouwers: 50.638
Scores: 28′ Schöne (strafschop) 1-0, 41′ Kostic (De Leeuw) 1-1, 83’ Sigthorsson (Poulsen) 2-1
Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Steegstra, Jansen en Honig
Gele kaarten: 20′ Kappelhof, 33′ De Leeuw, 48′ Wijnaldum