FC Groningen verslaat landskampioen Ajax.

Zondag 02 oktober 2011 om 16:42

In Euroborg heeft FC Groningen zondagmiddag met 1-0 gewonnen van regerend landskampioen Ajax. Leandro Bacuna benutte in de 62ste minuut een strafschop en schoot zijn ploeg op die manier naar de drie punten. Door de zege staat de FC na acht speelronden nu achtste op slechts twee punten achter Ajax.

De FC begon aan de achtste speelronde in de wetenschap dat de afgelopen twee duels werden gewonnen en tegenstander Ajax zich midweeks voor de Champions League had moeten inspannen bij Real Madrid. Coach Pieter Huistra en Frank de Boer kozen voor dezelfde basiself als in de afgelopen wedstrijd. Bij de FC ontbraken de geschorste Suk Hyun-Jun, de geblesseerden Koen van de Laak en Tom Hiariej en de zieke Danny Holla.
In de openingsfase kregen beide ploegen een kans. Virgil van Dijk met het hoofd en Miralem Sulejmani die vanaf rechts voorlangs het doel schoot van Brian van Loo. De nodige dosis strijd was bij FC Groningen zeer goed verzorgd tegen de landskampioen. Tim Sprav en Maikel Kieftenbeld, de beide controleurs dus, moesten dat bekopen met een gele kaart. Daarmee was het verhaal van het eerste kwartier verteld.
In de tweede periode van vijftien minuten kreeg David Texeira een schotkans en moest spits Kolbeinn Sigthorsson bij Ajax geblesseerd afhaken. Dmitri Bulykin was zijn vervanger. Een gele kaart voor Gregory van der Wiel in de 28ste minuut bij een overtreding op Dusan Tadic zou in de tweede helft nog grote gevolgen krijgen. Voor het ingaan van de rust kregen Jan Vertonghen en Maikel Kieftenbeld nog schietmogelijkheden en Johan Kappelhof de vierde gele prent van de wedstrijd. Leandro Bacuna was in de extra minuut speeltijd op aangeven van Lorenzo Burnet koppend dichtbij de openingstreffer.
Al met al een eerste helft waarin FC Groningen veel controle over de Amsterdammers had, maar echt grote kansen uitbleven. In de tweede helft viel er een stuk meer te beleven. Na zes minuten behoedde Burnet eerst koppend en vervolgens met de voeten zijn ploeg op de doellijn voor een achterstand. Tadic ging vervolgens op de bon en na ruim een uur spelen gebeurde het beslissende moment van de wedstrijd. In duel met Petter Andersson maakte Van der Wiel hand binnen het vijfmetergebied, kreeg Groningen een strafschop te nemen en de Ajacied zijn tweede gele kaart.
Leandro Bacuna is de vaste nemer van zulke buitenkansjes en liet zich niet afleiden door doelman Kenneth Vermeer die plotseling dorst kreeg. Bacuna schoof ‘m laag en links binnen voor de 1-0 en de sfeer in het stadion, die al goed was, werd nog een stuk uitbundiger. Een minuut later had Andersson een schotkans, die door Vermeer onschadelijk werd gemaakt. De Boer besloot invaller Bulykin te vervangen door verdediger André Ooijer en de tien van Ajax speelden opeens met een stuk meer pit dan voor de rode kaart.
Bij de FC moest Kwakman ten koste  van een gele kaart nog eens hands maken en werd captain Andersson afgelost door Nicklas Pedersen. Een kopbal van Virgil van Dijk werd door zijn eigen doelman Brian van Loo, die steeds dichterbij zijn tweede ‘clean sheet’ van het seizoen kwam. Tien minuten voor tijd kwam Thomas Enevoldsen binnen de lijnen voor de latere matchwinner en ging Ajax 3-3-3 spelen toen Derk Boerrigter werd afgelost door Lorenzo Ebecilio.
In de slotfase was de spanning natuurlijk om te snijden. Texeira kreeg nog een grotere mogelijkheid dan hij zelf had gedacht maar schampte de bal slechts zachtjes met zijn linkervoet. In de extra tijd ging Thomas Enevoldsen als zesde FC’er op de bon en kreeg Ajax nog een vrije trap te nemen. Toen die uiteindelijk onschadelijk was gemaakt en de drie minuten extra tijd over waren, kon het feest pas echt losbarsten. Na de derde zege op rij staat de FC nog altijd achtste. Over twee weken volgt een bezoek aan de nummer 10, Heracles Almelo. Daarna volgen thuisduels met FC Twente en Feyenoord.

Van Loo; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (80’ Enevoldsen), Andersson (72’ Pedersen), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Ivens, Johansson, Jones, Keurntjes.