string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen verliest, maar blijft zevende.

Zondag 12 mei 2013 om 16:43

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-0 verloren van landskampioen Ajax. Bij rust was de stand 0-1 in het voordeel van de Amsterdammers. Ondanks de nederlaag blijft Groningen zevende op de ranglijst en zijn de play-offs bereikt.

Aanstaande donderdag 16 mei om 18.45 uur begint FC Groningen in Euroborg met een thuiswedstrijd tegen FC Twente. Op zondag 19 mei om 12.30 uur is de return in de Grolsch Veste te Enschede. De winnaar speelt tegen de winnaar van Utrecht-Heerenveen om één plek in de voorrondes van de Europa League.
Cadeautje
In Euroborg begon FC Groningen aan de laatste speelronde in de wetenschap dat een punt zou volstaan om op eigen kracht de play-offs te halen en daarmee aan de sportieve doelstelling van het seizoen te voldoen. In de beginfase kreeg Michael de Leeuw een dot van een kans na een foutje van oud-FC’er Daley Blind. De Leeuw vond echter doelman Jasper Cillessen op zijn weg.
Nog binnen de eerste tien minuten maakte Blind zijn foutje goed door de beslissende pass te geven op Kolbeinn Sigthorsson die de 0-1 achter Marco Bizot schoof. Gele kaarten voor Rasmus Lindgren, Lorenzo Burnet en Stefano Magnasco gaven aan dat FC Groningen zich zeker niet zonder slag of stoot gewonnen zou geven. In de score kwam voor rust geen verandering.
Rekenen
De tussenstanden op de overige velden waren zeer gunstig voor FC Groningen. PEC Zwolle nam in eigen huis in de negentiende minuut de leiding en gaf die tegen ADO Den Haag niet meer af. Roda JC bepaalde al in de 31ste minuut de eindstand op 1-0 tegen sc Heerenveen. Zo was en bleef FC Groningen de hele middag zevende op de ranglijst en viel er weinig te rekenen.
In de strijd om de vijfde plek nam FC Twente in de eerste helft met 2-1 de leiding over PSV. Eindstand 3-1. In Utrecht maakte de plaatselijke FC echter geen fout tegen Heracles Almelo en werd het uiteindelijk 3-0. Daardoor werd Utrecht als nummer 5 uiteindelijk gepaard aan de nummer 8, sc Heerenveen. FC Twente neemt het als nummer 6 op tegen FC Groningen.
Wissels
In de tweede helft in Euroborg werd zesmaal gewisseld. Ajax-trainer Frank de Boer bracht Thulani Serero en Stefano Denswil en Robert Maaskant zette Alexander Christovao binnen de lijnen. Maikel Kieftenbeld moest plaatsnamen. Ook Ryan Babel ging eruit aan de kant van de gasten. Zijn vervanger was Danny Hoesen, die halverwege de tweede helft 0-2 maakte op aangeven van een andere invaller, Denswil.
Bij FC Groningen werd Rasmus Lindgren naar de kant gehaald en kreeg Mitchell Schet ruim een kwartier speeltijd. Van zijn voet kwam een snelle voorzet op Virgil van Dijk, die echter niet vol kon uithalen. In de slotfase werd Essent Man of the Match Leandro Bacuna nog voor een applauswissel vervangen door Tim Sparv, die zijn laatste reguliere competitiewedstrijd in Euroborg speelde.
Afwachten
Vervolgens begon het grote afwachten, werden achtereenvolgens de nederlagen van Heerenveen en ADO Den Haag bevestigd en kon afscheid genomen worden van vier spelers en een trainer. Virgil van Dijk werd uitgeroepen tot Essent Speler van het Jaar. Daarna zette Hans Nijland achtereenvolgens Luis Pedro da Silva Ferreira, Tim Keurntjes, Oluwafemi Ajilore en Tim Sparv in het zonnetje. Ook Robert Maaskant werd alvast uitgeluid. Hij zal nog minimaal één keer in Euroborg zijn opwachting maken in de play-offs, te beginnen op donderdag 16 mei om 18.45 uur. Tegenstander is dan FC Twente.
Persconferentie
Op de persconferentie hadden beide trainers een korte analyse. Trainer Frank de Boer : “Het is altijd afwachten hoe de ploeg er staat na een feestelijke week. Hoe het team anticipeert. Behalve een cadeautje van Daley Blind, waar Cillessen alert reageert, hebben we eigenlijk niks weggegeven. We hebben gecontroleerd en bij vlagen aardig gespeeld. Het was een kampioenswaardige afsluiting van het seizoen. De 1.100 meereizende supporters hebben zich negentig minuten laten horen. Compliment daarvoor. FC Groningen veel succes in de play-offs en Robert Maaskant veel succes na de play-offs in de toekomst.”
Robert Maaskant: “We hebben gesloten gespeeld en geprobeerd er in de counter uit te komen. Naast Michael de Leeuw kreeg Virgil van Dijk nog een aardige kans. Maar we hadden eigenlijk niks te vertellen tegen een betere ploeg. We hebben de play-offs vandaag niet op eigen kracht gehaald, maar uiteraard wel over 34 wedstrijden. De zevende plek is een unieke prestatie van de spelers. In de play-offs spelen we tegen Twente en we kijken wel hoe ver we komen in het toetje van deze competitie.”
Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld (60’ Christovao), De Leeuw, Lindgren (74’ Schet); Bacuna (85’ Sparv), Texeira, Kirm.
Rest bank: Van der Lei, Letschert, Johansson, Ajilore.
Opstelling Ajax
Cillessen, Van Rhijn, Alderweireld, Moisander (53’ Denswil), Blind, De Jong (52’ Serero), Poulsen, Eriksen, Babel (68’ Hoesen), Sigthorsson, Boerrigter.
Rest bank: Vermeer, Boilesen, Sana, Fischer.
Toeschouwers: 22.289 (uitverkocht)
Scores: 8’ Sigthorsson (Blind) 0-1; 72’ Hoesen (Denswil) 0-2..
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Goossens, Meenhuis en Honing
Gele kaarten: 28’ Lindgren, 30’ Burnet, 37’ Magnasco, 37’ Boerrigter, 51’ Blind

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’