string(9) "claudebot"

FC Groningen in voorbereiding naar Portugal.

Dinsdag 01 juni 2010 om 14:31

In de 283ste nieuwsbrief namens directie en management meldt algemeen directeur Hans Nijland de uitkomsten van de speciale commissies in het kader van de gezondmaking van het betaalde voetbal en het verblijf van de eerste selectie in Portugal tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

“Eind vorige week kreeg Thomas Enevoldsen te horen dat hij onderdeel uitmaakt van de WK-selectie van Denemarken. Dat is op de eerste plaats voor hemzelf natuurlijk een prachtige beloning, maar ook wij mogen hierop trots zijn. Bovendien wachten we in spanning af of ook een tweede speler van FC Groningen in Zuid-Afrika in actie komt. Tim Matavz zit nog altijd bij de WK-groep van Slovenië, de definitieve selectie zal naar verwachting vandaag of morgen bekend worden. De aanwezigheid van deze spelers op een podium als het WK-voetbal is niet alleen sportief een eer voor FC Groningen, ook zakelijk is dit interessant. Wij krijgen namelijk per speler een dagvergoeding van 4.000 dollar, zolang zij in Zuid-Afrika tijdens het toernooi actief zijn.”
Brief
“In december vorig jaar heeft de directie van FC Groningen de noodklok geluid. Naar aanleiding van de ontstane financiële situatie in het totale betaalde voetbal hebben wij toen een brief geschreven en opgeroepen met elkaar maatregelen te treffen om de negatieve spiraal waarin het betaalde voetbal, mede door het betalen van te hoge salarissen in combinatie met de economische situatie, is terechtgekomen weer om te buigen. Nadat dit onderwerp op de agenda was geplaatst, zijn er twee werkgroepen geformeerd: één voor de korte termijn en één voor de (middel)lange termijn, onder leiding van voormalig minister en staatssecretaris Willem Vermeend. De directie van FC Groningen heeft als initiatiefnemer in beide werkgroepen zitting genomen, om op die manier aan het stuur te blijven zitten.”
Rapport-Vermeend
“Gisteren (maandag – red.) is in Zeist het rapport-Vermeend door de clubs besproken en is het overgrote deel van de aanbevelingen overgenomen. De commissie onder leiding van deze oud-staatssecretaris van Financiën heeft een pakket van maatregelen voorgesteld om de branche betaald voetbal op (middel)lange termijn weer gezond te maken. Er zal onder meer een verscherpt toezicht worden gehouden op bestuurders en directies van voetbalclubs en bovendien zijn de licentievoorwaarden aangescherpt.”
“Wat de korte termijn betreft is er een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. De oude regeling liep tot medio 2011. Gesprekken met de sociale partners – te weten het CBV (Coaches Betaald Voetbal – red.), de vakbonden ProProf en VVCS – en de directies van de CED (Jupiler League – red.) en ECV (Eredivisie – red.) hebben echter geleid tot een nieuwe versoberde CAO per 1 juli aanstaande.”
Eerste stappen
“Het zijn de eerste stappen op weg naar de gezondmaking van de sector betaald voetbal. We zijn zeer te spreken over het feit dat ons alarmerende geluid door de overige clubs met instemming is begroet en dat we tijdens de bijeenkomsten over dit onderwerp op brede steun van de andere clubs hebben mogen rekenen. Het was onontkoombaar en tegelijkertijd noodzakelijk in te grijpen en actie te ondernemen om het tij te doen keren. Gelukkig hebben we dit met elkaar ingezien, hetgeen dus heeft geleid tot bovenstaand resultaat.”
Play-offs
“Goed nieuws is tevens dat ook volgend seizoen play-offs zullen worden gespeeld. Door het verlies van een Europees ticket in het seizoen 2011/2012 moesten we kijken naar een nieuwe competitie-opzet voor komend seizoen. Wij zijn vanaf het eerste uur groot voorstander geweest van de play-offs, met name omdat op die manier de competitie voor veel clubs tot op de allerlaatste speeldag spannend blijft. Dit maakt de Eredivisie voor het publiek en de media aantrekkelijk. Vanaf komend seizoen zullen de nummers 4 tot en met 7 van de eindrangschikking play-offs spelen om één Europees ticket. Indien de bekerwinnaar bij de eerste vier clubs behoort, zullen dit de nummers 5 tot en met 8 zijn.”
Toernooi
“Onze eerste selectie zal tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen van woensdag 14 tot en met maandag 19 juli in Portugal verblijven. Op vrijdag en zondag speelt de ploeg van trainer Pieter Huistra een toernooi in Guimaraes. Op vrijdagavond 21.15 uur lokale tijd is Vitória Sport Clube de Guimaraes de eerste tegenstander en twee dagen later is op hetzelfde tijdstip de Portugese topclub Benfica de opponent.”
“Naast deze interessante oefenduels is het voor het nieuwe trainersduo Pieter Huistra en Erwin van de Looi een uitstekende gelegenheid in alle rust de nieuwe gezichten aan elkaar te laten wennen en aan het teamproces te werken. Voor FC Groningen is het een aantrekkelijke optie omdat het verblijf in Portugal volledig wordt vergoed door de organisatie van het toernooi.”
Voetbalkamp
“Een deel van de eerste selectie zal op de dag van vertrek, woensdag 14 juli, eerst nog aanwezig zijn bij het FC Groningen Voetbalkamp. Dit is een nieuw initiatief van Organisatiebureau FC Groningen en dit voetbalkamp wordt van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juli voor de eerste keer georganiseerd op de velden van VV Gomos in Norg.”
“Deze professioneel opgezette activiteit is bedoeld voor jonge fanatieke voetballiefhebbers in de leeftijdscategorie van 9 tot en met 14 jaar. Tijdens het voetbalkamp wordt er onder leiding van onder andere  trainers van FC Groningen dagelijks een gevarieerd voetbalprogramma afgewerkt en brengen FC Groningen-spelers dus een bezoek aan het voetbalkamp. Voor deze eerste editie hebben zich inmiddels al tachtig kinderen aangemeld.Er zijn echter nog plaatsen beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.”
Lezingen en presentaties
“Vanavond (dinsdag – red.) is ondergetekende aanwezig op een sponsoravond van vv Siddeburen in Zalencentrum Rehoboth in het kader van het 75-jarig jubileum van de club. Hierbij zal ook BV Veendam-trainer Joop Gall vertegenwoordigd zijn.”
“Woensdag en donderdag zullen wij aanwezig zijn bij de Roadshow van sponsor Nefkens Noord BV. Op landgoed de Coendersborg in Groningen worden tijdens deze dagen relaties van de Peugeot-dealer ontvangen en ondergetekende zal op beide avonden een lezing verzorgen over de overeenkomsten tussen ondernemen en topsport. En vrijdagmiddag zal ik in de ABN AMRO Business Corner in Euroborg een presentatie verzorgen voor Deloitte Belastingadviseurs.”
“Tot volgende week.”

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus