string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Eerste zege een feit; winst bij ADO.

Vrijdag 31 augustus 2012 om 22:06

FC Groningen heeft voor het eerst sinds 23 maart een zege geboekt. ADO Den Haag werd in het Kyocera Stadion met 1-0 verslagen. Het is daarmee de eerste zege van het seizoen.

In de vierde speelronde stelde trainer Robert Maaskant dezelfde elf spelers op in de basis bij FC Groningen als afgelopen zondag in Eindhoven. Op de bank waren wel twee wijzigingen te bespeuren. Voor Tom Hiariej en Emil Johansson was geen plek in de selectie van achttien spelers. Oluwafemi Ajilore keerde terug van een blessure en Andraz Kirm maakte zijn debuut bij de selectie.
Plaagstoten
In de eerste vijftien minuten waren twee gele kaarten voor achtereenvolgens Aaron Meijers en Leandro Bacuna de enige wapenfeiten. Leandro Bacuna was vervolgens de eerste die – van afstand – een schot op het vijandelijke doel richtte. Doelman Coutinho bracht redding. Na enkele plaagstoten van de thuisclub was de volgende grote kans opnieuw voor FC Groningen. Género Zeefuik kopte na een voorzet van Mitchell Schet over het ADO-doel.
In de 34ste minuut was het dan wel raak voor de FC. Opnieuw een voorzet van Schet, ditmaal uit een vrije trap op zo’n dertig meter, werd door Tim Sparv ingekopt: 0-1. Het was de vierde treffer van FC Groningen in dit seizoen. Bij drie van deze vier goals was Schet betrokken, één keer als afmaker en twee keer in de rol van aangever.
Professioneel
In de tweede helft was er weinig meer te genieten voor de ruim 10.000 aanwezigen. Gele kaarten van Michael de Leeuw en Vito Wormgoor waren de wapenfeiten uit het eerste kwartier. Vervolgens zorgde Virgil van Dijk nog voor een hachelijk moment voor de FC-goal. Hij zag tot zijn opluchting dat een boogballetje over doelman Luciano door Lorenzo Burnet onschadelijk werd gemaakt.
Halverwege de tweede helft kwam zoals verwacht Andraz Kirm binnen de lijnen. De Sloveen verving Mitchell Schet. Enkele minuten later kwam Maikel Kieftenbeld als invaller in de ploeg voor Michael de Leeuw. Een grote kans was er voor invaller Charlton Vicento die Luciano tot een katachtige redding dwong. Even later juichten de Den Haag-fans tevergeefs toen Omeruo binnenschoot, maar arbiter Braamhaar al had gefloten voor een overtreding op Kieftenbeld.
Winst
Suk Hyun-Jun kwam Zeefuik nog aflossen in de slotfase. FC Groningen was in die fase al bezig de wedstrijd professioneel uit te spelen. In een uitwedstrijd hoeft het publiek immers minder ‘vermaakt’ te worden en is ‘een resultaat’ een stuk belangrijker voor de nasmaak. De uitfans waren in 2012 nog verstoken gebleven van een uitzege. Bij Excelsior werd het uitvak uit protest immers gevuld door personeel van de club.
Na vier minuten extra tijd te hebben overleefd, kon er eindelijk weer eens vol overtuiging gejuicht worden. Drie punten in de knip. Bijzonder was het feit dat zeventien spelers wachtten op de strompelende Schet om het uitpubliek gezamenlijk te bedanken voor hun komst naar Den Haag. FC Groningen kan nu ruim twee weken genieten van deze zege en treedt op zondag 16 september om 16.30 uur aan tegen Vitesse.
Opstelling FC Groningen
Luciano; Magnasco, Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Bacuna, De Leeuw (71’ Kieftenbeld), Sparv, Kwakman; Schet (67’ Kirm), Zeefuik (76’ Suk).
Rest bank: Bizot, Ivens, Texeira, Ajilore.
Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Omeruo, Wormgoor, Supusepa (80’ Elbers), Meijers, Jansen (60’ Vicento), Holla, Toornstra, Chery (87’ Beugelsdijk), Poepon, Van Duinen.
Rest bank: Zwinkels, Visser, Malone, Tano.
Toeschouwers: 10.056
Scores: 34’ Sparv (Schet) 0-1
Scheidsrechter: Braamhaar
Overige officials: Schenkels, Droste, Koekoek
Gele kaarten: 11’ Meijers (op Zeefuik), 12’ Bacuna (op Van Duinen), 49’ De Leeuw (op Toornstra), 58’ Wormgoor (op De Leeuw)

Overige statistieken
Balbezit: 61%-39%
Schoten op doel: 5-4
Overtredingen: 19-12
Hoekschoppen: 8-2
Buitenspel: 3-2
Vrije trappen: 14-22

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’