string(9) "claudebot"

Eerste helft basis voor zege op VVV.

Zondag 03 april 2011 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 3-2 gewonnen. Voor de pauze kwam de thuisploeg prima voor de dag: 3-1. Na de onderbreking werd het nog spannend, maar sleepte Groningen de drie punten over de eindstreep. De FC blijft hierdoor zesde op de ranglijst.

In Euroborg begon FC Groningen aan de wedstrijd tegen nummer 17, VVV-Venlo, in de wetenschap dat de afgelopen twee thuisbeurten tegen Roda JC en Heracles Almelo beide keren op een flinke zeperd waren uitgelopen. In de afgelopen uitduels met FC Utrecht en NAC Breda was het herstel na een mindere fase alweer ingezet, maar het eigen publiek wachtte al sinds 6 februari op een punt.
Terugkeer
De basiself waren dezelfde als twee weken tevoren, toen FC Groningen met 1-0 won in Breda. Op de bank keerde Danny Holla wel terug van een schorsing en was ook Tim Matavz weer inzetbaar na de liesblessure die hem enkele weken aan de kant had gehouden. Nicklas Pedersen bleek bovendien voldoende hersteld van een lichte bilspierkwetsuur die hem tijdens de interlandperiode parten had gespeeld.
Het was ook die Deense spits die in de eerste fase van de wedstrijd het meeste gevaar stichtte. Uit de draai schoot hij al in de beginfase tegen de buitenkant van de paal en arbiter Haverkort had de bal op de stip kunnen leggen toen Pedersen binnen de zestien werd gevloerd door zijn bewaker Ferry de Regt. De eerste treffer kwam er na zestien minuten. Na een prachtige actie richting achterlijn trok Thomas Enevoldsen de bal als een biljartspeler terug en stond Dusan Tadic voorbij de tweede paal.
Kopbal
Zes minuten later werd de score verdubbeld. Een hoekschop van de voet van Dusan Tadic werd ingekopt door Andreas Granqvist die daarmee zijn tweede plek op de clubtopscorersranglijst verstevigde. Zijn elfde treffer van het seizoen betekende de 2-0. Vier minuten voor de pauze kwamen de gasten met enig fortuin terug in de wedstrijd. Een schot van Dario Vujicevic verdween via het lichaam van Jonas Ivens met een lob over doelman Brian van Loo: 2-1.
Groningen liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen en had nog voor de pauze een antwoord. Thomas Enevoldsen bereikte opnieuw de achterlijn en vond nu Nicklas Pedersen voor het doel. De Deen gleed zijn zesde treffer van het seizoen binnen: 3-1. In de ene minuut extra tijd was het nog even schrikken voor de ruim 22.000 op de tribune en vooral voor de FC-goalie. Een schot van Youssef El Akchaoui verdween via een stuit op het gras en de borst van Van Loo maar nipt naast het doel van de thuisploeg.
Momentum
Na de pauze kwam FC Groningen door de gewonnen toss voor aanvang van de wedstrijd voor het eerst sinds tijden weer een richting de Z-side. Een stormloop leverde het echter niet op. Het waren juist de Limburgers die het heft in handen namen en brutaal op jacht gingen naar een nieuwe aansluitingstreffer. Die kwam er in de 59ste minuut uit een snelle uitbraak over rechts toen Ahmed Musa zijn teamgenoot Robert Cullen assisteerde bij de 3-2.
Even tevoren had Ruud Boymans ook al eens de buitenkant van de paal geraakt met een schot van zo’n vijf meter. Twintig minuten voor tijd werd Leandro Bacuna door trainer Huistra naar de kant gehaald en de meer verdedigend ingestelde Danny Holla ingebracht. VVV-Venlo koos er juist voor middenvelder Ken Leemans te vervangen door de aanvallend ingestelde Michael Uchebo. Even later had het momentum zich bijna uitbetaald in de gelijkmaker toen El Akchaoui met een venijnige vrije trap de FC-defensie de nodige moeite bezorgde.
Vertrouwen
Het liep voor FC Groningen met een sisser af. En uiteindelijk bleef de FC ook in het restant van de wedstrijd redelijk eenvoudig op de been, hoewel de Venlonaren wel het initiatief naar zich toe trokken. Hoogtepunt was nog de rentree van Tim Matavz, die in de 77ste minuut Nicklas Pedersen afloste. In de slotfase kwam Oluwafemi Ajilore nog voor Tom Hiariej.
Na twee forse nederlagen is Euroborg wel weer de veilige thuishaven gebleken voor het behalen van de volle winst. En dat is uiteraard zeer prettig met het oog op de resterende twee wedstrijden tegen NEC en PSV en daarna mogelijk nog de play-offs om Europees voetbal. Volgende afspraak is komende zondag eerst op vreemde bodem, in de Amsterdam ArenA.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (88’ Ajilore), Sparv; Enevoldsen, Bacuna (70’ Holla), Tadic; Pedersen (77’ Matavz).
Rest bank: Nienhuis, Metaj, Veldmate, Mamedov.
Opstelling VVV-Venlo
Begois, Timisela, De Regt, Yohida, El Akchaoui, Tóth, Vujicevic (86’ Linssen), Leemans (73’ Uchebo), Musa, Boymans, Cullen.
Rest bank: Gentenaar, Fleuren, Chula, Ahahaoui, Kruijsen.
Toeschouwers: 22.078 (uitverkocht)
Scores: 16’ Tadic (Enevoldsen) 1-0, 22’ Granqvist (Tadic) 2-0, 41’ Vujicevic (Tóth) 2-1, 45’ Pedersen (Enevoldsen) 3-1; 59’ Cullen (Musa) 3-2.
Scheidsrechter: Haverkort
Grensrechters: Schaap en Steegstra
Vierde official: Abbink
Gele kaarten: 28’ Timisela, 66’ Boymans, 81’ Kieftenbeld

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus