Derde thuisnederlaag; Feyenoord wint in Euroborg.

Zondag 09 maart 2014 om 16:36

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-0 verloren van Feyenoord. Ruben Schaken scoorde voor de pauze en Stefan de Vrij erna. Ondanks de nederlaag blijft Groningen negende op de ranglijst.

In Euroborg stond zondagmiddag de laatste ‘half drie’-wedstrijd van het seizoen op het programma. Met Feyenoord als tegenstander en een prachtig lentezonnetje in het stadion, waren alle ingrediënten aanwezig voor een mooie voetbalmiddag. Aan de kant van FC Groningen ontbrak Maikel Kieftenbeld door een schorsing en Michael de Leeuw door een blessure. Zij werden vervangen door Rasmus Lindgren en Nick van der Velden.
Aan de kant van Feyenoord ontbraken de geschorste Pellè en de zieke Janmaat. De Rotterdamse coach Ronald Koeman had bovendien besloten voor deze gelegenheid een aangepaste tactiek te hanteren, namelijk een 4-4-2-formatie. De staat van het veld in Euroborg was voor deze keuze één van de redenen geweest, net als het ontbreken van clubtopscorer Pellè.
In de beginfase was het dan ook aftasten voor beide ploegen. Voor Feyenoord in het nieuwe systeem dat alleen zaterdag was uitgeprobeerd op de training en voor Groningen omdat de tegenstander niet speelde zoals in de afgelopen serie wedstrijden. Na een kwartier kwam Feyenoord op een voorsprong. Een steekpass van Terence Kongolo werd door Ruben Schaken over doelman Marco Bizot heen gestift: 0-1.
FC Groningen kwam na de 0-1 in de eerste helft niet echt meer in de problemen, maar wist ook geen uitgespeelde aanvallen te produceren. In de slotfase van het eerste bedrijf was het Nick van der Velden die een kans kreeg aan de linkerkant van het veld. Hij schoot echter voorlangs het Feyenoord-doel. Na de onderbreking kwam Richairo Zivkovic als vervanger van Tom Hiariej in de ploeg en vervolgde Nick van der Velden de wedstrijd op het middenveld.
Na vier minuten lag de bal er alweer in bij FC Groningen. Bij een spelhervatting wist Steven de Vrij de bal achter doelman Bizot in het doel te werken. Er werd nog geprotesteerd voor vermeend buitenspel, maar daarvan was geen sprake. In het restant van de tweede helft bleef Feyenoord redelijk eenvoudig op de been. Krisztian Adorjan kwam Van der Velden aflossen en Andraz Kirm verving Lorenzo Burnet in het laatste kwartier, waarmee Groningen nog een aanvallende impuls kreeg.
Behalve een afstandsschot van Adorjan zorgde Groningen niet meer voor veel werk aan het adres van doelman Mulder van Feyenoord, die in de tweede minuut van de tweede helft een belangrijke redding op een inzet van Zivkovic had verricht. Zo was na ruim negentig minuten de derde thuisnederlaag van het seizoen een feit. Groningen speelt komende zaterdag de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, de huidige nummer 15 van de ranglijst.

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (75’ Kirm); Hiariej (46’ Zivkovic), Lindgren, Chery; Van der Velden (62’ Adorjan), Zeefuik, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Van Nieff, Wijnaldum, Magnasco.