De Leeuw kopt Groningen naar achtste finales.

Dinsdag 30 oktober 2012 om 22:47

FC Groningen is weer een stap dichterbij de finale van het KNVB-bekertoernooi. In Euroborg werd ADO Den Haag met 1-0 verslagen. In de 32 ste minuut scoorde Michael de Leeuw de enige en winnende treffer.

In Euroborg had trainer Robert Maaskant voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi net als vier dagen eerder een volledig fitte A-selectie tot zijn beschikking. Hij gaf in tegenstelling tot afgelopen vrijdag de voorkeur aan Johan Kappelhof als rechtsback boven Leandro Bacuna, die als rechteraanvaller stond opgesteld. Na elf basisplaatsen op rij begon Mitchell Schet daardoor op de reservebank.
Er voltrok zich in het FC-stadion een wedstrijd waarin de thuisploeg het overgrote deel van de wedstrijd een overwicht had. In de 33ste minuut was de eerste goed uitgespeelde aanval voor FC Groningen meteen goed voor een doelpunt. Via Lorenzo Burnet en Andraz Kirm kwam er een voorzet op Michael de Leeuw, die door de topscorer van de FC achter doelman Robert Zwinkels werd gekopt: 1-0.
Zes minuten later was Groningen dichtbij een tweede treffer. Goed doorjagen van Género Zeefuik op de ADO-goalie leverde een schotkans op voor Kirm die keihard de onderkant van de lat trof. In de herkansing kopte De Leeuw diagonaal in, maar kon Zwinkels met een fabelachtige redding de tweede treffer noteren. Vlak voor de pauze viel er één kaart van scheidsrechter Björn Kuipers, maar dan letterlijk. Hij liet hem in de middencirkel vallen en raapte hem ook weer op om hem vervolgens de rest van de wedstrijd op zak te kunnen houden.
Omdat ADO Den Haag niet echt grote kansen kreeg en FC Groningen niet veel gevaar meer wist te creëren, werd het geen spectaculaire bekerwedstrijd. De ruim 14.000 FC-fans kregen vooral wissels te zien. Na de pauze moest bij ADO noodgedwongen Vito Wormgoor gewisseld worden. Hij werd vervangen door Kenneth Omeruo. Later kwamen ook nog Charlton Vicento en Stanley Elbers binnen de lijnen bij de gasten.
Bij FC Groningen kwam Mitchell Schet halverwege de tweede helft in de ploeg voor de linkeraanvaller Kirm. In de slotfase werd matchwinner Michael de Leeuw afgelost door Paco van Moorsel en werd Zeefuik vervangen door Suk Hyun-Jun. Op dat moment had FC Groningen een hachelijk moment, een vrije bal van ADO-aanvoerder Danny Holla, schadevrij doorstaan. De vier minuten extra tijd veranderden niets aan de 1-0 score.
Komende donderdag is FC Groningen één van de zestien overgebleven ploegen voor de achtste finales. Go Ahead Eagles, FC Dordrecht, SC Cambuur en de amateurs van ADO ’20 en Rijnsburgse Boys plaatsten zich ook vanavond. Woensdagavond zijn opnieuw zes wedstrijden en komen onder meer PEC Zwolle, PSV, Heracles, NAC, Vitesse en Ajax in actie. Mogelijke tegenstander uit de wedstrijden van donderdag zijn Twente, Heerenveen, AZ en Feyenoord.
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna, De Leeuw (87’ Van Moorsel), Kirm (73’ Schet); Zeefuik (90’ Suk).
Rest bank: Bizot, Ivens, Ajilore, Magnasco.