string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Dak gaat eraf bij zege op landskampioen Ajax.

Zondag 31 augustus 2014 om 16:34

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-0 gewonnen van Ajax. De eerste treffer werd gescoord door de jarige Eric Botteghin. Invaller Michael de Leeuw bepaalde de eindstand op 2-0. Door de zege stijgt de FC naar de tweede plek van de stand in de Eredivisie na vier speelronden.

In Euroborg stond zondagmiddag de inmiddels bekende basiself bij FC Groningen aan de aftrap. In vergelijking met de vorige thuiswedstrijd tegen Heracles ontbrak Martijn van der Laan op de bank bij de FC en in vergelijking met de verloren uitwedstrijd in Den Haag moest Mimoun Mahi afhaken. Trainer Frank de Boer moest zijn basiself noodgedwongen op één plek aanpassen na het vertrek van Daley Blind naar Manchester United. Thulani Serero kwam voor hem binnen de ploeg.
Aanhaken
FC Groningen begon met een ijzeren wil aan het duel met de Nederlands kampioen van de afgelopen vier seizoenen en kwam goed uit de startblokken. De Ajacieden namen na de beginfase wel het heft in handen, maar wisten zeer weinig uitgespeelde kansen te creëren. De meest hachelijke momenten werden nog gecreëerd door FC’ers zelf. Zo kopte Eric Botteghin richting eigen doel en zag hij dat Sergio Padt zeer scherp was. Johan Kappelhof draaide zich één keer vast in de verdediging en had geluk dat Anwar El Ghazi voor eigen gewin ging.
In de tweede helft viel het dubbeltje zeer nadrukkelijk de kant van FC Groningen op. Na een onnodig weggegeven hoekschop was verdediger Eric Botteghin blijven hangen in de zestien meter van Ajax. Een nieuwe steekbal van Nick van der Velden en een voorzet van Tjaronn Chery gingen vooraf aan een intikker van de jarige Eric Botteghin, die vandaag zijn 27ste verjaardag opluisterde met een belangrijke treffer en bovendien verdedigend ook weer een ruime voldoende haalde.
Impuls
Met de 1-0 op zak bleven de elf van Groningen strijden als leeuwen en maakten de gasten nu niet direct de indruk zich helemaal leeg te gaan spelen met een competitieloos weekeinde in het vooruitzicht. De eerste wissel was van de hand van Frank de Boer, die Lasse Schöne verving door Ricardo Kishna. Even later loste Michael de Leeuw zijn teamgenoot Danny Hoesen af in de aanval van de FC. De invalbeurt gaf de thuisploeg nog eens een extra impuls.
Bij Ajax werd Mike van der Hoorn in de laatste tien minuten nog gebracht als breekijzer, maar het was juist die invaller bij de thuisclub die de wedstrijd in het slot gooide. Na een aanval die begon bij doelman Sergio Padt kwam de bal via Chery op het hoofd van Michael de Leeuw die boven twee tegenstanders uit torende en de 2-0 binnen kopte. Zo ging het dak eraf in een uitverkochte Euroborg en stijgt FC Groningen naar de tweede plek van de ranglijst na vier speelronden. Op 14 september volgt het bezoek aan Cambuur, de nummer 4 van de Eredivisie.

Opstelling FC Groningen
Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Antonia, , Hoesen (73’ De Leeuw), Van der Velden (90’ Hagenauw).
Rest bank: Van der Vlag, Islamovic, Saban, Hateboer, Baas.
Opstelling Ajax
Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen, Klaassen, Viergever, Serero (81’ Duarte), El Ghazi, Sigthorsson (81’ Van der Hoorn), Schöne (72’ Kishna).
Rest bank: Vermeer, Andersen, Milik, Ligeon.
Toeschouwers: 21.740 (uitverkocht)
Scores: 48’ Botteghin (Chery) 1-0, 87’ De Leeuw (Chery) 2-0
Scheidsrechter: Nijhuis
Overige officials: Van der Ven, Schaap en Mulder
Gele kaart: 36’ Boilesen

Gerelateerd nieuws.

1 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard