string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Contract Luciano ontbonden; keeper terug naar Brazilië.

Vrijdag 14 februari 2014 om 10:14

FC Groningen en Luciano da Silva hebben in onderling overleg besloten het medio 2014 aflopende contract van de doelman met onmiddellijke ingang te ontbinden. De 33-jarige Braziliaan keert terug naar zijn vaderland om daar een knieoperatie te ondergaan.

Een knieblessure hield Luciano dit seizoen regelmatig uit de roulatie. Na de winterstop waren de klachten dusdanig dat een operatieve ingreep besproken werd. Aangezien het niet meer te verwachten was dat Luciano dit seizoen nog in actie zou komen, is gezocht naar een directe oplossing. Club en speler kwamen een ontbinding van het komende zomer aflopende contract overeen. Voor aanvang van de thuiswedstrijd van FC Groningen komende zondag tegen Go Ahead Eagles zal op het veld officieel afscheid worden genomen van Luciano. De doelman keert dinsdag terug naar Brazilië.
Eerste doelman
Luciano da Silva kwam in de zomer van 2007 naar Euroborg. FC Groningen kocht de Braziliaan van Germinal Beerschot Antwerp. In zijn eerste seizoen bij de Trots van het Noorden moest Luciano het doen met twee bekerduels. Zijn debuut daarbij was de met 8-1 gewonnen uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels, op 26 september 2007.
Toenmalig trainer Ron Jans benoemde Luciano een jaar later, na de voorbereiding op het seizoen 2008/2009, tot eerste doelman. Luciano’s competitiedebuut was tijdens de openingswedstrijd van dat seizoen, op vrijdag 29 augustus 2008 uit bij Vitesse. FC Groningen won die avond in het Gelredome met 0-4. De Braziliaan werd vanwege zijn spectaculaire stijl van keepen direct een grote publiekslieveling in Euroborg.
Reservekeeper
Halverwege het vorige seizoen moest Luciano onder de lat plaatsmaken voor Marco Bizot, die na de winterstop de voorkeur in het doel kreeg van hoofdtrainer Robert Maaskant. Sinds die tijd diende de Braziliaan zich tevreden stellen met een rol als reservekeeper. De laatste keer dat Luciano in de basis van FC Groningen stond, was op 23 december 2012 in de uitwedstrijd tegen Feyenoord.
Zijn laatste optreden in het Groningen-shirt was op 17 maart 2013 thuis tegen FC Twente, toen Luciano twaalf minuten voor tijd invaller was nadat Bizot met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Luciano keepte in totaal in bijna zeven seizoenen 143 officiële wedstrijden voor FC Groningen.
Eervol afscheid
Manager technische zaken Henk Veldmate laat weten dat Luciano zondag in Euroborg een eervol afscheid verdiend. “Luci is bijna zeven jaar aan FC Groningen verbonden geweest. Naast een voorbeeldig prof en zijn verdienste voor de club óp het veld, is Luciano ook een bijzonder prettig mens. Hij is een zeer sociale persoonlijkheid en binnen de spelersgroep was hij een gerespecteerde en geliefde collega. De club deed nimmer tevergeefs een beroep op hem voor representatieve en maatschappelijke doeleinden.”
Met name voor de wijze waarop Luciano met zijn reserverol omging, heeft Veldmate veel respect. “Nadat hij zijn plaats onder de lat verloor aan Marco Bizot heeft Luciano zich heel professioneel en collegiaal opgesteld. Zijn rol binnen de spelersgroep was tot op de dag van vandaag zeer positief. Een goede keeper, een publiekslieveling en een fijn mens verlaat na bijna zeven jaar FC Groningen en dat is best even slikken. Wij wensen Luciano en zijn familie het allerbeste voor de toekomst en hopen hem nog eens weer te zien in Euroborg.”

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’