string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Chery: ‘Hartelijk bedankt voor de moeite’.

Dinsdag 23 juli 2013 om 17:27

Het aantrekken van Tjaronn Chery heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, bleek dinsdagmiddag in Euroborg bij de persconferentie waar hij samen met Krisztian Adorjan en William Troost-Ekong werd voorgesteld aan pers en belangstellenden.

Directeur Hans Nijland vertelde dat FC Groningen al enige maanden met de komst van Chery bezig was. Anderhalve week geleden werd een gesprek in Hoevelaken gevoerd met de clubleiding van ADO Den Haag en vorige week woensdag werd de stekker uit de onderhandelingen getrokken. Uiteindelijk kwamen beide partijen vanochtend om 19 minuten over tien tot een akkoord en kon Chery voor het eerst zijn opwachting maken op de training. Voor de huur van één seizoen en de aansluitende overname van ADO Den Haag legt FC Groningen een bedrag van in totaal 800.000 euro op tafel.
Chery, geboren en tot zijn derde woonachtig in Den Haag, is 25 jaar oud en heeft sinds zeven maanden een dochter. Gisteravond streek hij neer in een hotel in Groningen. Zijn eerste officiële woorden in Groningen: “Ik heb de hele jeugd van FC Twente doorlopen en twee keer uitgeleend. Daarna heb ik voor twee jaar bij Emmen getekend en na één jaar al aangetrokken door ADO Den Haag. Ik weet dat er wat discussie is geweest over de vraag of FC Groningen wel of niet hogerop zou zijn voor mij. Maar dat is niet uit mijn mond gekomen. Bij deze wil ik het dan ook graag uit de wereld hebben. De directeuren van Groningen wil ik hartelijk bedanken dat ze zoveel moeite hebben genomen om mij hierheen te halen. Ik ben er superblij mee.”
Juiste tijd
William Troost-Ekong voetbalde in Hoofddorp voor SV Overbos en werd op een internationaal jeugdtoernooi gescout in Engeland. Hij zat twee jaar op een kostschool in Londen en rondde daar de Havo via een internationale school. Zijn moeder en broertje, beiden aanwezig bij de persconferentie, bleven in Nederland wonen. Ekong heeft een Engelse vriendin die momenteel psychologie studeert in Londen.
De introductie van William Troost-Ekong: “Ik ben al op jonge leeftijd naar Engeland gekomen. Op mijn dertiende ben ik gescout op een internationaal toernooi. Ik heb de kans gepakt en tot mijn vijftien bij Fulham gespeeld. Daarna kon ik een contract tekenen bij de ‘Spurs’. Ik heb veel geleerd en ben in misschien wel een Engelse verdediger geworden. Het was nu de juiste tijd om terug naar Nederland te komen. Mijn opbouwende kwaliteiten kunnen nog groeien. Met de technische staf en de juiste mensen om mij heen zal het vast wel gaan lukken hier in Groningen.”
Oude bekenden
Krisztian Adorjan, Hongaars jeugdinternational, die met zijn Hongaarse vriendin in Liverpool woonde, vertelt iets over zichzelf: “Excuses dat ik jullie nog niet in het Nederlands te woord kan staan, daar wordt aan gewerkt. Ik ben twintig jaar en ben op mijn zestiende van MTK Budapest naar Engeland gegaan. Liverpool gaf me een kans om bij een Engelse topclub te gaan spelen op zo’n jonge leeftijd. Ik heb van deze stap geen moment spijt gehad. Mijn spel is veel verbeterd en ik heb er een geweldige tijd gehad. Het is alleen lastig om in het eerste elftal terecht te komen met spelers als Steven Gerrard en Luis Suárez.”
“In de zomer hoorde ik van de interesse van FC Groningen. Dat vond ik meteen interessant. Ik volg het Nederlandse voetbal en hou van de manier van spelen. Ik was dan ook blij met de belangstelling van FC Groningen. Na een week stage gingen de clubs met elkaar in onderhandeling. Daar is uitgekomen dat ik een seizoen gehuurd wordt met een optie voor FC Groningen om mij over te nemen van Liverpool. De eerste indrukken van de club en de stad zijn zeer positief. Iedereen spreekt hier Engels. Ik zal mezelf blijven verbeteren en laten we er een goed seizoen van maken!”
Adorjan en Ekong troffen elkaar in de ‘Beloften-competitie’ van Engeland. Ekong weet zich Adorjan nog prima te herinneren. “Ik wist nog exact wat voor speler hij is.” Voor de Hongaar is dat iets anders: “William kwam me bekend voor, ik herkende hem ergens van maar kon niet plaatsen waarvan. Later vertelde William dat hij bij ‘Spurs’ had gespeeld en toen viel het kwartje. Engeland is voor een voetballer het beloofde land, maar het is moeilijk voor een jonge speler om door te breken. In de Eredivisie kan een voetballer zich goed ontwikkelen en daarom is het voor mij een goede stap om naar Groningen te gaan.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’