string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Carnaval in ’t Noorden na zege op PSV.

Zondag 19 februari 2012 om 14:38

FC Groningen heeft zondagmiddag op overtuigende wijze gewonnen van koploper PSV. Suk-Hyun Jun maakte na een klein halfuur de 1-0 en bepaalde een kwartier voor tijd de eindstand op 3-0. Leandro Bacuna scoorde 2-0. Door de zege klimt de FC naar de achtste plek van de ranglijst in de Eredivisie.

In de 22ste speelronde van de Eredivisie 2011/2012 kreeg FC Groningen koploper PSV op bezoek. De ploeg die eerder in het seizoen nog met 6-1 won in Eindhoven en afgelopen donderdag bij de laatste-32 in de Europa League al een flinke stap richting de laatste-16 zette door in Turkije met 2-1 te winnen van Trabzonspor. De club ook die na enkele speelronden FC’s clubtopscorer Tim Matavz naar Eindhoven (deze dagen Lampegat geheten) haalde.
Bij FC Groningen moest er flink gepuzzeld worden. Zo moest de basiself van afgelopen weekend op liefst vier plekken noodgedwongen anders worden ingevuld. Virgil van Dijk, Maikel Kieftenbeld en Tim Sparv waren geschorst. Tom Hiariej raakte in de aanloop naar het duel geblesseerd en was net als Koen van de Laak (kuit) en Nicklas Pedersen (knie) niet inzetbaar. Jonas Ivens en aanvoerder Petter Andersson keerden juist terug van blessures en startten in de basis. Ook Lorenzo Burnet en Suk Hyun-Jun, die vorige week nog invielen in de uitwedstrijd bij VVV-Venlo, stonden aan de aftrap. Voor Suk was het zijn basisdebuut.
Thomas Enevoldsen keerde na een afwezigheid van dertien competitieduels terug bij de selectie en zou in de slotfase zijn rentree maken. Verdediger Nick Bakker uit de eigen opleiding stond in de extra tijd van de tweede helft voor het eerst binnen de lijnen in een officieel duel en Luis Pedro da Silva Ferreira, eveneens van de B-kern, maakte zijn debuut bij de wedstrijdselectie. Allemaal heuglijke feiten op een middag die voor de FC ook feestelijk zou verlopen. Want enkele minuten voor de klok van half drie mocht Groningen de drie punten bijschrijven.
Sleutelwoorden als ‘strijd’, ‘beleving’ en ‘bloed, zweet en tranen’ stonden met hoofdletters genoteerd in de voorbespreking op het duel met de koploper. Nu is dat op zich geen zeldzaamheid, maar onderdeel van het spel dat FC Groningen vooral in thuisduels wordt geacht te brengen. Behalve de temperatuur was de geleverde prestatie in het voorgaande thuisduel met RKC Waalwijk echter ver onder het nulpunt geweest. Van de tien veldspelers stonden er door eerder genoemde omstandigheden en de blessure van Nicklas Pedersen slechts vijf aan de aftrap voor opnieuw een ‘wraak’-wedstrijd.
Het winnen van het duel met PSV werd vooraf als minder belangrijk betiteld, maar het winnen van individuele duels om de bal dan weer van groot belang om een kans te maken tegen de koploper. En die boodschap had de thuisclub goed begrepen in het uitverkochte Euroborg. Alle elf spelers waren scherp vanaf de eerste minuut en halverwege de eerste helft begon Groningen brutaler te worden. Terwijl Dusan Tadic geblesseerd op de grond lag, liet arbiter Wiedemeijer het spel doorgaan en gaf Petter Andersson ‘super-sub’ Suk Hyun-Jun de gelegenheid de 1-0 te scoren.
Zes minuten later verrichte Luciano da Silva een zeer belangrijke redding op een schot van Dries Mertens, die de bal keihard richting linkeronderhoek schoot. Johan Kappelhof had in de aanloop naar deze kans een overtreding gemaakt op oud-FC’er Tim Matavz en moet door zijn vijfde gele kaart in dienst van FC Groningen de uitwedstrijd tegen NEC van volgende week missen. Jonas Ivens ging even later ook op de bon toen hij Matavz vloerde. Voor de Belg, die afgelopen week voor de tweede keer vader werd en bovendien herstelde van zijn hersenschudding, had de kaart verder geen vervelende gevolgen.
Meteen na de pauze bracht trainer Fred Rutten twee verse krachten: Wilfred Bouma en Zakaria Labyad. Rutten had in de eerste helft alleen Stanislav Manolev, Ola Toivonen en Marcelo een voldoende gegeven. De opleving van de Eindhovenaren was echter van korte duur. Na zes minuten kwam Groningen door een werkelijk schitterende combinatie via David Texeira, Dusan Tadic en afmaker Leandro Bacuna op een 2-0 voorsprong. Vier minuten later kreeg Manolev zijn tweede gele kaart en moest PSV het duel uitspelen met een man minder.
Twintig minuten voor tijd versterkte Rutten de luchtmacht bij PSV door Jan Vennegoor of Hesselink te brengen, maar veel haalde het niet meer uit. Want drie minuten later gooide Suk Hyun-Jun met een geweldige boogbal over ruim dertig meter de wedstrijd definitief in het slot: 3-0. In de slotfase kreeg Suk een publiekswissel en kon Thomas Enevoldsen zijn rentree maken. In de extra tijd moest Petter Andersson er licht geblesseerd af en maakte Nick Bakker zijn debuut. Bakker zal morgen zijn opwachting maken in de Beloften, die in de halve finale van de KNVB-beker spelen bij Jong Ajax.
Door de negende zege van het seizoen hangt de vlag er in Euroborg er na de reeks van drie nederlagen weer heel anders bij. Met opgeheven hoofd zal Groningen nu de komende twee uitwedstrijden tegen NEC en Feyenoord tegemoet treden, voordat op zaterdag 10 maart play-offconcurrent Vitesse op bezoek komt in Groningen. Het gat met de nummer 9 (Roda JC) en 10 (Heracles) is twaalf speelronden voor het einde nu respectievelijk één en twee punten.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Ivens, Kwakman, Burnet; Andersson (92’ Bakker), Keurntjes; Suk (89’ Enevoldsen), Bacuna, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Johansson, Jones, Bos, Luis Pedro.
Opstelling PSV
Isaksson; Manolev (56’ rood) , Derijck, Marcelo, Willems (46’ Bouma); Wijnaldum (71’ Vennegoor of Hesselink), Toivonen, Strootman; Lens (46’ Labyad), Matavz, Mertens.
Rest bank: Tyton, Hutchinson, Wuytens, Depay.
Toeschouwers: 22.334 (uitverkocht)
Scores: 29’ Suk (Andersson) 1-0; 51’ Bacuna (Tadic) 2-0, 74’ Suk (-) 3-0.
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Gerritsen, Inia, Sanders
Rode kaart (2x geel): 48’ & 56’ Manolev (vasthouden van Burnet; fopduik)
Gele kaarten: 35’ Kappelhof (overtreding op Matavz), 43’ Ivens (overtreding op Matavz)

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’