string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Buiten Euroborg: Scandinaviers kampioen, Kostic veilig, Fandi wint cup.

Maandag 25 mei 2015 om 11:41

De Eredivisie in Nederland is vorige week geëindigd, maar in verschillende landen werd er afgelopen weekend nog volop gevoetbald. ‘Buiten Euroborg’ lieten veel ex-FC’ers dan ook van zich spreken. Scandinaviërs werden kampioen, Stefano Magnasco was belangrijk, Filip Kostic handhaafde zich in de Duitse Bundesliga en Fandi pakte de Maleisische cup.

VfB Stuttgart stond voorafgaand aan de laatste speelronde in Duitsland op een play-offplaats voor degradatie, maar wist dat het bij winst, uit tegen concurrent Paderborn, zeker zou zijn van handhaving. Filip Kostic stond de laatste weken steevast in de basisopstelling en begon tegen Paderborn wederom vanaf het startsignaal.
Het was billenknijpen voor VfB want de ploeg kwam na vier minuten al op achterstand en stond virtueel op degraderen. Kostic is al weken één van de uitblinkers bij de ploeg van trainer Huub Stevens en liet zaterdagmiddag wederom geregeld zijn klasse zien. De Serviër was met een goede actie belangrijk bij de gelijkmaker na 36 minuten, maar vanwege de standen op andere velden was een gelijkspel niet genoeg voor Stuttgart. Diep in de tweede helft was het spits Cinczek die het verlossende doelpunt maakte voor VfB en de eindstand op 1-2 zette.
Kostic was niet de enige ex-FC’er die in Duitsland kon juichen. Tim Matavz won met Augsburg de uitwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach met 3-1 en plaatste zich daardoor net als FC Groningen voor de Europa League. De spits viel aan het begin van de tweede helft in en zette na 77 minuten via een kopbal de 1-2 op de borden. De derde treffer voor Augsburg viel in blessuretijd en kwam tot stand op aangeven van Matavz.
Tim Sparv en Petter Andersson werden afgelopen donderdag kampioen van Denemarken. FC Midtjylland had met nog vier speelrondes te gaan genoeg aan een punt om de titel te pakken. In de uitwedstrijd tegen Vestsjælland bleef het 90 minuten 0-0 en dus was het feest voor Sparv, Andersson en hun ploeggenoten.
Sparv zat op de tribune vanwege een schorsing en Andersson was het laatste half uur van de kampioenswedstrijd actief als invaller. Beide voormalig FC’ers komen vanavond (maandag-red.) in actie tegen Brondby en kunnen dan de titel voor het eerst vieren met het thuispubliek in de MCH Arena. Oluwafemi Ajilore maakte in de eerste seizoenshelft deel uit van de selectie van FC Midtjylland en vertrok in de winterstop bij de Denen.
Niet alleen Andersson en Sparv werden donderdag kampioen. Ook hun voormalige ploeggenoot en mede-Scandinaviër Nicklas Pedersen mocht een feestje vieren. Zijn club AA Gent won de thuiswedstrijd tegen Standaard Luik waardoor het niet meer te achterhalen was in de Belgische titelstrijd. De Deen zat de gehele kampioenswedstrijd op de bank.
Pedersen, die in de voorbereiding op dit seizoen ernstig geblesseerd raakte aan zijn knie, sloot zondagmiddag tegen Anderlecht de competitie af, stond deze keer wel in de basisopstelling en was al na drie minuten trefzeker. Gent verloor de wedstrijd. waarin Pedersen na een uur werd gewisseld. uiteindelijk wel met 2-1. De aanvaller stond dit seizoen vijf wedstrijden in de basisopstelling en kwam tevens vier keer als invaller in het veld en scoorde in die negen optredens vier maal.
Het was een drukke voetbaldag afgelopen donderdag want ook Stefano Magnasco deed van zich spreken. De Chileen bereikte met zijn club Universidad Catolica de Copa Sud-Americana, de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League, door San Marcos in de finale van de play-offs via strafschoppen te verslaan.
Magnasco bleef uiterst cool toen hij aanlegde voor de vijfde en gelijkmakende strafschop. Als de back zou missen, was het over, maar hij schoot raak. De volgende penalty van de tegenstander ging mis, waarna Magnasco een teamgenoot wel een treffer zag maken. Verdediger Matias Cahais begon het seizoen ook bij Universidad Catolica, maar vertrok enkele maanden geleden bij de club.
Fandi Ahmad, streek in 1983, als eerste profvoetballer uit Singapore, neer in Groningen en werd al snel een publiekslieveling in het Oosterpark. Tegenwoordig is Fandi succesvol coach in Maleisië en pakte hij afgelopen zaterdag met zijn ploeg Singapore Lions XII de FA Cup door in de finale met 3-1 te winnen van Kelatan. Fandi speelde in twee seizoenen 44 wedstrijden voor de FC en kwam daarin 12 keer tot scoren. De Parel van Maleisie, zoals hij liefkozend door de FC-fans werd genoemd, maakte in 2010 zijn opwachting met oud-FC Groningen tijdens de jaarlijkse Open Dag.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’