Buiten Euroborg: Overwinning Bacuna, prijs voor Koeman.

Maandag 08 februari 2016 om 11:51

FC Groningen pakte zondagmiddag in eigen stadion drie punten door de noordelijke derby tegen Cambuur met 2-0 te winnen. ‘Buiten Euroborg’ vonden diverse voormalig FC’ers afgelopen week een nieuwe club en liet Filip Kostic zien zijn goede vorm van dit kalenderjaar vast te houden. Leandro Bacuna vierde in Engeland een broodnodige overwinning en manager Ronald Koeman werd onderscheiden.

Het Aston Villa van Bacuna kent een zeer zwaar seizoen, waarbij het al een groot gedeelte van het jaar onderaan bungelt in de Premier League. The Villians moesten het afgelopen zaterdag thuis opnemen tegen concurrent Norwich City en pakte de derde overwinning van het seizoen. De ploeg van Bacuna kwam vlak voor rust op 1-0 en enkele minuten in de tweede helft werd de score uitgebreid naar 2-0, wat uiteindelijk ook de eindstand was.
Bacuna speelde dit seizoen al op diverse plekken in het elftal en werd tegen Norwich opgesteld als rechtshalf. De Groninger kwam tot op heden tot 20 optredens dit seizoen waarvan 18 als basisspeler en scoorde nog niet. Door de winst komt Aston Villa op 16 punten te staan uit 25 duels. Daarmee staat het nog altijd laatste in de Premier League. Het verschil met de veilige 17e plaats is 8 punten.
Manager van de Maand
Ronald Koeman werd afgelopen week uitgeroepen tot Manager van de Maand in de Premier League. Het is de derde keer dat de manager van Southampton deze prijs in ontvangst mocht nemen. Southampton kent een goede periode waarin al vijf wedstrijden achtereen de nul wordt gehouden.
Vanwege die prestatie werd ook Southamptonverdediger Virgil van Dijk genomineerd als Speler van de Maand januari, maar hij zag de prijs aan zich voorbij gaan. Maikel Kieftenbeld werd vanwege zijn drie schitterende doelpunten voor Birmingham City genomineerd als Speler van de Maand in de Championship, maar ook hij zag de prijs naar een ander gaan.
Doelpunt
Filip Kostic heeft zijn eerste doelpunt van dit kalenderjaar in de Bundesliga te pakken. De aanvaller van VfB Stuttgart was na de hervatting van de competitie met enkele assists al belangrijk voor zijn ploeg en trok zijn goede vorm afgelopen zaterdag door tegen Eintracht Frankfurt. Stuttgart won het uitduel met 4-2 en Kostic tekende een kwartier voor tijd voor de laatste treffer van zijn club. De Serviër bleef rustig en verzilverde de toegekende strafschop.
De Bundesliga is na de winterstop drie speelrondes onderweg en Stuttgart heeft in die drie wedstrijden de volle 9 punten behaald. Kostic kreeg in alle drie de wedstrijden een publiekswissel. Door de goede reeks is Stuttgart, dat een moeilijke eerste seizoenshelft kende, opgeklommen naar de 12e plaats met 24 punten uit 20 wedstrijden.
Transfers
Verschillende voormalig FC’ers vonden afgelopen maandag vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog een nieuwe club. Zo werd Tim Matavz door het Duitse Augsburg voor de rest van het seizoen verhuurd aan Genoa uit Italië. De spits maakte midweeks zijn debuut in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Juventus. Afgelopen weekend zat de Sloveen thuis tegen Lazio Roma 90 minuten op de bank.
Nicklas Pedersen verhuisde in België van landskampioen AA Gent naar KV Oostende, de tegenstander van FC Groningen tijdens het laatste trainingskamp in Spanje. De Deen tekende een contract voor 1,5 jaar en gaat spelen met rugnummer 19. Pedersen behoorde afgelopen weekend tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Lokeren nog niet tot de wedstrijdselectie.
Sergio van Dijk keerde afgelopen week terug bij het Australische Adelaide United. De aanvaller kende enkele jaren geleden een goede periode bij de club ‘Down Under’ en speelde de laatste jaren in Thailand. Van Dijk heeft zijn rentree nog niet gemaakt voor Adelaide.