string(9) "claudebot"

Broers Bacuna beretrots op jongste telg.

Woensdag 25 februari 2015 om 18:18

Juninho Bacuna tekende woensdagmiddag in een vol perscentrum, onder toeziend oog van familie, collega’s en persvertegenwoordigers zijn eerste contract bij FC Groningen. De 17-jarige aanvallend ingestelde voetballer kreeg zijn eerste officiële FC-shirt overhandigd van broer en Aston Villa-speler Leandro Bacuna. Het tekenen van het contract van de jongste Bacuna is een mooi moment voor de gehele familie.

Naast het voetballen is Juninho Bacuna werkzaam in de Fan Corner van FC Groningen. Het shirt met rugnummer 38, dat hij van broer Leandro kreeg overhandigd, had hij dan ook zelf bedrukt. ‘Leo’ had tevens een tip voor zijn zes jaar jongere broer om de bijbehorende bos bloemen aan de trainer te overhandigen in ruil voor speelminuten. Juninho koos er echter voor buschauffeur Sabine Mulder, ook aanwezig in de zaal, te bedanken.
In mijn hart
Leandro was speciaal voor de contractondertekening van zijn jongere broer vanuit het Engelse Birmingham naar Groningen gereisd. “Ik ben gisteravond laat aangekomen en moet vanavond alweer terug naar Engeland,” vertelt de speler van Premier Leagueclub Aston Villa. “Er staat morgen weer een training op het programma, maar ik vind het mooi om hier bij te zijn. FC Groningen is de club waar het voor mij ook allemaal begon en zit nog altijd in mijn hart. Ik ben hartstikke trots op mijn broer.”
 
De uiterlijke gelijkenissen tussen de beide profvoetballers zijn ruimschoots aanwezig en ook op het veld lijken de broers in hun manier van lopen op elkaar. Juninho zal automatisch met zijn in Engeland voetballende broer worden vergeleken. “Voor hem kan het positief zijn, maar aan de andere kant ook nadelig. We horen wel vaker dat we heel erg op elkaar lijken, maar Juninho is wel degelijk een andere voetballer dan ik. Hij is wat aanvallender ingesteld. Ik denk dat hij verder is dan ik op die leeftijd, vooral qua bouw vind ik hem al heel ver.”
Focus
Leandro Bacuna helpt zijn broer met tips daar waar mogelijk. “Natuurlijk kan ik hem als broer door mijn ervaring in het voetbal wat meegeven. De voetballerij is een heel mooi wereldje, maar heeft ook een andere kant: je moet stevig in je schoenen staan. Voor Juninho is het belangrijk dat hij zijn hoofd erbij houdt en gefocust blijft om zijn kansen te benutten. Zoveel kansen krijg je namelijk niet in het voetbal. Hij moet niet naast zijn schoenen gaan lopen of op dit moment denken een speler van het eerste elftal te zijn. Hij mag nu een paar keer met de eerste selectie mee en moet gewoon zijn best blijven doen in Jong FC Groningen.”
Bijzonder
Een stukje verderop zit de oudste broer Johnsen Bacuna met veel trots naar zijn jonge broertje te kijken. “Ik vond het als oudere broer de eerste keer met Leandro al heel bijzonder om mee te maken en nu staan we hier voor de tweede keer,” aldus Johnson. “Alle drie de broers hebben deze droom gehad en ik denk dat het bij Juninho wel het meest extreem was. Juninho wilde echt heel graag bij FC Groningen voetballen. Hij droomde niet van een grote club in het buitenland, maar alleen van FC Groningen. Dat siert hem en laat zien hoe graag hij het wil.”
De rol van Johnsen, voetballer van hoofdklasser Harkemase Boys, is voor zijn beide broers dat hij als oudste van de drie altijd een voorbeeldfunctie heeft gehad. “Ik voetbalde in de jeugd bij sc Heerenveen, maar heb het niet gered als prof. Ik heb andere keuzes gemaakt en dat heb ik Leandro ook altijd voorgehouden. Juninho heeft nu twee voorbeelden waar hij naar kan kijken, het kan beide kanten op. Juninho heeft de wil om het te maken, hopelijk kan hij mooie jaren in Euroborg beleven.”
Familie
Johnsen zegt zijn broertje waar nodig volwaardig te steunen en roemt de rol van de gehele familie Bacuna. “Ik ben twaalf jaar ouder dan Juninho, maar we zijn heel close. Zeker nu Leandro in Engeland zit, trekt Juninho veel naar mij toe. Vroeger namen we hem al mee naar het voetbalveld. Dan deed hij gewoon met ons mee. We deden alles samen en de band is altijd heel close geweest. Het succes van mijn beide broers komt mede doordat er een goede familie achter staat.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’