Bekerhouder via prima tweede helft naar derde ronde.

Woensdag 23 september 2015 om 20:33

FC Groningen heeft woensdagavond in Euroborg met 2-1 gewonnen van FC Twente. De bekerhouder bereikte daardoor de laatste-32 van het bekertoernooi, waarvoor de loting donderdagavond in Rotterdam plaatsvindt. Bij rust stond de thuisploeg met 1-0 achter door een treffer van Hidde ter Avest. Na de pauze scoorden invaller Bryan Linssen en Man of the Match Hedwiges Maduro.

In Euroborg stond een van de vijf onderlinge ontmoetingen tussen Eredivisieploegen op het programma, tussen de huidige nummers 8 en 16 van de ranglijst, FC Groningen en FC Twente. Trainer Erwin van de Looi paste ten opzichte van afgelopen zondag drie wisselingen toe in de basiself (Reijnen, Hiariej en Antonia voor Lindgren, Tibbling en Linssen) maar had het trio wel beschikbaar op de bank. Bij Twente gold dat niet voor de geblesseerde verdediger Robbert Schilder die geblesseerd was en dus startte Jeroen van der Lely in de basis.
De eerste helft in het met ruim 13.500 toeschouwers, waaronder enkele honderden asielzoekers, prima gevulde Euroborg verliep bijna desastreus voor de thuisclub, die van geluk mocht spreken dat de Tukkers één keer doel troffen. Dat gebeurde in de 21ste minuut toen Hidde ter Avest zijn ploeg op voorsprong schoot. Het eerste schot van de thuisploeg was van spits Danny Hoesen, na exact een halfuur spelen.
Vier minuten later begonnen Simon Tibbling en Bryan Linssen aan hun warming-up. Het duo zou in de tweede helft komen voor respectievelijk Tom Hiariej en Hoesen. FC Twente moest noodgedwongen wisselen toen Michael Olaitan uitviel en werd vervangen door Jari Oosterwijk. In de slotfase van de eerste helft kregen Jarchinio Antonia (voorlangs) en Michael de Leeuw (over) nog een schotkansen en ging invaller Oosterwijk op de bon.
Bij aanvang van de tweede helft stond Michael de Leeuw in de spits met Albert Rusnak erachter en bezette Bryan Linssen de linksbuitenpositie. Tibbling nam de plek in van Hiariej. De Zweed had in de tweede helft liefst elf balveroveringen. Het meeste van alle spelers in de hele wedstrijd. In de vijfde minuut van de tweede helft kroop Groningen door het oog van de naald toen invaller Oosterwijk de bal op de paal schoot en aanvoerder Hakim Ziyech vervolgens over het doel van Sergio Padt.
Daarna kantelde de wedstrijd volledig. In de eerste helft waren er zes schoten van de gasten ‘binnen de palen’ en twee van Groningen. In de tweede helft werden de verhoudingen exact omgekeerd. De eerste kans kwam uit een voorzet van Hans Hateboer die een boogbal vanaf de zijkant op het hoofd van Bryan Linssen legde en Linssen kon vervolgens 1-1 binnen koppen. Dat gebeurde in de 53ste minuut.
Zes minuten later moest Van der Lely zijn directe tegenstander Jarchinio Antonia afstoppen ten koste van een gele kaart. Antonia zou in de wedstrijd vijf voorzetten geven, waaruit een schotkans voort kwam. Uit de vrije trap, door Rusnak (met 90% zuiver in de passing op de helft van de tegenstander) genomen, wist Hedwiges Maduro – eveneens met het hoofd – te scoren: 2-1 in de 60ste minuut. Het was één van Maduro’s 82 balcontacten en de middenvelder was met 61 passes ook het vaakst aan de bal.
Daarmee was de wedstrijd met twee gezichten volledig gekanteld. Twente-trainer Hake wisselde Jerson Cabral nog voor Jelle van der Heyden, maar de kansen waren voor FC Groningen dat veelal vlot counterde. Een opmerkelijk moment was er nog in de 76ste minuut toen nota bene aanvaller Michael de Leeuw een gele kaart kreeg wegens protesteren en arbiter Kevin Blom vergat zijn belager Peet Bijen ook in het boekje te noteren wegens het ontnemen van een veelbelovende aanval. Het had op de uitslag in ieder geval geen invloed.
Rusnak mocht voor een applauswissel naar de kant en werd afgelost door clubtopscorer Mimoun Mahi. Die scoorde twee minuten later op aangeven van Antonia, maar de treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Met Alessio Da Cruz als laatste wissel van de wedstrijd gingen de laatste vijf minuten reguliere speeltijd en (ruim) drie minuten extra tijd in. Daarin wijzigde de stand niet meer en dus zit FC Groningen donderdag, net als elf andere Eredivisieclubs, negen Jupiler League-clubs en elf amateurverenigingen bij de laatste-32 van de KNVB-beker 2015/2016.

Padt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata; Hiariej (46’ Tibbling), De Leeuw, Maduro; Antonia, Hoesen (46’ Linssen), Rusnak (82’ Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, Lindgren, Burnet, Drost.